Što znači moliti, tražiti i kucati u molitvi?

Prestali smo moliti, prestali smo tražiti, a nismo toliko dugo kucali da smo i zaboravili gdje se treba kucati! Što želim reći tom rečenicom?

Kada smo zadnji put zapravo razgovarali s Bogom Ocem, moleći ga o nekom posrednom pitanju koje bi moglo uključivati nas ili nekog drugog? Jesmo li se iskreno molili za nešto ili za nekoga u proteklih nekoliko dana? A opet, kada smo zadnji put upravo razgovarali s Bogom kao zahvalnost za ono što je učinio u našim životima?

Čini se da se uvijek molimo za važne stvari, ali čini se da zaboravljamo moliti se za trivijalne stvari. Ponekad se čini da naše molitve ostaju bez odgovora. Možemo se obeshrabriti.

1. Zamolite Boga u molitvi

Odgovori na molitve i događaji događaju se u Božje vrijeme, a ne u naše. Dakle, što nam je činiti kad dođemo na prijestolje milosti i zamolimo Oca u svoje ime ili za nekoga drugoga? Isus nam govori da neprestano tražimo Boga. Pojedinci se redovito predaju nakon nekoliko slabih nastojanja i pretpostavljaju da se Bog ne može pronaći. Ipak, shvaćanje Boga zahtijeva pouzdanje, vjeru, usredotočenost, fokus i dovršenost, slijeđenje. Isus nam jamči da će naša nastojanja biti plaćena. Ne bismo se trebali predati u našim pokušajima da tražimo Boga. Nastavite od njega tražiti više strpljenja, ljubavi, znanja, mudrosti i razumijevanja. On će nam ih ponuditi (Matej 7,7-8). Ovo nije jamstvo da možemo dobiti sve što želimo, samo ako budemo molili Isusa i vjerovali. Bog nam ne postavlja zahtjeve koji bi nas povrijedili, povrijedili druge ili se protivili Njegovom vlastitom temperamentu ili volji.

Isusova tvrdnja definitivno nije neograničena besplatna propusnica. Da bi se naše molitve ispunile, naše molbe trebaju biti u skladu sa standardima traženja Božjeg kraljevstva. Što je naše uvjerenje i vjerovanje utemeljenije, gotovo će sigurno naše molbe biti u skladu s Božjom voljom, a poslije će ih Bog rado dati (Matej 21, 22).

Isuse, naš uzor za molitvu, kada je zamolio: “Abba, Oče”, rekao je, “sve ti je moguće. Uzmi ovaj kalež od mene. Ali neka ne bude kako ja hoću, nego ti hoćeš”. (Marko 14,36) Naše molitve i molbe redovito se pokreću našim vlastitim željama i željama.

Volimo čuti da možemo imati sve. U svakom slučaju, Isus je molio da se izvrši Božja volja. Kada molimo, trebali bismo izraziti svoje čežnje, međutim, trebali bismo željeti da se Njegova volja izvrši umjesto naše. Trebali bismo ispitati sebe kako bismo provjerili jesu li naše molbe usmjerene na naše sklonosti ili na Božje (Marko 11, 24). Isus kaže da “ostanemo u Njemu”. To se odnosi na pojedince koji su stvarno povezani s Pravom lozom i koji stoga donose duhovni plod (Ivan 15, 1–6). To dodatno aludira na one u kojima su Njegove riječi. To sugerira sličan uspostavljeni, osobni, njegujući odnos, baš poput stabla i njegovih grana. Na različitim mjestima Isus je nepogrešivo povezivao ispunjenje molitve s Božjom voljom (Matej 6,10; Matej 26, 39).

2. Tražite Boga u molitvi

Ne smijemo se ponašati kao da je Bog poput aparata za grickalice ili gazirana pića, iz kojeg možemo slobodno odabrati sve što želimo. Upućena molitva događa se samo kada je ono što tražimo važno za Božju volju (Ivan 15, 7). Je li se itko od nas u bilo kojem trenutku iscrpio moleći Boga za nešto ili nekoga? Prema Pavlu, trebamo “nastaviti u molitvi”, što znači da ne trebamo prestati moliti. Ustrajnost pokazuje naše povjerenje da Bog odgovara na naše molbe. Pouzdanje ne bi smjelo posustati i umrijeti pod pretpostavkom da odgovori dolaze previše postupno, jer bi odgađanje moglo biti Božji način izvršavanja Njegove volje u našim životima.

Kad god se osjećamo umorno u svojim molitvama, trebamo shvatiti da je Bog dostupan, da nas neprestano sluša i da neprestano djeluje; možda ne na način na koji smo očekivali, nego na načine za koje on zna da su idealni (Kološanima 4, 2).

Bog ne dopušta molitve koje su djetinjaste ili sebične. “Tražiti u vjeri” znači tražiti sa sigurnošću da će Bog prilagoditi naše čežnje svojim namjerama. Um koji se koleba nije potpuno uvjeren da je Božji put idealan. Bavi se Božjom Riječju kao bilo koje ljudsko vodstvo koje drži alternativu nepoštivanja. On se njiše između osjećaja, misli svijeta i Božjih naredbi. Ako je naša vjera nova, slaba ili se borimo, trebamo se prisjetiti da je Bog pouzdan. Trebali bismo mu biti vjerni. Kako bismo uravnotežili svoj posrnuli ili sumnjičavi um, trebali bismo se svim srcem podložiti Bogu (Jakovljeva 1, 5-6). Ako je naša savjest uistinu čista, možemo doći Bogu bez straha, sigurni da će naše molbe biti uslišene. Ivan ponovno potvrđuje Isusovo obećanje: “Tražite i dat će vam se” (Matej 7, 7; Matej 21, 22; Ivan 9, 31; Ivan 15, 7). Dobit ćemo kad budemo poslušni. Kad slušamo, molimo u skladu s Božjom voljom. Očito, to ne znači da možemo imati sve što želimo, poput trenutnog bogatstva. Ako iskreno tražimo Božju volju, postoji nekoliko zahtjeva koje nećemo tražiti (1. Ivanova 3, 21-22). Ovdje je značaj u Božjoj, a ne našoj volji. U trenutku kada razgovaramo s Bogom, ne trebamo tražiti ono što mi želimo, nego trebamo razgovarati s Njim o tome što On želi za nas. Ako svoje molbe prilagodimo Njegovoj volji, On će nas uslišati; i možemo biti sigurni da će nam, kada nas čuje, ponuditi jasan odgovor (1. Ivanova 5, 14).

3. Što to znači kucati?

U Ivanu 16, 23, Isus govori o novom odnosu između Boga i kršćana. Prije su svećenici bili posrednici ili posrednici da ljudi dođu do Boga. Nakon Isusova uskrsnuća, vjernici su se mogli izravno kretati prema Bogu. Nastupio je potpuno novi dan i sada se svi vjernici smatraju svećenicima, gdje mogu razgovarati s Bogom izravno i osobno (Hebrejima 10, 19-23).

Možemo se približiti Bogu, ne u svjetlu vlastitog legitimiteta, već budući da nas je Isus, naš nevjerojatni Veliki svećenik, učinio zadovoljavajućim za Boga. Jeste li primijetili na početku poglavlja (Ivan 11, 2-4), redoslijed molitve koju je Isus poučavao učenike? Isus je prvo zahvalio Bogu, a zatim je iznio svoje zahtjeve. Prečesto su naše molitve više poput popisa za kupovinu nego dvosmjernih razgovora s Bogom. Pouka ovdje jest da sebični zahtjevi neće biti odgovoreni.

Smisao je da će biti primanja, pronalaženja i otvaranja vrata za onoga koji traži, traži i kuca po Božjoj volji. Možemo vjerovati da će Nebeski Otac dati ono što je prikladno za ispunjavanje nečijih potreba. Naš dio je biti otvoreni Bogu; Njegov dio je dati onako kako samo On može dati.

Autor: Chris Swanson; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Christianity.com

PROČITAJTE JOŠ: