NaslovnicaMolitveMolitva na Veliki petak

Molitva na Veliki petak

Molitva na Veliki petak prilika je da zahvalite Gospodinu za veliku žrtvu koju je učinio za vaše izbavljenje od vječne propasti. 

Veliki petak je petak prije uskrsne nedjelje, a slavi se kao dan kada je Isus umro na križu. Iako ne znamo sa sigurnošću je li petak bio dan kada je Isus razapet (postoji mnogo argumenata da je to mogao biti i četvrtak ili čak srijeda), ovaj je dan izabran kao spomen na Isusovu žrtvu za nas.

Kršćani različitih konfesija obično ovaj dan obilježavaju svečanim službama koje se sastoje od himni, čitanja Svetog pisma, molitve i prepričavanja Gospodinove muke. Iako Bog ne zahtijeva od nas da slavimo Veliki petak, može biti bogato duhovno iskustvo dok se sjećamo boli koju je Isus prošao i prije i za vrijeme svog raspeća. To također može biti priprema za radost koja dolazi kada u nedjelju kada slavimo Uskrs – dan Isusova uskrsnuća.

Bio je to dan kada je Isus postao savršeno, žrtveno Janje, koje je prolilo svoju krv za oproštenje naših grijeha (Rimljanima 5, 8; 6, 23; 1. Petrova 3, 18). Ovo je bio najveći čin ljubavi poznat čovjeku: Bog Otac poslao je svog Sina, Isusa, da umre umjesto nas.

Čak i ako odlučimo ne slaviti Veliki petak, uvijek bismo trebali imati na umu i srcu Isusovu smrt i uskrsnuće. To možemo obilježavati tijekom cijele godine molitvama zahvalnosti i slavljenjem Gospodnje večere, koju je Isus zapovjedio svojim sljedbenicima.

“Doista, kad god jedete ovaj kruh i pijete čašu, smrt Gospodnju navješćujete dok on ne dođe.” (1. Korinćanima 11, 26)

Molitva na Veliki petak 

Ovu molitvu možete koristiti na Veliki petak da zahvalite Gospodinu na Njegovoj žrtvi na križu i tražite da vam i dalje bude milostiv. Neka vas riječi ove molitve nadahnu da iznesete svoje misli Bogu za sve što vam je darovao po vjeri u Isusa Krista.

Nebeski Oče,

Zahvaljujemo Ti što si u punini vremena poslao svog Sina na ovaj grešan svijet, ne da bi ga osudio, već da bi se svijet po Njemu spasio; da svi koji vjeruju u Njega budu izbavljeni od grijeha i smrti i postanu s Njim baštinici vječnog života.

Danas se sjećamo boli i patnje tvoga Sina, koji je bio spreman sve podnijeti da bismo mogli biti slobodni od kazne za grijeh. Platio je cijenu, davši svoj život kao otkupninu, da nam ponudi dar vječnog života.

Pomozi nam da nikada ne uzimamo zdravo za gotovo ovaj ogroman dar ljubavi za nas grešnike. Hvala što si po Kristu pružio ruku prijateljstva svakom grešniku i hvala što po vjeri u Njegovu žrtvu primamo oproštenje grijeha i život vječni.

Hvala Ti, Gospodine Isuse, što si patio za nas, pravedan za nepravedne da nas privedeš k Bogu. Hvala što smo Tvojim ranama izliječeni. Hvala što smo zbog Tvoje velike žrtve izbavljeni iz ropstva grijeha. Hvala što su grijeh i smrt pobijeđeni i što ćemo nakon ovog života na zemlji doći u Tvoje Kraljevstvo i provesti vječnost s Tobom.

A dok kročimo kroz ovaj život, neka nas Tvoj Duh ispunjava i uvodi u istinu Tvoje Riječi. Pomozi da svakodnevno provodimo više vremena u Riječi, molitvi i činjenju dobrih djela. Pomozi da budemo iskreni svjedoci za Tvoje Kraljevstvo, tako da još mnogi izgubljeni čuju za Radosnu vijest i spase se od vječne propasti. Amen!

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE