Mandarine za zdravlje
Foto: Pexels

Mandarine su dobre za zdravlje, osim što su iznimno ukusne. Ljekovita svojstva su zadivljujuća jer mogu smanjiti upale, smanjiti rizik od raka, ojačati imunitet, smanjiti krvni tlak, odlične su za oči, dijabetes, zacjeljivanje rana i još mnogo toga

Što su mandarine?

Mandarine su voće iz porodice citrusa te se smatraju jednom od verzija naranče. Pune su hranjivih sastojaka i spojeva koji su odlični za zdravlje. Potječu iz Kine, no sada su popularne u gotovo svim krajevima svijeta zbog svog predivnog okusa, mirisa i mnoštva korisnih spojeva. 

Mandarine – nutritivna vrijednost

100 grama mandarine sadrži: 53 kalorije, 0,3 grama masti, 0,8 grama proteina, 4% DPD kalija, 13% DPD vitamina A, 44% DPD vitamina C, 5% DPD vitamina B6, 3% DPD kalcija, 3% DPD magnezija, 1% DPD željeza

Ovo su ljekovita svojstva mandarine zbog kojih ih trebamo češće jesti:

Mandarine smanjuju upale

Mandarine pomažu tijelu smanjiti upalne procese jer sadrže mnogo vitamina A. Ujedno sadrže i vitamin C koji tijelu daje dovoljno antioksidanata za borbu protiv bolesti.

Ti antioksidanti su ključni za tijelo jer mu pomažu u borbi protiv upalnih procesa i teških bolesti budući da mogu spriječiti dugotrajan učinak koje mnoge bolesti imaju na tijelo. 

Mandarine smanjuju rizik od raka
Foto: Pexels

Smanjuju rizik od raka

Mandarine su dokazano korisne u prevenciji razvoja raznih vrsta raka u tijelu te smanjuju štetu koju rak nanosi stanicama. Mandarine sadrže fito-spojeve koji se bore protiv raka, oni preveniraju mutaciju stanica i razmnožavanje postojećih stanica raka. Na taj način se smanjuje razvoj tumora, piše Naturalfoodseries.com.

Mandarine jačaju imunitet

Imunološki sustav zaslužan je za nekoliko važnih funkcija koje pomažu održati naše zdravlje. No, imunološki sustav nije imun na bolesti te ga treba jačati unošenjem raznih namirnica. Mandarine pomažu poboljšati sposobnost imuniteta da otkrije i uništi štetne patogene zbog čega je tijelo otpornije na gripe i prehlade. 

Zdrave su za srce

Srce pumpa krv u sve dijelove tijela zbog čega je njegovo zdravlje ključno. Mandarine mogu pomoći zaštititi srce od učinka slobodnih radikala koji štete stanicama i uzrokuju upale. Zbog utjecaja slobodnih radikala često može doći do začepljenja krvnih žila. 

Slobodni radikali se proizvode u tijelu pod normalnim uvjetima, ali postaju opasni kada ih je previše. Vitamin C u mandarinama služi kao antioksidant koji uklanja višak slobodnih radikala u krvi te poboljšava cirkulaciju krvi u srcu. 

Budući da su snažan antioksidant, mandarine mogu smanjiti loš kolesterol i zaštititi srce od teških bolesti. 

Mandarine pomažu regulirati krvni tlak
Foto: Pixabay

Mandarine pomažu regulirati krvni tlak

Osim što su odlične za srce, ujedno pomažu regulirati krvni tlak zahvaljujući kaliju. Kalij, ključni elektrolit, utječe na volumen krvi tako što pomaže osigurati da tijelo ne zadržava višak vode. Ujedno, kalij utječe i na krvne žile te omogućuje bolji protok krvi. No, ipak treba biti oprezan s pretjeranom konzumacijom kalija. Dvije do tri mandarine na dan će biti sasvim dovoljne. 

Snižavaju loš kolesterol

Istraživanja su pokazala da njihova sadrži hranjive sastojke koje djelotvorno snižavaju “loš kolesterol”, objavljeno je u časopisu Diabetes.

Mandarine kao lijek za oči

Za dobro zdravlje očiju potrebno je konzumirati karotenoide, kao i druge antioksidante. Mandarine sadrže vitamin C i karotenoid vitamin A. Vitamin A je važan u sprječavanju makularne degeneracije kao i u smanjenju očnog tlaka zbog kojeg može doći do glaukoma. 

Mandarina pomaže u prevenciji dijabetesa

Mandarina ne pomaže u prevenciji dijabetesa kao neko drugo voće, nego to čini svojim neizravnim utjecajem na povećanje oksidacije masti. Dijabetes pripada skupini bolesti koje se nazivaju metaboličkim bolestima od kojih su mnoge povezane s pretilošću. Pomažući smanjiti količinu masti, one smanjuju mogućnost problema s inzulinom, a time i rizika od dijabetesa. 

Mandarine potiču zacjeljivanje rana

Mandarine su predivan primjer voća koja pomaže ubrzati zacjeljivanje rana zbog mnoštva vitamina C. Vitamin C je važan za sintezu kolagena u tijelu koji je ključna komponenta mnogih tkiva, uključujući kožu. Zbog toga pomažu sintetizirati kolagen, a tako i ubrzati zacjeljivanje, pojavu ožiljaka i ubrzati proces oporavka poslije ozljede. 

Mandarine poboljšavaju probavu

Mandarine poboljšavaju probavu

Mandarine sadrže mnoštvo dijetalnih vlakana koja su ključna za poboljšanje rada crijeva. Tako su mandarine odlične za borbu protiv tvrde stolice, a ujedno potiču stvaranje probavnih enzima.

Ako ste ikada pomirisali mandarinu, a sline su vam doslovno počele curiti, onda možete razumjeti kakav utjecaj one imaju na probavu. 

Mandarine smanjuju rizik od osteoporoze

Mandarine mogu pomoći spriječiti kosti od slabljenja i lomljenja. Osteoporoza, bolest koju karakterizira smanjenje volumena kosti, većinom dovodi do slabljenja kostiju te su lomovi i napuknuća kostiju dosta česta pojava, posebice kod starijih ljudi.

Mandarine sadrže kalij, kalcij i magnezij koji igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju te tako sprječavaju slabljenje i lomove kostiju. Snažne kosti su jako važne za mobilnost u staračkoj dobi. 

Mandarina pomaže pri mršavljenju

Kao idealna namirnica za jačanje imuniteta i vitku liniju preporučuje se i mandarina koja je sastavom slična naranči: obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijem, a tu su i vitamini B grupe te kalcij, magnezij, cink, bakar i željezo, prenosi Ordinacija.

Usporavaju starenje kože

Mandarine su odličan prirodni lijek za starenje kože i to zbog obilja vitamina C. Vitamin C je, kako je spomenuto, ključan za proizvodnju kolagena koji je, ponovno, ključan za zdravlje kože i drugih tkiva. Redovna konzumacija mandarina pomaže smanjiti bore na licu i poboljšati izgled suhe i uminule kože. 

Mandarina pomaže pri sintezi DNK 

DNK određuje mnoštvo naših osobina, kao i naš izgled, a nalazi se u našim kromosomima. DNK služi kao nacrt za stanice u našem tijelu, tako da uvijek ostaje original stanice čak i nakon što se ona umnoži. No, mogući su problemi u umnoženim stanicama koji rezultiraju mutacijama. One su snažan antioksidant te tako pomažu smanjiti učestalost pojavljivanja tih mutacija te smanjuju pojavu raznih ozbiljnih bolesti, kao što je rak. 

Mandarine pomažu pri razvoju i jačanju kose

Mandarine su odlične za rast kose. Vitamin A pomaže smanjiti suhoću vlasišta te poboljšava kvalitetu kose. Vitamin C pomaže pri upijanju željeza iz hrane koju pojedemo. Željezo je ključno za zdravu kosu. Ujedno sadrže vitamin B12 koji pomaže poboljšati zdravlje kose i usporiti pojavu sijedih. 

U videu u nastavku možete saznati još neke zdravstvene dobrobiti mandarina, ali i recept kako pripremiti čaj od kore mandarine.

Osim što su mandarine iznimno zdrave i ljekovite, lako su dostupne te se slažu s brojnim slasticama. Kombinacija vitamina i minerala u mandarinama ih čini iznimno zdravima, a ne treba spomenuti da su ujedno jako ukusne, a i mirisne.

PROČITAJTE JOŠ: