Molitva u tajnosti
Foto: Manoj Damodaran/Flickr

Molitva u tajnosti treba biti sastavni dio svakog kršćanskog života. Isus nam daje tri korisna savjeta za molitvu nasamo s Bogom.

Ti kad moliš, uđi u svoju sobu, zatvori vrata te se pomoli Ocu svome u tajnosti. (Mt 6,6)

Glavno je područje duhovnosti uprijeti oči srca u Boga, a ne u ljude. Neka ti pobuda ne bude želja da te znaju kao osobu molitve. Uđi u svoju sobu u kojoj ćeš moliti, a da nitko ne zna da se moliš. Zatvori za sobom vrata i razgovaraj s Bogom u tajnosti. Neka ti ne bude nikakva druga pobuda osim one da upoznaš svog nebeskog Oca. Nemoguće je živjeti kao učenik bez određena vremena za molitvu u tajnosti.

VIDI OVO: Kako treba izgledati vaše vrijeme nasamo s Bogom?

Kad molite, ne izgovarajte isprazne riječi. (Mt 6,7)

Bog nas ne sluša jer revno molimo. Čuje nas na temelju Kristovog Otkupljenja. Njega ne dojmljuje naša revnost. Moliti ne znači samo nešto izmoliti. To je niži nivo molitve. Molitva je ulazak u potpuno zajedništvo i jednost s Bogom. Ako je Božji Sin oblikovan u meni kroz novo rođenje, tada će On nastaviti djelovati i iznad našeg zdravog razuma i promijenit će naš stav o onome za što molimo.

Svaki koji moli prima. (Mt 6,8)

Kad u molitvi izgovaramo pobožne fraze bez da uključimo svoju volju, onda kažemo da Bog ne odgovara na našu molitvu. No, zapravo Ga, na taj način, nikad nismo ništa molili. Isus je rekao: Tražite što god hoćete. (Ivan 15,7) Tražiti znači da se mora uključiti naša volja.

Kad god je Isus govorio o molitvi, povezivao ju je s divnom djetinjom jednostavnošću. Ali zapamtite da moramo tražiti od Boga ono što je u skladu s Bogom kojeg nam je objavio Isus Krist.

Kako izgleda vaša molitva u tajnosti? Koliko dnevno izdvajate vremena za nasamo s Bogom?