Molitva za čudo

Je li vam potrebna molitva za čudo? Bog može učiniti čudo u vašem životu kao što ih je činio u biblijskim vremenima.

„Spominjem se djela Jahvinih, sjećam se tvojih pradavnih čudesa. Promatram sva djela tvoja, razmatram ono što si učinio. Svet je tvoj put, o Bože: koji je bog tako velik kao Bog naš?“ (Psalam 77, 12-14)

Dobar je osjećaj to objaviti, ali pitam se vjerujete li u to, ne samo kao daleku, povremenu pojavu, već i kao osobno, snažno, redovito iskustvo u svom životu s Bogom. Ako sam iskrena, mogla bih se intelektualno složiti da su čuda moguća, „samo Božji“ trenuci skrbi, zaštite i blagoslova koji obilježavaju živote drugih ljudi ,ali možda i vi, poput mene, potajno sumnjate bi li se Bog objavio u mom životu i stoga bi bilo bolje razmišljati o manje i očekivati manje. 

Bog čini čuda u sadašnje vrijeme

Ipak, psalmist nam govori da je naš Bog onaj Bog koji čini čuda, a ne Bog koji je činio čuda. Ovo je sadašnje vrijeme, a ne sjećanje u prošlom vremenu. A ako čuda podrazumijevaju natprirodne pojave koje prkose ljudskim shvaćanjima, emocijama ili razumu, onda su nam možda naša vlastita čuda bliža nego što mislimo. 

Znamo da je Biblija puna silnih čuda. Bog dijeli mora, hrani gladne, liječi bolesne, oslobađa potlačene. Ali što ako moćna čuda nisu samo ona koja se pojavljuju u svijetu znakova i čuda? Što ako se čuda događaju i u ogromnom svijetu koji je u nama, na mjestu gdje naše emocije i misli oblikuju naše postupke? 

Ranije u Psalmu 77, dobivamo djelić uvida mentaliteta pisca, koji je psalam pisao u vrijeme osobne nevolje. Možemo zamisliti iskren izraz obeshrabrenog srca, koje čezne za Bogom, ali Ga ne može iskusiti, koje čezne za utjehom, ali je ne pronalazi. No kasnije čitamo o dva načina kako psalmist ponovno pronalazi nadu. 

U šestom stihu, on piše: „…razmišljam noću u srcu, mislim, i duh moj ispituje;“ Psalmist izlijeva svoje molitve, molitvu za sve stvari u vezi kojih nas je Bog povezao. Prihvaćanje. Svrhu. Povezanost. Koristi svoje srce i svoju vjeru kako bi izrekao molitvu prema Bogu, čak i kada Bog djeluje kao da je daleko. Nakon toga u desetom stihu, koristi svoj um. 

„Toga ću se prisjetiti.“ Čega se prisjeća? Činjenice da Bog čini čuda. U središtu naših najvećih nevolja možemo meditirati na istinu o Bogu, možemo moliti Boga za ono što nam je potrebno i možemo usmjeriti naš um na istinu; Bog moćnih čuda može učiniti čudo za nas. 

Isti Bog koji može natjerati zemlju da zadrhti i oceane da se tresu, također može smiriti vaše tjeskobne misli i dati vam duh oprosta. Isti Bog koji je razdvojio more i napravio put može vas ispuniti mirom i dati vam sljedeći korak. I dok Bog preobražava vaše tvrdoglavo srce, osvježava vašu umornu dušu i preusmjerava vaš tjeskobni um, to je natprirodno. To je čudo.

Molitva za čudo

Bože čuda, 

Priznajemo da nas naša slaba vjera tjera da razmišljamo manje i očekujemo manje od Tebe. Priznajemo da nas današnje obeshrabrenje i brige često odvraćaju od gledanja u Tebe i od dolaska k Tebi, sa svakom molbom i zahtjevom.

Pomozi nam danas, Oče, da Te vidimo, ne kao daleki entitet, već kao osobnu, blisku stvarnost. Dopusti nam da u našim srcima meditiramo nad Tvojim obećanjima, crpimo iz Tvoje ljubavi u vjeri i pozivamo se na Tebe Bože, dok ulazimo u današnje iščekivanje vlastitih čudesnih trenutaka.

Molimo se u dragocjeno Isusovo ime, koji je svakome od nas otvorio put. Amen.

Autorica: Nicole Unice; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!