Mokraća može otkriti neke bolesti u organizmu. Njezina boja, miris, učestalost mokrenja i konzistencija nam mogu signalizirati neke bolesti i poremaćaje u tijelu.

Mokraća može otkriti najmanje deset bolesti i stanja u organizmu:

Infekcija mokraćnog sustava

Mokraća koja ima jak miris ili čak pomalo sladak miris može biti jedan od prvih znakova infekcije mokraćnog sustava. Bakterije koje izazivaju infekciju proizvode miris kao nusprodukt, a mogu dati vašem urinu i zamućen ili krvav izgled.

Ako sumnjate na infekciju, odmah se obratite svom liječniku jer su antibiotici vrlo učinkoviti u uklanjanju i sprječavanju budućih problema.

Mokraća otkriva što ste jeli

Mokraća može promijeniti miris ako ste jeli šparoge. Također, jaka kava može proizvesti miris mokraće sličan vaniliji, rabarbari i borovnici.

Voće i povrće koje sadrži tamne pigmente, poput cikle i kupina, ili hrana bogata karotenom, poput mrkve, slatkog krumpira i bundeve, također mijenjaju boju urina. Sličan učinak mogu imati i vitamini, posebno vitamin C, kao i određeni lijekovi, piše The Healthy.

VIDI OVO: Najbolji domaći čajevi za bubrege i mokraćne kanale, liječe upale i infekcije

Radili ste preteške vježbe

Trenutna zaluđenost teškim i treninzima dovela je do ponovnog izbijanja donedavno rijetke bolesti nazvane rabdomioliza koju, između ostalog, karakterizira tamnosmeđa mokraća.

Rabdomioliza se događa kada su vam mišići oštećeni nakon naporne vježbe, posebno ako prije toga niste trenirali ili se vraćate vježbanju nakon duže pauze.

Može biti smrtonosna ako se odmah ne liječi pa ako vam urin iznenada pokaže boju tamnog čaja i imate jaku bol u mišićima i natečenost, kontaktirajte svog liječnika.

Mokraća može otkriti dijabetes

Mokraća može otkriti probleme s dijabetesom. Ako vam se učini da mokrite češće nego inače ili primijetite da vam mokraća ima “voćni” miris, bilo bi dobro da provjerite razinu šećera u krvi.

Mokraća bolesti
Foto: Food photo created by jcomp – www.freepik.com

Mokraća može otkriti bolest jetre ili gušterače

Mokraća koja je povremeno narančaste boje nije zabrinjavajuća jer ste vjerojatno samo pojeli namirnicu takve intenzivne boje, ali ako je vaš urin kronično žuto ili narančasto obojen, to može biti znak bolesti jetre, navodi Sveučilište John Hopkins.

Čudna boja mokraće dolazi od visoke razine bilirubina uslijed upale jetre ili abnormalnosti jetrenih stanica te začepljenja žučnih kanala, što može uzrokovati žuticu.

Mokraća otkriva nisku razinu željeza

Ako vaša mokraća ima blago crvenkastu boju, to može značiti da vam nedostaje željeza, pokazala je studija objavljena u Journal of Current Surgery.

Mokraća otkriva probleme s prostatom

Ako osjećate neugodu, peckanje i bolove tijekom mokrenja, moguće je da imate problema s prostatom. Povećana prostata također može povećati rizik od infekcije mokraćnog sustava kod muškaraca.

Spolne bolesti

Gonoreja i klamidija dostižu razinu epidemije širom svijeta, prema podacima Centra za kontrolu bolesti, a jedan od razloga je taj što spolno prenosive infekcije možda neće odmah pokazati simptome. Ali vaš urin može biti jedan trag.

Mutna ili gusta mokraća može biti znak mnogih infekcija, prema CDC-u, ali posebno za “skrivene” bolesti poput ove dvije uobičajene spolno prenosive bolesti. Ostali mogući uzroci zamagljenosti uključuju infekcije vaginalnog i mokraćnog sustava.

Mokraća može otkriti bolesti bubrega

Mokraća može otkriti bolesti i probleme s bubrezima. Krv u mokraći je velika crvena zastava da se nešto događa, ali pjenasta mokraća je još jedan suptilan znak poremećaja u bubrezima.

Multipla skleroza

Ako vam je mjehur pun, a ne možete mokriti, to je užasna vrsta mučenja. Ali ako se naprežete i još uvijek ne možete mokriti, to bi moglo signalizirati problem u vašem živčanom sustavu.

Ustvari, nemogućnost mokrenja jedan je od prvih znakova autoimunih poremećaja, uključujući multiplu sklerozu, kaže Clifford Segil, neurolog iz zdravstvenog centra Providence Saint John u Santa Monici, prenosi Index.