Nedavno sam prijateljici postavila pitanje, a da nisam puno razmišljala prije nego što sam progovorila. Onako kao što samo najbolja prijateljica može, ona mi je odgovorila: „Volim te, ali to je bilo glupo pitanje“. Obje smo se nasmijale dok je opisivala nekonzistentnost onoga što sam rekla. 

Smijanje je prestalo. Počelo je kimanje glavama. Počela sam razmišljati o tome koliko puta kažem nešto nepromišljeno zbog toga što sam brza na govoru, a spora na slušanju. (Jakovljeva 1, 19) Da sam poslušala Jakovljev savjet, vjerojatno mi ne bi izletjelo ono što jest. Iako to nije grijeh, sjetila sam se Mudrih izreka 10, 19: „Obilje riječi ne biva bez grijeha, a tko zauzdava svoj jezik, razuman je“. Kada jezik požuri, grijeh ga obično prati. 

Dok smo razgovarale o tome kako kršćani trebaju biti oprezni u vezi onoga što govore, uvidjela sam kako je još jedna pogrešna zamisao pronašla mjesto u našem razgovoru. Ovoga puta ona se prilijepila za riječi moje prijateljice: „Volim te, ali“… Ali što? Što je bilo protivno njezinoj ljubavi prema meni? U tom trenutku to je bila istina. Trebaju li ljubav i istina biti u suprotnosti? Ako je ljubav nije natjerala da kaže istinu, što jest? 

Kako ljubav govori

Neki mogu samo zamisliti kako su ljubav i povjerenje bačeni u arenu, zajedno, kao protivnici. Ljubav, protagonist, čeka divlju zvijer, istinu, koja izlazi iz rupe. Spušteni, željezni kavez trese se dok istina ustaje; istina izlazi na svjetlo, strašno ju je gledati. Jedno od njih će pobijediti; ne mogu obje ostati stajati. 

VIDI OVO: Kakva je istinska ljubav? Ovih 5 biblijskih stihova će vam dati odgovor

No za kršćane, ljubav ne vodi rat protiv istine; ljubav vlada uz pomoć istine. Samo pogledajte kako se Isus obratio mladiću u Markovom evanđelju 10. Pavši na koljenja, mladić je upitao Spasitelja pitanje koje je izašlo iz religioznih usta: „Dobri učitelju, što moram učiniti kako bih baštinio vječni život“? (Marko 10, 17) Isus je odgovorio sa nekoliko stvari koje su bile dio Deset Božjih zapovijedi. (Marko 10, 19) Na njih je bogati mladić odgovorio: „Učitelju, sve sam to držao od svoje mladosti“. (Marko 10, 20) 

„Isus ga nato pogleda, zavoli ga i rekne mu: “Jedno ti nedostaje! Idi i što imaš, prodaj i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom“. (Marko 10, 21) 

Isus ga je pogledao i zavolio ga je. Nije mu rekao: „Volim te, ali još uvijek ti nedostaje jedna stvar“. Kao rezultat ljubavi prema tom čovjeku, Isus mu je rekao istinu. 

Istina odvaja

Za Isusa, ljubav nije stajala nasuprot istini; ona je mobilizirala jedinu istinu u svemiru koja je bila sposobna spasiti izgubljenog grešnika. Isus je ”Put, Istina i Život. Nitko ne dolazi Ocu, osim po Njemu”. (Ivan 14, 6) Put života je Isus. Krist nam pokazuje da ljubav mora govoriti istinu. 

Ipak, bogati mladić nije volio ono što je čuo. Ustvari, Isusov odgovor ga je obeshrabrio i uzrokovao da ode ”u tuzi”. (Marko 10, 22) Ovo zasigurno nije iznenadilo Isusa. On je vjerojatno očekivao da bi mladić mogao biti razočaran. No Isus je na trenutačno mladićevo razočaranje gledao kao na ništa u usporedbi sa trajnom radošću koju je on mogao imati; da je samo znao i volio Boga iznad svega drugoga. (Filipljanima 3, 8) Kako bi došao do te točke, bogati mladić je trebao poznavati istinu. 

Grijeh je prekrio oči tog čovjeka kao što cement prekriva grad. Krist je upotrijebio odvajajuću moć istine kako bi maknuo grijeh. Njegova kutija s alatom? Ljubav. 

Gdje započeti

Ne znamo kamo je bogati mladić otišao nakon što je Krist razgovarao s njime. Je li se pridružio vjernicima iz prvog stoljeća? Je li zakoračio kroz rajska vrata? Bez obzira, znamo gdje bi zasigurno otišao da je Isus više cijenio utješni govor umjesto ”progovaranja istine u ljubavi”: (Efežanima 4, 15) U pakao. 

VIDI OVO: Tri načina na koje kršćani podržavaju grijeh u ime „ljubavi“

Bez Krista, svi smo mi bogati mladići i žene. Pad nas je odvojio od Božje ljubavi i istine koja teče od Boga. (Rimljanima 1, 25) Čak i ako vjernici, ponekad možemo voljeti onu vrstu ”ljubavi” koja ima malo veze s istinom. Kako da na ispravan način izvršavamo zapovijed o progovaranju istine u ljubavi? 

Trebamo započeti sa samima sobom. Isus zapovijeda da mi prvi primijetimo svoje grijehe s kojima se suočavamo, dok svakog jutra gledamo osobu u ogledalu. (Matej 7, 3-5) No naravno, ne možemo sami u sebe ubrizgavati istinu ispunjenu ljubavlju. Ni istina niti ljubav ne potječu od nas. Ljubav i istina imaju korijen u Bogu. (1. Ivanova 4, 7-8) No, kroz čitanje Biblije i molitvu, Bog nas spaja sa samim sobom. On nas čini zrelijima u pogledu načina Njegovog komuniciranja. Bog nas oprema kako da se pravilno odnosimo prema nama samima i onda prema drugima. 

Gdje otići

Dvije vrste ”drugih” ispunjavaju svijet: vjernici i nevjernici. Odnos osobe s Isusom oblikovat će način kako ona govori istinu u ljubavi. Ne mijenjamo istinu; samo ono kako se ona koristi. Mi ili potičemo nevjernike da stoje na Stijeni ili podsjećamo vjernike kako je dobro kada su njihova stopala stavljena na Istinu. 

Kada progovaramo istinu u ljubavi drugim vjernicima, Bog koristi naše riječi kao izraze ljubavi. Potičemo braću i sestre kršćane na „čuvanje nepokolebljive vjere nade, jer je vjeran Onaj koji dade obećanje“. (Hebrejima 10, 23) Milijun puta jedni druge trebamo podsjetiti na to da samo Bog ”daje utjehu duši koja čezne”. (Psalam 107, 9) Radost u Njemu ključ je života u poslušnosti. 

VIDI OVO: BOG JE LJUBAV: Što to uistinu znači?

Kada progovaramo istinu nevjernicima, Bog koristi naše riječi kao kapsule koje nose dobre vijesti prema srcima i umovima odvojenima od Krista. Bez obzira na to jesu li oni stranci, susjedi, članovi obitelji ili izgubljeni prijatelji, Bog nam zapovijeda da ljudima koje znamo govorimo: „Volim te i… Želim ti reći najljepše vijesti koje postoje“. 

Biti Kristov sljedbenik znači biti fontana. Bez obzira na to sjedimo li nasuprot vjernika ili nevjernika, ljubav koja prikazuje Krista osvježit će bližnje evanđeljem istine. Ponekad će ljudi uživati, ponekad će se opirati. No ako u obzir uzmemo vječnost koju ćemo provesti s Bogom više od ”trenutne neugodnosti”, (2. Korinćanima 4, 17), onda ćemo govoriti istinu u ljubavi. 

Autorica: Tanner Swanson; Izvor: Desiringgod.org