Izgleda da se puno toga događa u mozgu novih tata jer je nekoliko istraživanja otkrilo da se događaju značajne neurološke promjene jednom kada muškarci postanu očevi. Uz to, što su više uključeni u brigu i njegu beba, i što više vremena provode sa svojom bebom, to su izraženije te promjene.

Istraživanja tvrde da neurološka aktivnost povezana sa ženama i njihovim majčinskim instinktom nije ograničena samo na žene i može biti okidač u roditeljstvu općenito, pa tako i kod muškaraca. Međutim, pretpostavlja se da ovakvi rezultati ne bi bili vidljivi u prošlosti, kada su muškarci bili manje uključeni u odgoj djeteta.

Što se događa muškom mozgu jednom kada postane otac?

1. Razina testosterona se smanjuje

Dokazano je da muškarci prolaze kroz hormonalne promjene te da se razina testosterona značajno smanjuje. Na taj način nove tate mogu biti više emocionalno uključene i puni razumevjanja za svoju bebu. To rano zbližavanje između tate i bebe učvršćuje njihovu emotivnu vezu i mijenja količinu hormona u mozgu. U istraživanju iz 2011. godine otkriveno je da razina testosterona kod novih očeva pada za čak 40 posto, što je povezano upravo sa zbližavanjem s bebom.

PROČITAJTE: 4 stvari koje dijete uvijek nasljeđuje od oca: Geni su čudo!

2. Razina oksitocina se povećava

Oksitocin ili “hormon ljubavi” naglo se poveća nakon rođenja bebe – i za mame i za tate. Dok je kod mama ovaj hormon potaknut određenim radnjama, poput dojenja i bliskog fizičkog kontakta s bebom, kod tata se hormon ljubavi aktivira kroz igru, nasmijavanje bebe ili kroz brigu o bebi. A, što se više veza između bebe i tate produbljuje, to je intenzivnija razina oksitocina.

3. Kao i kod mama, pojačana je proizvodnja prolaktina

Kod mama je povećana proizvodnja prolaktina obično povezana s proizvodnjom mlijeka, a kod tata se ovaj hormon povećava u interakciji s bebom. Štoviše, samo u prvom mjesecu očinstva razina prolaktina povećava se za 20 posto, a što su očevi više uključeni u život svojih beba, to je veća količina prolaktina. Znanstvenici vjeruju kako se pojačana proizvodnja prolaktina povezuje sa stvaranjem povezanosti, privrženosti i brižnosti.

I mame i tate prolaze kroz promjene

Ovi rezultati dokazuju da čvrsto iskustvo roditeljstva i brige o bebi utječe na sličan način i kod mama i kod tata. I dok procesi tijekom trudnoće i porođaja pomažu mamama s razvijanjem majčinskog instinkta, kod tate se očinski instinkt aktivira interakcijom i emocionalnom povezanošću s bebom.

Ako ste i sami primijetili da je vaš partner postao nježniji nakon rođenja bebe, sada znate i zašto – ne samo da ste se vi promijenili otkako ste postali majka, već se to dogodilo i njemu otkako je tata.

IZVORBebac.com