Je li maslac dobar ili loš za zdravlje?

Postoje mišljenja da je maslac loš za zdravlje. Međutim, nutricionisti smatraju da umjerena upotreba pridonosi zdravlju vašeg organizma.

Maslac je popularan mliječni proizvod napravljen od mlijeka sisavaca. Pravi od mlijeka ovaca, koza i bivola. Ovaj se članak fokusira na maslac izrađen od kravljeg mlijeka. Maslac je sastavljen od mliječne masti koja je odvojena od ostalih mliječnih komponenata, bogatog je okusa i koristi se kao namaz, ali i za kuhanje i pečenje.

U posljednjih nekoliko desetljeća maslac je kriv za bolesti srca zbog visokog udjela zasićenih masti. Međutim, maslac se danas smatra zdravim – barem kada se koristi umjereno. Ovaj vam članak govori sve što trebate znati o maslacu.

Kako nastaje maslac?

Prvi korak u proizvodnji maslaca uključuje odvajanje vrhnja od mlijeka. U prošlosti je mlijeko jednostavno stajalo dok se krema nije stvorila na površini. U tom trenutku je obrano.

Suvremena proizvodnja uključuje učinkovitiju metodu koja se naziva centrifugiranje. Maslac se zatim proizvodi od vrhnja usitnjavanjem, što uključuje mućkanje kreme dok se mliječna masnoća – ili maslac – ne skupi i odvoji od tekućeg dijela ili mlaćenice. Nakon što se mlaćenica ocijedi, maslac se dalje usitnjava dok ne postane spreman za pakiranje.

Maslac se sastoji od 1 –2% mlijeka, 16 – 17% vode, 80 –82% mliječne masti i možda oko 1 –2% soli koja se dodaje izravno u njega. Kako se uglavnom sastoji od masti, maslac je visokokalorična hrana. Jedna žlica (14 grama) maslaca ima oko 100 kalorija, što je slično 1 banani srednje veličine .

Prehrambene činjenice za 1 žlicu (14 grama) slanog maslaca su:

Kalorije: 102
Voda: 16%
Proteini: 0,12 grama
Ugljikohidrati: 0,01 grama
Šećer: 0,01 grama
Vlakna: 0 grama
Masti: 11,52 grama

maslac za zdravlje
Foto: Pixabay

Maslac za zdravlje – da ili ne?

Iako je maslac bogat kalorijama i mastima, sadrži i niz važnih hranjivih sastojaka.

Vitamin A: 11% referentnog dnevnog unosa (RDU)
Vitamin E: 2% RDU-a
Vitamin B12: 1% RDU-a
Vitamin K: 1% RDU-a

Maslac je dobar izvor vitamina A, vitamina topivog u mastima koji je potreban za zdravlje kože, imunološku funkciju i zdrav vid.

Sadrži i vitamin E koji podržava zdravlje srca i djeluje kao antioksidans kako bi zaštitio vaše stanice od oštećenja uzrokovanih molekulama nazvanima slobodni radikali.

Uz to, maslac sadrži vrlo male količine drugih hranjivih sastojaka, uključujući riboflavin, niacin, kalcij i fosfor.

1. Maslac je izvrstan izvor konjugirane linolne kiseline (CLA)

CLA je vrsta masti koja se nalazi u mesu i mliječnim proizvodima. CLA ima odlične zdravstvene blagodati. Studije pokazuju da CLA može imati antikancerogena svojstva i pomoći u smanjenju rasta karcinoma dojke, debelog crijeva, želuca, prostate i jetre.

Prema jednom 24-mjesečnom istraživanju, konzumacija 3,4 grama CLA dnevno smanjila je tjelesnu masnoću u 134 odrasle osobe s prekomjernom težinom. Može također poboljšati imunološku funkciju i smanjiti markere upale.

2. Maslac sadrži butirat

Maslac je bogat butiratom, vrsta masne kiseline kratkog lanca koja je povezana s nekoliko blagodati. Butirat proizvodi korisne bakterije u crijevima i koristi se kao izvor energije za stanice u crijevima.

Može poboljšati probavu smanjenjem upale crijeva i poticanjem unosa tekućina i elektrolita kako bi se poboljšala pravilnost i ravnoteža elektrolita. Uz to, može pomoći u liječenju sindroma iritabilnog crijeva (IBS), stanja koje karakteriziraju simptomi poput bolova u trbuhu, nadutosti, zatvora i proljeva.

Zbog svojih protuupalnih svojstava, neka istraživanja sugeriraju da bi butirat mogao biti koristan u liječenju Crohnove bolesti.

3. Maslac je visokokaloričan

Maslac je visokokaloričan. Jedna žlica (14 grama) sadrži 102 kalorije. Pretjerivanje s maslacem može brzo uzrokovati nakupljanje dodatnih kalorija.

Ako ne napravite druge promjene u prehrani kako biste uzeli u obzir višak kalorija, to bi s vremenom moglo pridonijeti debljanju. Teoretski, dodavanjem samo jedne žlice dnevno vašoj prehrani, bez ikakvih drugih promjena, moglo biste dobiti 5-6 kilograma na težini u godinu dana. Stoga je najbolje da maslac konzumirate umjereno i zamijenite ga drugim masnoćama u prehrani kako biste imali unos kalorija pod kontrolom.

Maslac za zdravlje: Negativni učinci maslaca

Iako maslac ima nekoliko zdravstvenih blagodati, uglavnom se sastoji od masti koje mogu uzrokovati mnoge neželjene probleme ako se prekomjerno konzumiraju. To uključuje pretilost, hipertenziju, bolesti srca i rak. Također je moguće da je upotreba bijelog brašna u većini situacija kada se konzumira maslac (npr. mažete ga na kruh) glavni krivac za izazivanje pretilosti i komplikacija.

Kao i u većini slučajeva, umjereni unos maslaca uklonit će većinu zdravstvenih rizika koji mu se pripisuju, uključujući visoku razinu lošeg kolesterola. To je slučaj kod osoba koje već imaju bolesti srca ili visok krvni tlak. Možda će trebati pažljivo ograničiti unos maslaca ili ga čak u potpunosti izbjegavati neko vrijeme.

Kontinuirani unos maslaca u velikim količinama može rezultirati dijabetesom tipa 2. Visoka razina masti u krvi utjecat će na proizvodnju inzulina u beta stanicama, što rezultira pojavom dijabetesa.

Sve u svemu, nema sumnje da je umjerena količina maslaca, koja se redovito uzima, vrlo korisna za zdravlje.

PROČITAJTE JOŠ: