Namirnice koje čuvaju mentalno zdravlje: Obavezno ih uključite u prehranu

Veza između mentalnog zdravlja i prehrane dokazana kroz više istraživanja, a u nastavku donosimo namirnice koje su dobre za mentalno zdravlje.

Lisnato zeleno povrće

Ova vrsta povrća sjajno djeluje na raspoloženje i sadrži mnoštvo nutrijenata, uključujući vlakna koja uravnotežavaju razinu šećera u krvi, vitamin B koji je važan za zdravlje mozga, ali i željezo.

Losos čuva mentalno zdravlje

Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama, koje jako dobro djeluju na raspoloženje. Omega-3 masne kiseline su ključan element za razvoj živčanog sustava i mozga.

VIDI OVO: 10 načina kako sačuvati mentalno zdravlje

Puretina 

Pureće meso je puno triptofana, a kada je nivo triptofana u tijelu nizak, proizvodi se manje serotonina, čime se povećava rizik od depresije i anksioznosti. Puretina sadrži i tirozin, aminokiselinu koja se povezuje s neurotransmiterima.

Jaja čuvaju mentalno zdravlje

Jaja su bogata vitaminima B12 i D, kao i proteinima. Ova namirnica sadrži i holin, koji je važan za živčani sustav, raspoloženje, ali i proizvodnju neurotransmitera, selenija, antioksidanta. Unošenje hrane bogate antioksidantima poboljšava raspoloženje i dobro djeluje na zdravlje mozga.

VIDI OVO: Kako vaš mozak reagira na brzu hranu? Niste ni svjesni!

Avokado

Istina je da avokado sadrži dosta masti, ali zdrave vrste masti. Također, sadrži i vlakna, vitamine B6, E i C, kao i B5, što je sve vrlo važno za razvoj neurotransmitera.

Fermentirana hrana

U posljednjih nekoliko godina sve više istraživanja dokazuje vezu između mozga i crijeva. Oko 90 posto serotonina se proizvodi u probavnom sustavu. Fermentirane namirnice poput jogurta ili kombuhe su dobar izvor probiotika.

Čokolada je dobra za mozak

S razlogom se osjećate bolje nakon što pojedete malo čokolade! Ovaj slatkiš, a posebno tamna čokolada, sjajna je namirnica koja čuva mentalno zdravlje. Sadrži supstance feniletilamin i anandamid, koje su važne za dobro raspoloženje.

Pored namirnica koje su dobre za mentalno zdravlje, postoje i one koje trebate izbjegavati. To su šećer, rafinirane ugljikohidrate, mliječne proizvode, alkohol i ulje.