Jabuke trebamo često jesti, no kada je najbolje vrijeme za pojesti jabuku? Nije isto pojedete li jabuku ujutro ili navečer, prije obroka ili poslije obroka. 

Svi mi znamo onu staru: jabuka na dan, doktor bježi van. Ova uzrečica svakako postoji s razlogom. Jabuke su jedno od najzdravijih vrsta voća jer su pune nutritivnih vrijednosti koje mogu pomoći u liječenju raznih problema.

Bez obzira patite li od problema s trbuhom ili pokušavate izgubiti na težini, jabuke mogu biti dobar dodatak vašoj prehrani. No, ne možete ih jesti bilo kada. Naime, zbog svojih posebnih sastojaka jabuke najbolje utječu na tijelo kada ih se jede u točno određeno vrijeme u danu. 

VIDI OVO: Jabuke za mršavljenje i zdravlje: Evo kako djeluju na naš organizam!

Najbolje vrijeme za pojesti jabuku

Jabuke nikada ne smijete jesti na prazan želudac jer može doći do nadutosti i zatvora. Najbolje ih je jesti jedan sat nakon doručka ili ručka. Jabuke sadrže mnogo vlakana koja vaš želudac lakše probavlja u jutro te tako upija sve korisne nutrijente. 

Najgore vrijeme za pojesti jabuku

Na večer se usporava naša probava te se smanjuje količina probavnih sokova. To znači da, ako jedete jabuku iza 6 poslije podne ona može ostati neprobavljena u vašem trbuhu dulje vremena, a to može dovesti do problema sa spavanjem i probavnih poteškoća. 

VIDI OVO: Iako su jako zdrave, jabuke ne biste trebali jesti u ovo doba dana

Jabuka sadrži pektin

Još jedan dobar razlog za jedenje jabuka u jutro je taj što one sadrže pektin koji može pomoći spriječiti stvaranje mliječne kiseline te podržava razvoj zdravih bakterija u crijevu. Zbog toga vaš probavni sustav postaje zdraviji te lakše uklanja štetne tvari smanjujući rizik od problema sa želucem. 

Kako jesti jabuku?

Jabuke je vrlo lako uključiti u prehranu. Možete ih izrezati i dodati vašim zobenim pahuljicama ili napraviti pitu od jabuka ili samljeti jabuke u kašu.

No, najbolji i najzdraviji način za konzumiranje jabuke je jednostavno oprati ju i jesti ju s korom koja je vrlo zdrava. Također, treba izbjegavati kupovni sok od jabuke budući da je on pun šećera, ne sadrži vlakna i nije niti malo dobar za želudac.