Neke namirnice bolje djeluju na zdravlje jetre nego druge. Iz tog razloga smo sastavili popis nekoliko namirnica za zdravu jetru.

Jetra je jedan od najvažnijih organa u našemu tijelu, no vrlo rijetko razmišljamo zdravlju jetre. Često čujemo razne savjete o zdravlju srca, pluća, bubrega i sl., a jetra je podjednako važna. Jetra je zaslužna za mnoge procese u tijelu kao što je skladištenje korisnih tvari, stvaranje glukoze i pročišćavanje tijela od raznog otpada. 

Budući da je tako važna ključno je održavati ju zdravom jer narušeno zdravlje jetre može dovesti do raznih bolesti kao što je dijabetes tipa 2 i raznih metaboličkih poremećaja. 

Kada je riječ o zaštiti od bolesti, najvažnija je dobra i zdrava prehrana. No, neke namirnice bolje djeluju na zdravlje jetre nego druge. Zbog toga smo sastavili popis nekoliko namirnica koje će vam pomoći održati jetru zdravom, a zauzvrat ćete izbjeći mnoge nepoželjne bolesti i tegobe. 

Ove namirnice su dobre za zdravlje jetre:

Zeleni čaj 

Zeleni čaj je izvrstan za zdravlje jetre. Provedena su mnoga istraživanja o korisnosti zelenog čaja. Dokazano je da zeleni čaj igra ulogu u smanjenju masti u tijelu, znakova bolesti jetre te je koristan za borbu protiv oksidativnog stresa koji dovodi do štete u našem tijelu. 

Šalica čaja vas u ovom slučaju zaista može spasiti. 

Kava je dobra za zdravlje jetre

Ako niste ljubitelji čaja, onda je kava pravi izbor za vas. Istraživanja su pokazala da je kava jako dobra za jetru jer i ona može smanjiti nakupljanje masti i debljanje jetre. Ujedno se smanjuje rizik od kroničnih bolesti jetre, pogotovo ako svaki dan konzumirate kavu – za neke je ovo posebno dobra vijest.

Kava sadrži enzime koji mogu zaštiti vašu jetru povećanjem broja antioksidanata u jetri te zbog toga čak može smanjiti broj supstanci u jetri koje uzrokuju rak. 

VIDI OVO: 7 napitaka za prirodno čišćenje jetre

Češnjak

Češnjak je odličan za zdravlje jetre budući da pomaže pri gubljenju kilograma te stimulira rad jetre. Gubljenje kilograma je ključno kod pretilih osoba koje su rizična skupina kada je riječ o bolesti jetre. Možda nećete uvijek imati divan zadah, ali će vam zato jetra biti zahvalna.

Zobena kaša 

Zobena kaša za zdravlje jetre
Foto: Pixabay

Što je bolje za početak dana nego šalica kave i malo zobene kaše? Također će vam i vaša jetra zahvaliti jer zob u zobenoj kaši sadrži mnoštvo vlakana, a vlakna su odlična za probavu, a tako i za vašu jetru. 

Zobena je kaša odlična za zdravlje jetre i zbog beta glukana koji može pomoći pri borbi protiv upale, dijabetesa i pretilosti. Na taj se način smanjuje količina masti u jetri što pogoduje vašem tijelu. Ako još niste dodali zobenu kašu u vašu prehranu, sada je trenutak, samo budite pažljivi da ne kupujete prerađenu zob. 

Grožđe

Grožđe je vrlo ukusno voće, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci kada pruža osvježenje. No, ono je odlično i za zdravlje jetre zbog brojnih antioksidanata koji mogu pomoći pri prevenciji oštećenja jetre te pri smanjenju upale. 

Bobičasto voće

Ako ste se odlučili za dodavanje zobene kaše u prehranu, možete ju obogatiti raznim bobičastim voćem i tako još više osnažiti svoju jetru. Bobičasto voće (maline, kupine i sl.) sadrže mnoštvo polifenola, antioksidanata koji su odlični za zaštitu jetre od raznih negativnih utjecanja. 

VIDI OVO: 6 znakova da vaša jetra pati zbog nezdravog načina života

Orašasti plodovi

Iako imaju dosta kalorija, orašasti plodovi su jako zdravi ako ih jedete u umjerenim količinama. Oni sadrže mnoštvo antioksidanata, vitamin E i nezasićene masne kiseline koje igraju ulogu u smanjenju upala i zaštiti od oksidativnog stresa uzrokovanog slobodnim radikalima. Najbolje je jesti oko šaku raznovrsnih orašastih plodova svaki dan kako bi vaša jetra bila zdrava. 

Riba i maslinovo ulje

Riba za zdravlje jetre
Foto: Pixabay

Riba je, kao što znamo, bogat izvor omega-3 masnih kiselina koje su odlične za borbu protiv upala. Te masti su jako važne i za jetru jer mogu spriječiti nakupljanje masti u jetri i tako spriječiti mnoge bolesti jetre, uključujući i pretilost.

Pokušajte jesti što više masne ribe jer ona sadrži više omega-3 masnih kiseline, a ako to nije moguće onda pokušajte uzimati dodatke prehrani na bazi ribljeg ulja. 

Uz ribu, ali i brojne druge namirnice, odlično ide maslinovo ulje koje može pomoći smanjiti oksidativni stres i ojačati jetru. 

Razno voće i povrće

Voće i povrće svakako treba biti dio naše dnevne prehrane, no neke vrste voća i povrća posebno pogoduju zdravlju jetre te se trebaju naći na našem tanjuru nekoliko puta tjedno. Ako želite osigurati zdravlje vaše jetre pokušajte u prehranu uključiti avokado, lubenice, limun, mrkvu, smokve, kelj, papaju i banane.

Za jetru je posebno koristan grejp jer on sadrži vrlo važne antioksidante koji štite jetru od ozljeda te smanjuju upale. Grejp ujedno može smanjiti nakupljanje masti u jetri i pomoći pri sagorijevanju već postojeće masti. 

VIDI OVO: 16 vrsta hrane koji su prirodni čistači vaše jetre

Kojih se namirnica kloniti? 

Jetra nije svemoguća. Mnogo je namirnica koje su odlične za zdravlje jetre, ali također postoji i nekoliko njih koje jetra mnogo teže podnosi. Nastojte izbjegavati masnu hranu (brza hrana, čips, flips, i sl.), kruh, tjesteninu, razne torte i kolače koji sadrže mnogo šećera, jako zasoljenu hranu i alkohol. 

Vaša je jetra jako važan organ koji je zaslužan za mnoge procese u tijelu. No, iako se ona većinom brine za nas, i mi se ponekad moramo pobrinuti za nju. Budite svjesni svega što jedete te pažljivo birajte namirnice kako bi vaša jetra ostala zdrava, a vi zaštićeni od raznih bolesti i tegoba.