5 laži u koje vjeruje svaki kršćanin koji je samac

Kada sam bio samac, primijetio sam kako je lako vjerovati u laži. Ovo su nekoliko laži u koje mislim da su kršćani kao samci skloni vjerovati.

Zaručio sam se početkom ovog mjeseca. Iznenadio sam Denise na odmoru u Floridi s prstenom i prosidbom, i rekla je: „Da“. Mjeseci nas dijele od našeg vjenčanja, i oboje smo ispunjeni radošću. Knjiga Izreka je istinita: „Ostvarena želja slatka je duši“ (Izreke 13,19).

No, nije uvijek bilo tako.

Prvih 26 godina mog života bio sam samac.

Bez perspektive.

Bez izlazaka.

Ništa.

Neki bi mogli reći: „Ali ženiš se u svojim srednjim dvadesetim. Opusti se. Nisi čekao vječno!“

U pravu ste. No, kada želje ostaju bez odgovora, čak se i nekoliko godina čini kao vječnost.

Kada sam bio samac, primijetio sam kako je lako vjerovati u laži. A nakon razgovora s mnogim kršćanima koji su godinama samci, izgleda da postoji nekoliko laži u koje su samci skloni vjerovati.

Koje su to laži?

Prije nego se oženim i zaboravim kako je to biti samac, i premda su te dugogodišnje lekcije, razgovori i sjećanja i dalje svježa u mojoj glavi, ovo su nekoliko laži u koje mislim da su kršćani kao samci skloni vjerovati.

1. Zaslužujem supružnika jer imam želju za brakom.

Želja je varljiva, zar ne?

Na neki način, želja je dobra. Trebate željeti ljubiti Boga, trebate željeti ljubiti druge, trebate željeti tražiti svetost. To su dobre želje. No, želje se mogu brzo promijeniti. A kada vaše želje postanu zahtjevi, blizu ste idolopoklonstvu.

Želite li supružnika? Ili zahtijevate da vam Bog da supružnika?

Psalam 37,4 kaže: „I raduj se u Gospodinu, i on će ti dati po željama tvoga srca.“

Godinama sam mislio kako je ovaj stih jednostavan. Mislio sam da znači da ako se radujem u Gospodinu, tada će mi dati sve što želim. No, ono što ovaj stih zapravo znači jest da kada se radujete u Gospodinu, Gospodin će oblikovati vaše želje, i vaše će se želje uskladiti s njegovom voljom. Njegove želje postaju vaše želje.

John Piper kaže:

„Mislim da je radovanje u Gospodinu ono što oblikuje želje vašeg srca, tako da će biti dobro za vas kada ih Bog ostvari. Drugim riječima, postoje mnoge želje u našem srcu koje nisu čiste ni mudre, a obećanje nije da će vam se, ako se radujete u Bogu, ostvariti sve te zle želje u vašem srcu. A najbolji način da uskladimo želje svoga srca s Bogom jest da svu našu energiju i sav naš trud usmjerimo na uživanje u samom Bogu. Kada uživamo u Bogu, ne samo u njegovim darovima, nego u samom Bogu, tada se želje našeg srca oblikuju, definiraju i stvaraju u skladu s našim uživanjem u njemu.“

Nastavlja dalje:

„Razlog zašto oni koji se raduju u Gospodinu primaju želje njihova srca nije samo zbog toga što jedna želja uzrokuje drugu, nego zato što jedna oblikuje drugu. Uživanje u Bogu krajnje određuje, oblikuje vrste želja koje imamo u našem srcu.“

To ne znači da će vaša želja za brakom nestati ako se radujete u Gospodinu ili da je vaša prethodna (ili trenutna) želja zla. Bog je suveren nad svime, i morate se pouzdati da dok se radujete u njemu, njegov će se plan za vaš život ispuniti, bilo da ste u braku ili ne.

Dio življenja u ovom palom svijetu jest stvarna spoznaja da se neke želje, snovi i ambicije ne ostvaruju.

No, dio življenja u ovom palom svijetu, za one koji pripadaju Kristu, također je nada u obećanje o nebu, mjestu gdje više neće biti grijeha, patnje ili bolesti, niti će želje više biti neispunjene.

2. Zaslužujem supružnika zbog moje poslušnosti.

To je bila moja borba. Poznavao sam mnoge momke kojima je Bog dao žene, a ipak su bili ovisni o pornografiji. Zato što nisam griješio na isti način kao i oni, ili zato što sam mislio da su moji problemi s grijehom manje važni, postao sam samopravedan i ponosan.

„Bože, ne radim strašne stvari kao oni. Zašto si ih blagoslovio, a mene nisi?“

Bog mi je polako počeo otkrivati farizejske sklonosti. Čekanje na Boga razotkrilo je ružnoću u mom srcu.

Iako je ponekad bilo bolno, drago mi je što me Bog pustio da čekam. Bio je to njegov način da me posvećuje i pokazuje mi da iako zaista zahtijeva moju poslušnost, to ne znači da ću uvijek dobiti ono što želim kada sam mu poslušan.

Kad god koristimo riječ „zaslužiti“ u kršćanskom životu obično nismo daleko od suprotnosti.

A što je s vama?

Možda ste primijetili neke udane žene koje su manje pobožne od vas. Ili ste možda muškarac i mislite kako možete biti mnogo bolji muž od onog tipa.

Bez obzira na vašu situaciju, zapamtite: Vaš cilj u poslušnosti treba biti ugađanje i proslavljanje Boga, a ne dobivanje nečega od njega.

3. Bog će mi dovesti supružnika kada to najmanje očekujem.

Mnogi oženjeni kršćani u crkvi govore to samcima cijelo vrijeme. I stvarno bih volio da to ne rade.

Bio sam zadovoljan u Kristu i nisam očekivao supružnika mnogo godina… i ništa se nije dogodilo.

To je istina: ponekad Bog zadržava nešto kako bi vas poučio nečemu. Želi da budete zadovoljni u njemu. Želi da stavite njegovo kraljevstvo na prvo mjesto i vjerujete mu da će vas zaštititi i pobrinuti se za svaku vašu potrebu. No, samo zato što ne tražite, ne znači automatski da će Bog poslati nekoga na vaš put.

Ne trebate govoriti i savjetovati ljude u smislu takvih formula. „Ako činiš to, onda će se dogoditi to.“ To je ponekad istina; ali ponekad… nije.

Kada obećavamo supružnike kršćanima ukoliko slijede Isusa ili ako čine određene stvari, provodimo neki oblik nauka evanđelja prosperiteta bez da smo toga uopće svjesni.

4. Bog se suzdržava od mene.

Kada kažem „suzdržava“ ono što mislim jest oduzima.

Drugim riječima, vjerujete da Bog zadržava nešto dobro za vas. Želite biti u braku, znate da je imati supružnika nešto dobro, i zato što to nemate, objavljujete da se Bog suzdržava od vas.

Ako ste iskreni, ponekad otvoreno vjerujete da je Bog zao.

Psalam 84,11 kaže: „Neće uskratiti ni jedno dobro onima koji hode čestito.“

Pavao nas podsjeća: „On koji ni vlastitog Sina nije poštedio, nego ga predao za sve nas, kako nam onda neće s njime sve darovati?“ (Rimljanima 8,32).

Kada vas Bog pušta da čekate na nešto, to nije njegov način na koji vas nečega lišava; to je njegov način da vas mijenja. Radi na tome da sve više postajete poput Isusa, samca, sluge patnika. Kao što je C. S. Lewis jednom rekao: „Bog ne želi da itko čeka osim ako ne vidi da je dobro za njega da čeka.“

Ne znam zašto Bog čini neke stvari koje čini. Ne znam zašto ste još uvijek samci. Nisam siguran što vas čeka u ovom razdoblju života. Postoji mnogo stvari koje ne znam, ali znam ovo: Naš Bog je vjeran i on brine o svojoj djeci.

Bog se ne suzdržava od vas. Možda će vam dati supružnika, ali čak i ako to ne učini, već vam je dao nešto bolje – samoga sebe.

5. Bog je zaboravio na mene.

Najgore od svega, mislite da je Bog zaboravio na vas.

Kad bi vas netko pitao: „Vjeruješ li da je Bog sveznajući?“ Brzo biste odgovorili: „Da.“

No, ponekad dovodite u pitanje je li to istina.

Uvijek me zadivi mali stih iz Postanka u vezi Josipovog života. Nakon što je Josip uspješno protumačio peharnikov san, tražio je uslugu: da spomene njegovu situaciju faraonu u nadi da će ga pustiti iz zatvora.

No, to se nije dogodilo.

„No glavni peharnik se ne sjeti Josipa, nego ga zaboravi“ (Postanak 40,23).

Skloni smo misliti da će Bog postupati prema nama kao peharnik i ostaviti nas u zatvoru duže nego što želimo. No, Bog na toliko mnogo načina nije poput grešnog čovjeka i nikada ne zaboravlja ispuniti svoja obećanja onima koji mu pripadaju.

John Owen je rekao: „Najveća neljubaznost koju možete učiniti prema njemu jest da mu ne vjerujete da vas ljubi.“

Možete se pouzdati da čak i kada vam izgleda kao da sve radi za loše, on zapravo sve radi za dobro – i nemoguće je da vas sveznajući Bog zaboravi.

Znate, stvarno se nadam da će vas Bog blagosloviti drugom osobom. Stvarno se nadam. Nadam se da dan vjenčanja, medeni mjesec i život koji zamišljate postane stvarnost. No, čak i ako ne postane, postoji nešto bolje: Krist raspeti.

A kroz snagu i radost koje Isus daje, vi, kršćanin koji je samac, možete živjeti radostan, smislen i zadovoljan život za Onoga koji je krvario zbog vas. Nemojte čekati supružnika kako biste Isusa voljeli više, jer kako kaže Tim Keller: „Ako kršćani koji su samci ne razviju duboko ispunjen ljubavni odnos s Isusom, onda će staviti velika očekivanja na njihov san o braku.“

Autor: David Qaoud; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Gospelrelevance.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!