10 mitova o zdravoj prehrani u koje ne treba vjerovati

Mnogo je mitova o zdravoj prehrani u koje ne treba vjerovati. Vjerojatno za neke od njih i sami mislite da su istiniti. 

Ponekad je teško riješiti se raznih pretpostavki o zdravlju i zdravoj prehrani. Vrlo često možemo patiti upravo zbog tih pretpostavki tako da je došlo vrijeme da otkrijemo kojim to mitovima o zdravoj prehrani često vjerujemo, piše Brighside

Mit 1: Jedenje nakon 18 sati je loše za zdravlje.

Ovo svi znamo. A sada znamo da to nije istina. Ovisno o našem životnom stilu, jedenje nakon 18 sati nije samo zdravo, nego je i nužno. Mnogi ljudi idu kasno u krevet i rade do kasno tako da nemaju izbora nego da jedu poslije šest ili da se izgladnjuju.

Zbog toga je zapravo korisno i nužno jesti poslije 18 satu, ali najmanje 3 sata prije odlaska u krevet. Svakako, ako idete u krevet odmah poslije obroka, neka on bude lagan kako po noći ne biste imali probavnih problema. 

Mit 2: Mast je jako štetna. 

Ovo nas većina misli. No, to nije u potpunosti istina. Bez masti nema normalne probave. Ako je nema dovoljno, tada tijelo prestane proizvoditi hormone. Manjak masti postaruje našu kožu i šteti jetri. Naravno, ovo ne znači da se trebate prejedati mašću. Trebate smanjiti unos masti, ali ne i potpuno ju izbaciti iz prehrane. 

Mit 3: Grickalice su nezdrave. 

Nije istina! One su nužne. Ako brinete o zdravlju, onda ponekad trebate nešto prigristi između obroka kako biste imali energije za rad. Naravno, to se ne odnosi na slatkiše, sokove i prženu hranu, nego na razno voće, povrće i orašaste plodove

Mit 4: Sva organska hrana je zdrava. 

Ne baš. Velik dio „organskih“ proizvoda se zapravo niti malo ne razlikuje od običnih proizvoda iste vrste koji nisu „organski“. Isprike, razlikuju se – u cijeni! 

Mit 5: Uvijek treba izbjegavati ugljikohidrate. 

Postoje dvije vrste ugljikohidrata, jednostavni i složeni. Treba se kloniti jednostavnih ugljikohidrata koji se nalaze u kruhu, krumpiru, slatkišima, medu, čokoladi i sl. Sve navedeno možete zamijeniti zdravim izvorima ugljikohidrata konzumiranjem povrća, voća, bobica i žitarica. 

Mit 6: Voće i povrće postaje beskorisno ako se drži u hladnjaku. 

Još jedna kriva pretpostavka! Moderne tehnologije zamrzavanja omogućile su da voće i povrće dulje bude svježe i da sačuva sve hranjive sastojke. 

Mit 7: Odvajanje nutrijenata pomaže pri gubljenju težine. 

Jeste li ikada čuli za ovaj mit o prehrani? Naravno, potpuno je pogrešan. Naše tijelo je stvoreno da može probaviti razne vrste nutrijenata u isto vrijeme. Ne postoje dokazi da je bolje odvajati nutrijente. Osobe koje se odluče na takvu prehranu moraju oprezno birati hranu i obroke te žrtvuju energiju kako bi izgubili kilograme. 

Mit 8: Crni kruh je zdraviji od bijelog kruha. 

Tamniji kruh nema nužno više vlakana od bijelog kruha. Mnoge vrste crnog i polu-bijelog kruha boju dobivaju miješanjem karamela u tijesto. Bijeli i crni kruh su gotovo potpuno jednaki. Ako želite zdravi kruh, kupujte domaće kruhove ili kruhove sa sjemenkama. 

Mit 9: Sokovi su jednako zdravi kao i voće 

Sok nema gotovo nimalo vlakana te sadrži znatno manje vitamina i minerala nego samo voće. Zbog toga je najbolje jesti voće, a kloniti se sokova. 

Mit 10: Sushi je dobar za mršavljenje

Možda se od njega nećete udebljati, ali nećete ni smršaviti. Razlog je riža koja je sastavni dio sushija, a koja je puna ugljikohidrata. Uz nju se u sushi često dodaju soja, majoneza i masni sir zbog čega sushi nije hrana za mršavljenje.