Med i cimet: lijek ili veliki mit?

Med i cimet: lijek ili veliki mit?
Foto: Pixabay

Med i cimet dvije su zdrave namirnice koje se koriste u razne kulinarske i ljekovite svrhe. Ali što ako ih kombinirate? Čini li ih snažnijima? 

Med već dugo ima reputaciju da sadrži ljekovita svojstva koja su izvrsna i za kožu i za kosu. U stara vremena, Egipćani su ga koristili kao ljekovito sredstvo i čak su isto dokumentirali. Ima obilje minerala i enzima. Često se koristi kao antibakterijski sastojak i ima antioksidanse koji odbijaju sve slobodne radikale koji oštećuju stanice u tijelu. Med također ima nizak hipoglikemijski indeks koji pomaže regulirati razinu šećera u krvi.

Cimet je izrazito aromatičan i ukusan začin koji se obično koristi da doda jasan okus i aromu pecivima. Međutim, puno je više od toga. Cijenjen je zbog svojih izuzetnih ljekovitih svojstava. Cimet je nabijen antioksidansima koji štite stanica. Pomaže tijelu u borbi protiv infekcija i popravlja oštećenje tkiva. Dobar je za dijabetičare i usporava razgradnju ugljikohidrata u probavnom traktu. Također pomaže u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Kombinacija meda i cimeta: lijek ili veliki mit?

Jesu li med i cimet lijek ili najobičniji mit? Poznata je činjenica da med i cimet nude puno prednosti kada se konzumiraju pojedinačno, međutim, važno je pitanje jesu li zajedno izvrsna kombinacija?

Med i cimet
Foto: Pexels

Prirodni med je odlična zamjena za šećer. Izvrsno je ako se kombinira s cimetom, jer se međusobno nadopunjuju. Smanjuju trigliceride (vrsta masti u krvi) i dobra su opcija za dijabetičare. I med i cimet djeluju protuupalno, bore se protiv alergija i jačaju vaš imunitet. Također su odlična kombinacija za liječenje zatvora.

Kombinacija meda i cimeta može smanjiti rizik od srčanih bolesti

Naime, ova zdrava kombinacija pomaže u smanjivanju nekoliko rizičnih čimbenika. Oni uključuju povišenu razinu LDL (lošeg) kolesterola i triglicerida.

Visoki krvni tlak i niska razina HDL (dobrog) kolesterola dodatni su čimbenici koji mogu povećati rizik od bolesti. Zanimljivo je da med i cimet mogu pozitivno utjecati na sve navedeno.

Studije su pokazale da konzumiranje meda snižava LDL (loši) kolesterol za 6–11% i snižava razinu triglicerida za čak 11%. Med također može povećati HDL (dobar) kolesterol za oko 3%.

Uz to, obje su namirnice bogate antioksidansima koji imaju višestruku korist za srce. Polifenolni antioksidansi poboljšavaju dotok krvi u srce i sprečavaju stvaranje ugrušaka u krvi, smanjujući rizik od srčanog i moždanog udara. Med i cimet mogu također pomoći u prevenciji srčanih bolesti, jer oboje smanjuju upalu. Kronična upala glavni je čimbenik razvoja srčanih bolesti.

Med i cimet za zacjeljivanje rana

Ako se zajedno kombiniraju, med i cimet čine odličnu komponentu za zacjeljivanje rana i raznih infekcija kože. Antibakterijska i protuupalna svojstva cimeta pomažu tijelu u borbi protiv infekcija i upala.

Med sadrži vodikov peroksid koji je učinkovit u suzbijanju rasta bakterija, što dodatno ubrzava zarastanje rana. Za najbolje rezultate nanesite cimetovo ulje pomiješano s medom na rane uzrokovane infekcijama ili bilo kojom drugom bolešću.

Snižavaju razinu šećera u krvi

Cimet i med izvrsni su za snižavanje razine šećera u krvi. Dok cimet snižava šećer u krvi, povećavajući osjetljivost na inzulin, med je zdravija alternativa rafiniranom šećeru.

Uz to, med može sniziti LDL (loš) kolesterol i trigliceride kod osoba s dijabetesom, uz istovremeno povećanje razine HDL (dobrog) kolesterola. Dijabetičari trebaju konzumirati med s oprezom i to samo nakon savjetovanja s liječnikom, jer nije lišen kalorija.

Med i cimet 2
Foto: Pexels

Bore se protiv raznih alergija

Cimet ima esencijalna ulja koja pomažu u liječenju različitih alergija. Med je bogat peludom koji može poboljšati vaš imunološki sustav i pomaže u stvaranju tolerancije na alergije i prirodno se bori protiv njih. Kada se konzumiraju zajedno, pridonose jačanju imunološkog sustava tijela.

Med i cimet smiruju probavne smetnje

Cimet pruža antispazmodijski učinak i na taj način sprječava nastanak plinova u vašem želucu. Također olakšava probavu blokirajući proizvodnju kemikalija koje dovode do upale. Med sadrži enzime koji pomažu u liječenju opstipacije. Sadrži i kalij koji pomaže uravnotežiti nakupljanje kiseline u vašem tijelu.

Kakav med i cimet koristiti za poboljšanje zdravlja?

Najbolji način da koristite med u svojoj prehrani je kao zamjena za šećer. Obavezno kupite nefiltrirani med kod pčelara, jer većina visokoobrađenog meda na policama supermarketa ne nudi nikakve zdravstvene koristi.

Također biste trebali biti svjesni da cimet sadrži spoj koji se zove kumarin, a koji u velikim dozama može biti toksičan. Sadržaj kumarina je mnogo veći u Cassia cimetu nego u cejlonskom cimetu.

Najbolje je kupiti cejlonski cimet, ali ako konzumirate sortu Cassia, ograničite dnevni unos na 1/2 žličice (0,5–2 grama).

PROČITAJTE JOŠ: