7 napitaka za prirodno čišćenje jetre

Jetra je vaš najveći unutarnji organ. Vjerojatno o tome ni ne razmišljamo često, ali jetra radi za nas svaki trenutak vašeg života. Zbog toga ona uvijek treba biti zdrava. 

Zbog bolesti jetre možete lako postati umorni, pretili, a koža i bjeloočnice vam mogu požutjeti. Nije teško održati jetru zdravom, zato donosimo 7 napitaka za prirodno čišćenje jetre. 

1. Sok od mrkve

Mrkve su odlične za vas u svim oblicima, osim ako su natopljene u šećeru. 

Pune su vitamina A koji pomaže pri prevenciji bolesti jetre. Ujedno imaju mnogo flavonoida i beta karotena koji su antioksidanti. Mrkve su odlične za svaki dio vašeg tijela tako da možete slobodno uživati u soku od mrkve svaki dan. 

2. Lisnato zeleno povrće

Svo lisnato zeleno povrće jako je zdravo. Ono uključuje špinat, kelj, salatu, kupus i slično. Salate su dobre, ali je lakše prenijeti i konzumirati iscijeđeno povrće. Povrće u tekućem obliku olakšava tijelu da brže upije sve korisne sastojke. 

VIDI OVO: 6 znakova da vaša jetra pati zbog nezdravog načina života

Povrće možete zasladiti s malo mrkve. Ta će kombinacija biti savršena za vašu jetru. 

3. Zeleni čaj

Ako tražite super-napitak, onda je to zeleni čaj. On je pun antioksidanata te je poznat kao obrana protiv raka. Ujedno, pomaže tijelu da lakše sagori masti te zbog toga uklanja teret s jetre. 

Ujedno, ako uz dnevni unos vode pijete i zeleni čaj, tijelo će vam obilovati vodom, a to jako pomaže jetri. Samo se susprežite od šećera. 

4. Čaj od kurkume

Kurkuma je čest začin indijske kuhinje. Ujedno je najbolji začin za vašu jetru, pogotovo kada ju unosite u obliku čaja. Samo dodajte jednu čajnu žlicu mljevene kurkume u kipuću vodu i kuhajte 10 minuta. Dodajte malo limuna i crnog papra. 

VIDI OVO: 8 znakova bolesti jetre zbog kojih morate odmah posjetiti liječnika

Kurkuma štiti vašu jetru od štete te pomaže pri regeneraciji stanica. Ujedno se bori protiv upala. 

5. Citrusno voće

Vitamin C i antioksidanti iz citrusnog voća odlični su za čišćenje vaše jetre. Možete jesti limune, klementine, grejpove, naranče ili ih možete pretvoriti u fini sok. Samo nemojte dodavati šećera niti kupovati sokove u trgovinama. U ovom slučaju, domaće je najbolje. Jednostavno ocijedite limun i dodajte mu čistu vodu. 

6. Sok od cikle

Cikla većinom nije na popisu omiljenih namirnica, pogotovo ne kao sok. No, one su odlične za čišćenje jetre jer povećavaju količinu kisika u vašoj krvi. Stimuliraju proizvodnju žuči i pomažu s enzimskim aktivnostima. Pune su vlakana i vitamina C. Samo pročešljate internetom i odaberite vaš sok od cikle

7. Hrana bogata vlaknima

Hrana bogata vlaknima može pomoći vašoj jetri da ukloni toksine i poboljša vam probavu. Mnogi navedeni napitci bogati su vlaknima. Visoko na popisu su jabuke i cvjetača. Možete dodati i banane, avokado, zob i slično. 

VIDI OVO: 8 namirnica koje su dobre za funkcioniranje jetre

I zapamtite, uvijek pijte dovoljno vode kako bi vaša jetra bila zadovoljna. 

Vašoj jetri možete pomoći i na druge načine. Smanjite unos alkohola te pazite koje lijekove pijete. Rizična ponašanja kao što je konzumiranje droga mogu isto tako jako naštetiti jetri.

Vježbajte i pokušajte održavati vašu tjelesnu težinu u zdravim granicama i vaša će vam jetra biti zahvalna. Kada ste vi zdravi, zdrava je i vaša jetra.