NaslovnicaZdravljeKako majčin poljubac utječe na mozak djeteta? Snimka prikazuje nešto nevjerojatno!

Kako majčin poljubac utječe na mozak djeteta? Snimka prikazuje nešto nevjerojatno!

Poljupci u mozgu izazivaju kemijsku reakciju i pojačano lučenje hormona oksitocina.

Neuroznanstvenici Rebecci Saxe je palo na pamet napraviti prvu sliku magnetne rezonance majke i bebe ‘uslikavši’ na taj način sebe i svog sina dvomjesečnog sina Percyija u naručju.

“Ova snimka nije napravljena u dijagnostičke svrhe, niti za znanost. Prema mojim saznanjima, nitko do sada nije napravio magnetnu rezonancu majke i djeteta. Učinili smo to jer smo htjeli vidjeti što će biti”, pojasnila je dr. Saxe svoju znatiželju. Prije svega, htjela je uočiti razlike između majčinog i djetetovog mozga.

VIDI OVO: Prema znanosti, ako ovo radite svojoj djeci, mozak će im se bolje razviti!

I naravno, pokazalo se da dijete itekako ima koristi od nježnosti koju dobiva. Poljupci u mozgu izazivaju kemijsku reakciju i pojačano lučenje hormona oksitocina.

This is the world’s first ever magnetic resonance image showing a mother and child’s bond. The image is of…

Gepostet von NH Neuro Training am Mittwoch, 4. September 2019

Što majčin poljubac izaziva u djetetovu mozgu? 

Inače, oksitocin se naziva hormonom ljubavi i sreće, a osnažuje osjećaj povezanosti. Također, poljupcima se aktivira sustav za nagrađivanje u mozgu, izlučivanjem dopamina se čovjek osjeća bolje. Osim toga, oslobađa se i vazopresin koji majke dublje povezuje sa bebama i partnerima te serotonin koji pomaže u reguliranju raspoloženja.

VIDI OVO: ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE: Ovako majčina ljubav utječe ne mozak djeteta!

Na slici se jasno vidi kako je djetetov mozak glatkiji i tamniji, a razlog tome je manji udio bijele tvari koja, između ostalog, sadrži mijelin. Njegov je zadatak prijenos informacija, a nedostatak mijelina kod beba simbolično pokazuje kako majke oblikuju u djecu od rođenja, piše 100posto.hr.

NAJNOVIJE