Lješnjaci kao lijek: Zašto su dobri za zdravlje?

Lješnjaci kao lijek
Foto: Pixabay

Lješnjaci kao lijek pomažu u očuvanju zdravlja, a njihova ljekovita svojstva su nevjerojatna. Prije svega, ukusan su međuobrok i izvrstan dodatak mnogim jelima. 

Lješnjaci su prepuni hranjivih sastojaka, uključujući vitamine, minerale, antioksidante i zdrave masti. Sve u svemu, izvrstan su i ukusan izvor hranjivih sastojaka te ih treba uvrstiti u vašu prehranu.

Lješnjaci su puni hranjivih sastojaka

Lješnjaci imaju sjajan hranjivi profil. Iako su visokokalorični, prepune su hranjivim sastojcima i zdravim mastima.

Jedna unca (28 grama ili oko 20 cijelih zrna) sadrži:

Kalorije: 176
Ukupna masnoća: 17 grama
Proteini: 4,2 grama
Ugljikohidrati: 4,7 grama
Vlakna: 2,7 grama
Vitamin E: 21% preporučenog dnevnog unosa (RDA)
Tiamin: 12% RDA
Magnezij: 12% RDA
Bakar: 24% RDA
Mangan: 87% RDA
Sadrže i pristojne količine vitamina B6, folata, fosfora, kalija i cinka.

Uz to, sadrže dobru količinu omega-6 i omega-9 masnih kiselina, poput oleinske kiseline. Nadalje, unca lješnjaka osigurava 11,2 grama dijetalnih vlakana, što čini oko 11% vaše dnevne potrebe.

Lješnjaci kao lijek: Ljekovita svojstva lješnjaka

Postoje brojna ljekovita svojstva češnjaka, a mi ćemo navesti njih nekoliko.

Lješnjaci su bogati antioksidantima

Lješnjaci imaju značajne količine antioksidanata. Antioksidanti štite tijelo od oksidativnog stresa, koji može oštetiti staničnu strukturu i pospješiti starenje, rak i bolesti srca.

Najzastupljeniji antioksidanti u lješnjacima poznati su kao fenolni spojevi. Dokazano pomažu u smanjenju kolesterola u krvi i upalama. Također su korisni za zdravlje srca i zaštitu od raka.

Lješnjaci kao lijek
Foto: Pixabay

Većina prisutnih antioksidansa koncentrirana je u koži orašastih plodova. Međutim, ovaj sadržaj antioksidanata mogao bi se smanjiti nakon postupka prženja. Stoga se preporučuje jedenje cjelovitih, neprženih zrna s kožom, umjesto oljuštenih zrna, bilo prženih ili neprženih.

Lješnjaci su ljekoviti za vaše srce

Pokazalo se da jedenje orašastih plodova štiti srce. U lješnjacima visoka koncentracija antioksidanata i zdravih masti može povećati antioksidativni potencijal i smanjiti razinu kolesterola u krvi. Jedenje 29 do 69 grama lješnjaka dnevno povezano je s poboljšanjima u radu srca.

Lješnjaci imaju antikancerogena svojstva

Visoka koncentracija antioksidativnih spojeva, vitamina i minerala lješnjaka mogla bi im dati neka antikancerogena svojstva. Za razliku od pistacija, badema i drugih orašastih plodova, lješnjaci imaju najveću koncentraciju kategorije antioksidansa poznate kao proantocijanidini. Proantocijanidini mogu pomoći u prevenciji i liječenju nekih vrsta karcinoma. Smatra se da štite od oksidativnog stresa.

Uz to su bogati vitaminom E, još jednim snažnim antioksidansom koji je koristan protiv oštećenja stanica koje bi mogle uzrokovati rak.

Pomažu u smanjenju razine šećera u krvi

Pokazalo se da orašasti plodovi, poput badema i oraha, pomažu u smanjenju razine šećera u krvi. Lješnjaci također mogu pomoći u smanjenju razine šećera u krvi.

Dvomjesečno istraživanje pokazalo je da je prehrana bogata oleinskom kiselinom značajno smanjila šećer u krvi i razinu inzulina natašte, istodobno povećavajući osjetljivost na inzulin kod 11 osoba s dijabetesom tipa 2.

U videu u nastavku možete vidjeti kako očistiti lješnjake.

Ljudi često jedu lješnjake kao međuobrok ili ih dodaju u salate. Mljeveni lješnjaci mogu se uvrstiti u razne recepte.

Gotovi namazi od lješnjaka često sadrže puno šećera i najbolje ih je izbjegavati.

PROČITAJTE JOŠ: