Ne ljubite svijeta ni ono što je u svijetu!

“Ne ljubite svijeta ni ono što je u svijetu. Ako tko ljubi svijet, nema u njemu ljubavi Očeve.” (1. Ivanova 2,15)

Novi zavjet donosi nam sliku svijeta kao kraljevstva koje se protivi Bogu. Njime vlada Sotona, a svi nevjernici njegovi su podanici. Ovo kraljevstvo privlači čovjeka kroz požudu očiju, požudu tijela i oholost života.

To je društvo koje pokušava biti sretno bez Boga i u kojem Kristovo ime nije dobrodošlo. Dr. Gleason L. Archer Jr. kaže da je svijet “organizirani sustav pobune, sebičnosti i neprijateljstva prema Bogu koje karakterizira ljudski rod koji stoji u protivljenju prema Bogu”.

Svijet ima svoju zabavu, politiku, umjetnost, glazbu, religiju, obrasce razmišljanja i stil života. Pokušava svakoga prisiliti da mu se prilagodi i mrzi one koji to odbijaju. To objašnjava njegovu mržnju prema Gospodinu Isusu.

Ljubiti svijet u bilo kojem obliku za vjernika je ravno izdaji

Krist je umro da nas oslobodi od svijeta. Svijet je sada razapet nama i mi smo razapeti svijetu. Ljubiti svijet u bilo kojem obliku za vjernika je ravno pravoj izdaji. Apostol Ivan zapravo kaže da su oni koji ljube svijet Božji neprijatelji.

Vjernici nisu od svijeta, već su poslani u svijet da protiv njega svjedoče, da obznane njegova djela kao zla i da propovijedaju spasenje od njega po vjeri u Gospodina Isusa Krista.

Kršćani su pozvani hodati odvojeno od svijeta. U prošlosti sve se ovo možda usko ograničavalo na ples, kino, pušenje, alkohol, kartanje i kockanje. Ali ovo uključuje mnogo više. Mnogo onoga što primamo preko televizije je svjetovno, privlačno za požudu očiju i požudu tijela.

PROČITAJTE: Što znači izaći iz svijeta i biti odvojen?

Ponos spada u kategoriju svjetovnog, bilo da se radi o počasnim titulama, diplomama, zaradi, nasljedstvu ili važnom imenu. Luksuzno življenje isto tako, bilo da su u pitanju raskošni domovi, gurmanska hrana, atraktivno odijevanje i nakit ili prestižna vozila.

Tako je i s lagodnim životom ispunjenim zadovoljstvima, provedenim većim dijelom na krstarenjima, kupovanju svega i svačega, u sportu i rekreaciji. Ambicije koje gajimo za sebe i svoju djecu mogu biti svjetovne premda možemo izgledati duhovno i pobožno. Konačno, i seks izvan braka oblik je svjetovnosti.

Što smo više odani Spasitelju i rasprodani za njega, manje imamo vremena za svjetovna zadovoljstva i zabavu. C. Stacey Woods rekao je: “Mjera naše predanosti Kristu mjera je naše odvojenosti od svijeta.”

Smo stranci, ne žudimo za domom,

Na svijetu koji tebi posta grobom.

Tvoj križ raskinu spone što nas vežu,

Blaga tvoja dalje od pogleda sežu. (I. G. Deck)

Auto: William MacDonald; Izvor: Biblija365.com