Ovaj članak je upućen svima koji misle da su njihovi planovi za vjenčanje propali za vrijeme pandemije koronavirusa. Zapamtite da je Bog uz vas i kada vam se čini da ništa nije onako kako ste zamišljali.

Sezona vjenčanja je pred nama, no ovoga puta je drugačije. S proljećem obično dođu djevojačke i momačke zabave. Proljeće obično donese isprobavanje haljina u posljednji trenutak prije velikog dana. Donosi očekivanje toga da će se obitelj i prijatelji ponovno okupiti zajedno na jednome mjestu, kako bi proslavili ujedinjenje novoga para. No u razdoblju COVID-19, ono što je inače lijepo sada dobiva drugačiji ton. 

Mog zaručnika i mene dijelilo je četrdeset dana od dana vjenčanja, kada sam počela shvaćati da se naš početni plan neće ostvariti. U dva tjedna, popis naših gostiju za vjenčanje spustio se sa 250 na 100, pa na 50. Završili smo na 8. 

Za vrijeme planiranja, znali smo da ovo u konačnici nije u vezi nas. Iskreno smo željeli da se Bog proslavi; proveli smo vrijeme u zajedničkoj molitvi kako bi Bog bio uzvišen i u razdoblju pripreme vjenčanja i prilikom samog vjenčanja. Tražili smo mudar savjet, održavali smo čistoću i trudili smo se biti skromni u vezi naših troškova. Činjenje tih stvari nije dodalo niti kap pravednosti niti meni niti mome zaručniku. Činjenje svih stih stvari nije jamčilo da će sve biti u redu. No, da budem iskrena, ponekad sam vjerovala da bi to jamčilo da hoće. 

Na završetku, imali smo malenu ceremoniju vjenčanja, koja je bila prenošena uživo i koja nije izgledala ni slično vjenčanju iz mojih snova. No Bog je i dalje bio dobar. 

Ako ste zaručeni i ako vas je obeshrabrio poremećaj vaših planova za vjenčanje za ovo proljeće ili ljeto, željela bih vas ohrabriti. Iza blijede vanjštine, Bog zaista skriva osmjehnuto lice. Evo tri stvari na koje me je Bog podsjetio u ovom razdoblju. 

1. U redu je tugovati.

Kada su prve nevolje zadesile naš plan vjenčanja, odmah sam sama pokušala održati kontrolu. Nekoliko sam sati pokušavala pronaći ”rupu”, nakon čega sam grozničavo slala poruke crkvenim prijateljima s molitvenim molbama. Moja tjeskoba samo se povećala. S vremenom sam odustala. 

VIDI OVO: 9 pitanja koja si trebate postaviti prije vjenčanja

No prihvaćanje poraza donijelo je dodatne komplikacije. Usred onoga što se događalo u svijetu, znala sam da moji upropašteni planovi za vjenčanje nisu najgora iskušenja. Osjećala sam se krivo jer sam bila tužna. 

Dok sam u molitvi tražila Gospodina, Jakovljeva 1 mi je pala na pamet. Jakov je pisao Dvanaestorima raseljenih plemena, koji su se nosili sa mnogim nevoljama. Oni su trebali znati da je Bog u kontroli, da Bog nije skriven ili zloban i ono najvažnije, da Bog djeluje u vezi njih. Dok su se suočili sa iskušenjima različitih vrsta, velikim i malim, Bog je ostvarivao Svoje dobre svrhe. 

Postoje segmenti našeg vjenčanja koje sam očajnički željela da budu uključeni. Bili smo uzbuđeni zbog toga što će naši ne spašeni gosti imati priliku čuti evanđelje. Radovali smo se tomu što ćemo biti okruženi članovima naših obitelji. Radovala sam se tome što će me tata otpratiti do oltara. A tek ples! O, kako smo se radovali plesu! 

Ti bračni problemi možda nisu najveći problemi u svijetu, ali se ubrajaju u ”različite vrste problema” s kojima se susretao Božji narod. Možemo priznati našu tugu, tugovanje zbog gubitka dobrih stvari kojima smo se radovali i pronaći utjehu u nepromjenjivom Bogu. Kada niti jedan od naših planova ne uspije, Bog je i dalje ”Otac svjetlosti, u kojemu nema mijene ni sjene promjene”. 

2. Kod vjenčanja nije važno samo vjenčanje. 

Moj zaručnik i ja odlučili smo se vjenčati 3. travnja. Imali smo tortu, buket ispunjen mojim omiljenim cvijećem i sredstvo za dezinfekciju. Naš pastor i pojedinci iz našeg kućanstva bili su fizički prisutni u mom bivšem dvorištu. 

Dok sam počela hodati uz melodije Gungorove “Vous Êtes Mon Cœur“, vidjela sam djeveruše koje su ondje stajale, kako plaču. Tada sam shvatila da nam je Bog dao sve što nam je bilo potrebno. Naša protekla očekivanja ukrasa prostora, aranžmana stolova i predjela nisu bila važna. Naše posvećenje pred Bogom je bilo ono što je bilo najvažnije. Bog je upotrijebio neuređeno, vjenčanje u dvorištu za osam osoba kako bi me naučio o ljepoti toga što postajem gospođa Greer. Iako naše vjenčanje nije bilo ništa slično onome što smo planirali, bilo je savršeno. 

VIDI OVO: Trebaju li kršćani ići na vjenčanja osoba druge vjere?

Moje COVID-19 vjenčanje lišilo me luksuza i također idola. Iako je bilo bolno, bilo je također blagoslov. Jedan neuspjeli plan za drugim pružio mi je priliku kako bih ispitala samu sebe jesam li više ushićena samom zamisli vjenčanja nego vjenčanjem. Kako su očekivanja i pritisci uoči velikog dana bili otklonjeni, sve sam više rasla u pouzdanju da je moj zaručnik ”onaj pravi” za mene. Ne mogu, a da ne pomislim da je Bog ovo dopustio kako bih imala više prilike za razmišljanje o svojim budućim odlukama. Kao rezultat, moja je duša postala usidrena u Gospodinu, a ne u osobi ili planu. Čini li isto Bog i za vas? 

3. Radujte se većoj proslavi. 

Neuređeno vjenčanje u meni je također stvorilo čežnju za danom kada ćemo proslaviti savez između Krista i Njegove Mladenke. Ako je ovo moje, ne baš idealno, zemaljsko vjenčanje, ono kako Bog priprema moje srce za uživanje u nebeskoj svadbi, onda ću to rado prihvatiti. 

Kada je naš pastor preuzeo glavnu riječ, govorio je o Kristovoj žrtvi. U najvećoj žrtvi koju je ikada učinio, Bog nas je toliko volio da je dao svoga Jedinorođenog sina, kako bismo mi mogli imati vječni život. (Ivan 3, 16) Sada čekamo dolazak Kralja, Mladoženju koji se vraća onima koji Ga željno iščekuju. (Hebrejima 9, 28) 

VIDI OVO: Božji zadatak za sve one koji još nisu u braku

Kada gledam u tu istinu, svjetovna iskušenja nemaju vječnu težinu. Ona su samo podsjetnici na činjenicu da će nas Bog jednoga dana dočekati u svoj vječni dom i da će to biti najveća proslava koja je ikada postojala. (Matej 25, 34) 

Autorica: Stephanie Greer; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz posebno dopuštenje portala Thegospelcoalition.org koje vrijedi za portal Novizivot.net