MOLITVA POVJERENJA: Molitva koja otklanja strah i donosi mir

Molitva povjerenja, koju je izgovorio kralj Ezekija, podsjetnik je da se obratimo Bogu s vlastitim brigama i strahovima. On je veći od svega čega se bojimo.

U starozavjetnim knjigama 1. i 2. Kraljevima čitamo izvještaje o raznim vođama Božjeg naroda. Neki od njih su činili velika zla u očima Božjim, dok su se drugi vratili Njemu, uništili sve idole i slijedili Božji zakon. U 2. Kraljevima 18-20 čitamo o Ezekiji, kralju koji se pouzdavao u Gospodina.

Pouzdavao se u Jahvu, Boga Izraelova. Ni prije njega ni poslije njega ne bijaše mu ravna među kraljevima judejskim. (2. Kraljevima 18, 5)

Ezekija je bio kralj kada su Asirci zaprijetili Jeruzalemu. Asirska vojska je već zarobila Izrael i odvela ga u zarobljeništvo. Asirski kralj poslao je glasnike u Jeruzalem da ih natjera da se predaju. Ti su glasnici ismijavali i Boga i Ezekiju. Prijetili su Božjem narodu, ističući sve gradove i mjesta koja su već osvojili. Ezekija je jadikovao, razderao svoju odjeću, obukao kostrijet i otišao u Božji dom. Zatim je poslao Elijakima, upravitelja dvora, pisara Šebnu i svećeničke starješine, odjevene u kostrijet k proroku Izaiji, sinu Amosovu. On je rekao da se ne boji asirske vojske, jer će se Bog pobrinuti da ne napadnu Jeruzalem.

Bog je uvijek na strani svoga naroda

Asirski kralj ponovno je poslao prijeteće riječi u Jeruzalem, nastavljajući im se rugati, upozoravajući ih što će im njegova vojska učiniti. Kako je Ezekija reagirao? Odnio je ove zastrašujuće prijetnje u Božji dom “i razvi ga ondje pred Jahvom” (2. Kraljevima 19, 14). Molio se Bogu i tražio izbavljenje.

I pomoli se Ezekija Jahvi ovako: “Jahve, Bože Izraelov, koji stoluješ nad kerubima, ti si Bog jedini nad svim zemaljskim kraljevstvima, ti si stvorio nebo i zemlju. Prikloni uho, Jahve, i počuj, otvori oči, Jahve, i vidi! Sanheribove čujder riječi koje poruči da izruga Boga živoga. Istina je, o Jahve, asirski su kraljevi zatrli narode i zemlje njihove; pobacali im u oganj bogove; jer ne bijahu bogovi to, već djela ruku ljudskih, od drveta i kamena; zato ih i uništiše. Ali sada, Jahve, Bože naš, izbavi nas iz ruke njegove da spoznaju sva kraljevstva zemlje da si ti, Jahve, Bog jedini.” (2. Kraljevima 19, 15-19)

Molitva povjerenja: Kako se moliti pred licem straha?
Foto: Pexels

Molitva povjerenja: Kako se moliti pred licem straha?

Suočen s velikim strahom, Ezekija se okrenuo Onom koji je veći od svih zemaljskih kraljeva i vladara. Okrenuo se Onome koji je sve stvorio, jedinom pravom Bogu. Bog je tada odgovorio na njegovu molitvu:

“U ovaj grad on ući neće, ovamo strijele svoje neće izmetati, k njemu neće ni štit okrenuti, niti oko njega nasipe kopati. Vratit će se putem kojim je i došao, u grad ovaj neće ući – Jahvina je riječ. Grad ću ovaj štitit, spasiti ga, sebe radi i rad sluge svoga Davida.” (2. Kraljevima 19, 32-34)

Bog je sačuvao svoj narod, a evo kako se mi možemo moliti pred licem straha. Molitva u nastavku može vas nadahnuti kada dolazite u Božju prisutnost.

Nebeski Oče,

Dolazim Ti s puno briga i strahova. Okolnosti me zbunjuju i napadaju me razni strahovi. Sve se čini tako velikim i izvan kontrole. Umaraju me iskušenja u mome životu. Bojim se da ih ne mogu podnijeti. Sotona me želi obeshrabriti da se ne pouzdam u Tebe. Polažem nadu u druge ljude da će moj život učiniti lakšim, sigurnijim i ugodnijim. Oprosti mi zbog toga! Oprosti što oklijevam doći u Tvoju prisutnost.

Ezekijina molitva me podsjeća na ono što je istina: Ti si jedini i živi Bog. Veći si od svih sila, vladara i vlasti. Sjediš na svom nebeskom prijestolju i nitko te ne može svrgnuti. Ti si nepromjenjivi JA JESAM. Ti si Bog koji je izbavio svoj narod iz egipatskog ropstva i Bog koji nas je izbavio iz ropstva grijeha kroz osobu i djelo Isusa Krista.

Oprosti što gledam na svoje strahove i vidim ih kao veće od Tebe. Oprosti što sam zaboravio tko si Ti. Daruj mi više povjerenja u Tebe. Pomozi mi da Te vidim kao većeg od svega čega se bojim. Pobrini se za moje potrebe. Budi moja stijena i utočište. Sakrij me u zaklon svojih krila. Želim i dalje biti Tvoj sluga i služiti za Tvoje kraljevstvo. Amen!

PROČITAJTE JOŠ: