Evo kako prehranom možete regulirati krvni tlak

Ako imate problema s visokim krvnim tlakom, osim terapije koju vam je liječnik dao, trebate pripaziti na prehranu. Evo što možete jesti!

Uvijek birajte kvalitetne masnoće

Maslinovo ulje je bogato omega-9 masnom kiselinom (oleinska) koje ima blagotvoran učinak na zdravlje, dok je riba bogata omega-3 masnom kiselinom koje je u nebrojeno studija pokazalo značajan pozitivan učinak na krvožilni sustav.

Nedavno istraživanje je pokazalo da samo 25 mililitra maslinova ulja značajno utječe na smanjivanje krvnog tlaka.

PROČITAJTE: 19 namirnica koje morate izbjegavati ako imate problema s krvnim tlakom

Višestruko nezasićene masne kiseline: omega-3 (alfa linolenska), omega-6 (linolna) i omega-9 (oleinska) nezamjenjive su u svakodnevnom normalnom funkcioniranju organizma.

Osim maslinova ulja i ribe, sjemenke lana, salbe (chia), sezama i buče dobar su izvor ovih kiselina.

U prehranu ubacite prehrambena vlakna

Opsežna istraživanja pokazala su da je kod osoba koje imaju prehranu siromašnu vlaknima incidencija razvijanja raznih bolesti poput divertikula, šećerne bolesti tip 2 i bolesti srca značajno veća.

Vlakna su biljni materijal koji se ne može probaviti u ljudskom organizmu, ali se mogu razgraditi pomoću bakterija koje se nalaze u crijevima.

U ovisnosti o vrsti ugljikohidrata i njihovoj sposobnosti ekstrakcije u određenom pH i temperaturi, vlakna se primarno dijele na topiva i netopiva. Vlakna se nalaze u voću, povrću, orašastim plodovima, mahunarkama i žitaricama cjelovitog zrna.

PROČITAJTE: Namirnice koje snižavaju visoki krvni tlak

Sirovo voće, osobito (ekološki proizvedene) jabuke i kruške, treba jesti s korom jer tu se krije najveća zaliha vlakana (oko 30 posto više). Prehrambenih vlakana ima i u kori citrusa.

Američko udruženje za bolesti srca (American Heart Association) objavljenog u ožujku 2013. govori da prehrana bogata vlaknima može odgoditi prvi srčani udar, dok kod svakog povećanja od sedam grama kod ukupne količine dijetalnih vlakana smanjuje rizik od prvog srčanog udara za sedam posto.

Krećite se svaki dan, barem malo

Preporuka za tjelesnu aktivnost svih odraslih osoba, a ne samo osoba koje imaju povećani krvni tlak je 35-45 minuta na dan, tri do četiri puta tjedno. Povećana tjelesna masa/pretilost ima značajan učinak na povećanje krvnog tlaka, stoga se osobama ako imaju višak kilograma preporuča da uz promjenu prehrambenih navika, smanje svoju tjelesnu masu.

PROČITAJTE: Ruski liječnik preporučuje vježbe koje zauvijek liječe visoki krvni tlak

Igrajte se začinima umjesto soli

Za začiniti hranu koristite manje soli, a više začina. Dopustite svojim okusnim pupoljcima period od dva do tri tjedna kako bi se naviknuli na smanjeni udio soli. Koristite bosiljak, peršin, ružmarin, kurkumu, kajenski papar i druge začine.

Posebno obratite pozornost na češnjak koji se posebno preporuča u svakodnevnoj prehrani osoba sklonima obolijevanju od povišenog krvnog tlaka, piše Ordinacija.hr.