Omega-3 masne kiseline su odlične za zdravlje, a mnogi orašasti plodovi i sjemenke ih imaju. Ovi orašasti plodovi i sjemenke su prepuni omega-3 masnih kiselina.

Omega-3 masne kiseline su jako važne za tijelo i zdravlje. Igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja srca.

Omega-3 masne kiseline su vrlo važne za mentalno zdravlje i za mozak. Neka istraživanja su pokazala da igraju važnu ulogu u kontroli simptoma depresije i tjeskobe.

Ujedno su odlične za zdravlje očiju, zdravlje srca, upale, smanjenje menstrualne boli, zdravu kožu, kosti i zglobove. Nekoliko namirnica bogato je omega-3 masnim kiselinama, ali je većina životinjskog podrijetla.

Ako ste vegetarijanac ili konzumirate malo mesnih proizvoda, donosimo nekoliko orašastih plodova i sjemenki koji su odličan izvor omega-3 masnih kiselina.

1. Orasi

Orasi su bogati nutrijentima. Jedan su od najboljih biljnih izvora omega-3 masnih kiselina. Ujedno su bogati antioksidantima. Mogu smanjiti upalu, visok krvni tlak, odlični su za održavanje tjelesne težine i kontrolu dijabetesa tipa 2 kao i za zdravlje mozga.

2. Lanene sjemenke

Sjemenke lana su bogate nutrijentima koji su važni za vegetarijance. Te su sjemenke pune proteina i vlakana koji su ključni za gubljenje težine. One su također bogate omega-3 masnim kiselinama te se odlično slažu uz razne druge namirnice.

VIDI OVO: Najzdravije sjemenke na svijetu: Ovih 6 trebate jesti svaki dan

3. Sjemenke bundeve

Mnogi ljudi nisu svjesni koliko su sjemenke bundeve zdrave. One su jako dobar izvor proteina, cinka, željeza, magnezija, kalcija, folata, beta karotena te omega-3 i omega-6 masnih kiselina.

4. Kikiriki

Kikiriki može pomoći pri gubljenju težine. Odličan je izvor biljnog proteina, vlakana, omega-3 masnih kiselina i drugih minerala i vitamina. Najbolje vrste su nezasoljeni i nepečeni kikiriki.

5. Lješnjak

Lješnjaci su puni proteina, vlakana, vitamina E, vitamina B6, folata, magnezija, tijamina, kalija i cinka. Sadrže i veliku količinu omega-6 i omega-9 masnih kiselina.