Bogu možemo govoriti sve što god želimo o našim osjećajima neuspjeha; možemo govoriti o očaju radi svojih grijeha i glupavih pogrešaka; ali nikada se ne smijemo baviti mislima da nas je on napustio. To je ozbiljna optužba i naš Gospodin je ne uzima olako. Njegovu trenutačnu reakciju na tu vrstu optužbe nalazimo u Brojevima:

”Od brda Hora zapute se prema Crvenom moru… Narod potom postane nestrpljiv. I počne govoriti i protiv Boga i protiv Mosija: ‘Zašto nas izvedoste iz Egipta da pomremo u ovoj pustinji? Nema kruha, nema vode, a to bijedno jelo već se ogadilo dušama našim.’ Onda Jahve pošalje na narod ljute zmije; ujedale ih one, tako te pomrije mnogo naroda u Izraelu” (Br 21,4-6)

Kad Biblija govori da je moj ljubljeni nebeski Otac poslao ljute zmije na svoj narod i da je narod umirao od njihova ugriza, ne mogu zanemariti vrlo jasnu poruku: Bog među svojim izabranima ne dopušta takvu nevjeru! Nakon svega što je naš dragi Gospodin učinio za nas, najbolnija optužba koju možemo izreći protiv njega je da nas zanemaruje. Čuvajmo se takve nevjere, posebno u ova teška vremena.

David je naš primjer osobe koja je čuvala svoju vjeru. Čak i u najtežim vremenima, kad je bio najniže, nije ni dopuštao valjati se u nevjeri. Njegov vapaj je bio: ”Jer u tebe se, o Jahve, uzdam, ti ćeš me uslišati, Jahve, Bože moj” (Ps 38,16)

Podnosite li napad demonskog duha obeshrabrenja, predlažem da učinite ove tri stvari:

1. Ne pokušavajte taktizirajući izaći iz njega

Ne pokušavajte pobjeći od napada kroz svoju vlastitu pamet. Vi niste dorasli demonskom duhu protiv kojega se želite dići! Bitka je daleko iznad vaših sposobnosti i fizičke snage da vodite rat. Tog napada ne možete se riješiti pukim razgovorom s prijateljima ili savjetnicima, čitanjem knjiga ili slušanjem predavanja. Do sukoba dokazi u duhovnom svijetu i s njim se treba boriti u duhu…

VIDI OVO: Ako vas u ovome demoni uspiju zavesti i zavarati, imat će vlast u svemu

Kad napad dođe, nemojte misliti da je to nešto neobično. Bog dopušta vruće kušnje na svima svetima. Petar piše: ”Prestanite se čuditi, ljubljeni – kao da vam se što neobično događa – požaru koji bjesni među vama da vas iskuša” (1 Pt 4,12). Obeshrabrenje je kušnja koju je narod Božji podnosio stoljećima!

2. Pođite na molitvu, dajući Duhu Svetom da obavi svoje djelo

Kad ste pod napadom neprijateljskog duha obeshrabrenja, ne osjećate se sposobni moliti. Ali ipak morate poći u tajnu klijet da budete u Isusovoj nazočnosti. Ne morate se brinuti i pokušavati izmoliti izlaz iz svoga očaja. To je vrijeme za Duha Božjeg da dođe i radi u vama. Njegov posao je da vas podigne s dna.

Kad idete Gospodinu, budite s njim iskreni. Recite mu koliko ste slabi i bespomoćni. Recite mu: ”Isuse, tako sam suh i nemam više snage. Ako ikada izađem iz ove potištenosti, bit će to tvoje djelo.”

VIDI OVO: 3 stvari koje svaki kršćanin treba učiniti kada se osjeća obeshrabreno

Jednostavno mu recite: ”Gospodine, pomozi mi. Ovaj napad je previše za mene. Ne mogu ništa drugo činiti nego ovdje u vjeri sjediti. Pouzdajem se u tvog Duha da će to istjerati iz mene.”

3. Vjerujte nevjerojatno dobrim stvarima koji će vam Duh Sveti reći

Mnoštvo kršćana svakodnevno ulazi u Božju nazočnost očekujući da će ih ukoriti. Kako to mora žalostiti našega Gospodina! Kad odlazimo na molitvu, trebamo biti pripremljeni čuti dobre riječi našeg Oca koji nas ljubi. Ali mnogi vjernici rijetko to očekuju…

Poslušajte ove divne Izaijine riječi: ”Zar ne znaš? Zar nisi čuo? Jahve je Bog vječni, krajeva zemaljskih stvoritelj. On se ne umara, ne sustaje, i um je njegov neizmjerljiv. Umornome snagu vraća, jača nemoćnoga. Mladići se more i malakšu, iznemogli, momci posrću. Al onima što se u Jahvu uzdaju snaga se obnavlja, krila im rastu kao orlovima, trče i ne sustaju, hode i ne more se” (Iz 40,28-31). To je djelo Duha Svetoga – da nas ohrabri. Naše je jednostavno da se uzdamo u njega da će ispuniti ono za što ga je Otac poslao…

VIDI OVO: 7 biblijskih stihova koji će vam pomoći kada ste obeshrabreni

Duh Sveti vas neće ostaviti da budete prevareni. On će vam pokazati dobre stvari koje Bog ima za vas. Ali morate se usuditi vjerovati da će vam govoriti! Nemojte klonuti, iz svoje ćete kušnje izaći kao sjajan pobjednik; vaša je vjera, naime, kušana kao zlato. I vidjet ćete da će Gospodin ispuniti svako obećanje koje vam je dao!

Autor: David Wilkerson

IZVORPut života, br. 396