Muž pokazati ljubav ženi
Foto: Unsplash

Bračni odnosi su Bogu važni. Od Postanka, vidimo prvu interakciju između muškarca i žene. Možemo samo pretpostaviti što je Adam pomislio kada mu je Bog predstavio njegovu savršenu družicu, Evu. Nakon što je shvatio kako više neće biti sam u vrtu, mogao je pomisliti: „Što sada“? Kako da pokaže ljubav i iskaže poštovanje ženi koju mu je dao Bog? Odgovor na ovo pitanje pronalazimo kroz cijelu Bibliju. Pavlove poslanice pogotovo sadrže upute kako muškarac može voljeti svoju ženu.

Muževi, volite svoje žene kao što Krist voli Crkvu i kao što se predao za nju“. (Efežanima 5, 25)

Ovaj stih nosi značajnu težinu za muževe koji žele voljeti svoje žene. Iako će mnogi muževi rado spremno pokazati tjelesnu ljubav prema svojim ženama, neki mogu imati problema u tome da pokažu svojim suprugama kako ih vole cijelim svojim bićem.

Osobno vjerujem da muževi, koji imaju takvu namjeru, mogu u odnosima sa svojim ženama stvoriti atmosferu, gdje će svoje supruge voljeti i gdje će im služiti kao što je to činio Krist za Crkvu.

S obzirom na ovo, evo sedam načina kako muž može uistinu pokazati ljubav svojoj ženi.

Slušajte svoje žene

Kada suprug sluša svoju suprugu, time joj daje do znanja da je važna. Slušanje je puno više od ”prisutnosti” za vrijeme razgovora. Slušanje je aktivan izbor da čujemo, odgovorimo i razumijemo drugu osobu. Iako mnogi muževi vole slušati ne bi li popravili problem koji je nastao, supruge jednostavno vole samo podijeliti ono što im je na srcima.

VIDI OVO: Muž objasnio zašto nije u braku samo s jednom ženom

Bez obzira na to nosi li se sa svakodnevnim problemima ili nekim dubljim stvarima, suprug koji sluša s pažnjom pokazuje iskrenost i istinsku ljubav. Muževi mogu vježbati slušanje više nego govorenje, kako bi postali još bolji u tome. Za brakove u kojima se razvija ovaj nužan aspekt komunikacije, vjerojatnije je da će rasti, čak i u najtežim razdobljima.

Iskazujte čast svojim ženama

Iskazivanje časti može se definirati kao posjedovanje visoke razine poštovanja ili pouzdanja. Možemo lako primijetiti supruga koji iskazuje čast svojoj supruzi. Od odabiranja toga da je neće osramotiti u javnosti, da neće podići glas na nju, muškarci koji iskazuju čast svojim suprugama pokazuju svijetu da su njihove supruge dragocjene.

Ženama se može iskazivati čast čak i kada nisu prisutne. Cilj iskazivanja časti jednom supružniku nikada nije ponižavanje drugog. Umjesto toga, iskazivanje časti zasniva se na predstavljanju supružnika u pozitivnom svjetlu prema van. Iako mogu postojati situacije kada se neki dublji, bračni problemi trebaju podijeliti s bliskim osobama od povjerenja, to treba činiti s mjerom. Muž koji voli svoju ženu i koji ima na umu to da je njegova supruga dar od Boga, treba biti mudar u vezi toga kako će se ponašati prema svojoj supruzi, javno i privatno.

Tko je našao ženu, našao je sreću i stekao milost od Jahve“. (Izreke 18, 22)

Dopustite joj neka se razvija

Jedna od stvari kojima suprug može svojoj supruzi pokazati ljubav jest ako joj dopusti da se razvija. Kada prepoznamao da svatko od nas ima Bogom-dane zadatke, brak ne bi trebao biti uzrok gubitka svrha svakoga od nas. Iako može postojati promjena u vezi toga kako će se stvari raditi, suprug treba biti oprezan i ne smije kontrolirati sposobnosti svoje supruge i ograničavati je u vezi onoga na što ju je Bog pozvao.

VIDI OVO: 7 načina kako muž može povrijediti ženu, a da toga nije svjestan

U svom vlastitom životu, jedan od najvećih pokazatelja ljubavi moga supruga prema meni jest njegova podrška koju sam dobila u vezi nastavljanja obrazovanja i pisanja. Znajući kako me on voli dovoljno da me podrži u stvarima koje volim, dovelo je do toga da i ja njega više volim. Umjesto ograničavanja onoga što supruga može, supruzi trebaju podržavati svoje supruge i trebaju proslavljati njihove sposobnosti.

Kako muž može pokazati svojoj ženi da je voli
Foto: Pixabay

Pokažite joj milosrđe

Milost je potrebna u svakom odnosu. Mnogi misle da će imati odnos iz bajke kada uđu u brak. No, ubrzo shvatimo da nitko nije savršen. Kao što je i nama potrebna milost, tako je i našim supružnicima potrebno da znaju kako je u redu pogriješiti i kako ne trebaju ispuniti sva naša očekivanja. Muž koji brzo oprašta i koji je spreman prijeći preko nevažnih stvari može pomoći u stvaranju sigurnog okruženja.

Kada čitamo stih Efežana 5, 25, vidimo da je Krist volio Crkvu na način da se predao za Nju. To znači da je Krist vidio naše nesavršenosti i dalje je odabrao za nas položiti svoj život! Krista nije lako uvrijedila naša ljudskost. Umjesto toga, Krist je odabrao suosjećanje i daje nam milost kako bismo imali svjež početak.

Stoga, kada muž svojoj ženi iskaže milost, to je pokazatelj da je voli usprkos njezinim nedostacima. Ona nije zbroj dobrih stvari ili savršenih odluka. Umjesto toga, suprugu se treba voljeti čak i kada pogriješi. Bez milosti, ljubav se pokazuje samo kada su povoljni uvjeti. Kada muževi pokazuju milost, oni odražavaju Božju ljubav prema Crkvi.

Dopustite joj da se odmori

Biti majka i supruga može biti nevjerojatno iscrpljujuće. No, suprug može pokazati svoju ljubav supruzi na način da joj dopusti da se odmori i da ima priliku za osvježenje. Bilo da ju potiče na ručak s prijateljicom, odmor u nedjelju popodne ili da ju odvede na masažu, ovakva djela pokazuju da suprug brine za njezinu emocionalnu i tjelesnu dobrobit.

VIDI OVO: 3 stvari koje Bog želi od kršćanskih brakova

Muž svojoj ženi može pokazati da je voli svaki puta kada joj pomogne nositi terete i kada odabere biti izvor pomoći za nju. Na ovaj način se kultura služenja može uspostaviti u domu. Kao što je i Isus došao služiti, kada suprug želi služiti svojoj supruzi, on joj time pokauzuje da je voli bez obzira na ono što ona može učiniti za njega. On ju voli zbog toga tko ona jest kao osoba i učinio bi sve što može za nju kako bi joj pomogao.

I Sin čovječji nije došao, da mu služe, nego da služi i da dade život svoj kao otkupninu za mnoge“. (Marko 10, 45)

Nemojte odgađati

Mnogi su čuli stereotip o ženi koja prigovara. No, malo govore o muževima koji odgađaju. Iz svog iskustva mogu posvjedočiti kao mi nikada nije cilj maltretirati muža sa popisom stvari koje mora učiniti. Postoji vrijeme kada mu je potrebna njegova pomoć kako bih dovršila važan zadatak. Usprkos želji da ne pitam ponovno i ponovno, do frustracije će eventualno doći. Odgađanje u vezi svakodnevnih zadataka može dovesti do toga da žena pomisli kako su njezini zahtjevi nevažni i kako ju se ne čuje.

Želja žene nije da ju se vidi kao bespomoćnu, već kao onu koja želi da suprug ispuni njezinu potrebu. Jedan od načina kako suprug pokazuje da voli svoju suprugu jest ako čuje i reagira na njezine molbe. Ako se zadaci mogu obaviti u vremenu (umjesto odgađanja na tjedne ili mjesece), muževi bi ih trebali što prije obaviti. Ovo će smanjiti eventualnu napetost u odnosu i dovest će do mira.

VIDI OVO: 10 stvari koje muževi mogu moliti Boga za svoje žene

Neprestano kapanje u vrijeme dažda, i žena svadljiva jedno su isto. Tko je pokuša zaustaviti, kao da pokušava zaustaviti vjetar i hvatati ulje svojom desnicom“. (Izreke 27, 15-16)

Molite s njom i za nju

Molitva je vitalna za brak. Kako su Adam i Eva hodali u zajedništvu s Bogom, parovi bi trebali željeti činiti isto. Kada se suprug moli za svoju suprugu, to je podsjetnik na to da ona najprije pripada Bogu. Molitva za dobrobit supruge i obraćanje Gospodinu u razdobljima razmirica podsjetnik je kako je Bog središnja točka vašeg odnosa. Nema veće ljubavi od podčinjavanja cijelog života i odnosa Gospodinu!

Nadalje, muževi se trebaju moliti sa svojim ženama. Dok se mole zajedno, supruga može iz prve ruke čuti muževljevu ljubav. Ona može čuti njegovo srce koje se izlijeva Gospodinu. Molitve mogu postati vrijeme zajedništva i intimnosti u braku.

Sve u svemu, ovih sedam savjeta mogu promijeniti brak. Iako su napisani za muževe, iskreno i žene bi trebale činiti isto. Kada par želi s namjerom djelovati i moliti se za njihov odnos, mogu očekivati da će Bog djelovati. Dok se muževi i žene jedno drugome podređuju i služe, kao što je to činio Krist, njihov će odnos zasigurno rasti.

Podčinite se jedno drugome iz straha prema Kristu“. (Efežanima 5, 21)

Autorica: Victoria Riollano; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Ibelieve.com

PROČITAJTE JOŠ: