Što znači da neki put čovjeku izgleda prav, a zapravo vodi u smrt?

„Neki se put učini čovjeku prav, a na koncu vodi k smrti.“ (Izreke 14, 12) Ovaj stih će pogoditi mnoge, budući da nas istina u nekim slučajevima i povrijedi.

Božja je Riječ konačna i istinita. Ona otkriva, probada, ispravlja i daje utjehu. (2. Timoteju 3, 16-¸17) 

Kako znamo da je ovo istinito? Biblija nas to uči u poslanici Hebrejima 4, 12-13: 

„Živa je, uistinu, Riječ Božja i djelotvorna; oštrija je od svakoga dvosjekla mača; prodire dotle da dijeli dušu i duh, zglobove i moždinu te prosuđuje nakane i misli srca. Nema stvorenja njoj skrivena. Sve je, naprotiv, golo i ogoljeno očima Onoga komu nam je dati račun.“ (Hebrejima 4, 12-13) 

Bez Božje Riječi, koja nas vodi i oprema, vrlo teško bismo išli kroz život. Osobno znam kakav je život bez Boga i Njegove Riječi. Iako može izgledati puno lakše, tako samo izgleda. To je dimna zavjesa koja nas zasljepljuje od toga da uistinu povjerujemo ono što Bog ima za nas. Ne možemo vidjeti što je ispred nas, no u tim trenucima Bog traži da Mu vjerujemo i da hodamo po vjeri, a ne po onome što vidimo. (2. Korinćanima 5, 7) 

Ono što vidimo jest ono što nas vodi

Kroz prošlu i ovu godinu, većina nas bila je prisiljena prolaziti kroz ono što je mnogima od nas izgledalo kao najteže razdoblje u našim životima. No, kroz povijest, čovječanstvo je prošlo i izdržalo znatno više od onoga što smo mi morali prošle godine. Možemo uspoređivati sve događaje još od čovjekovog pada, no to nam neće pomoći u određivanju pravog smjera sada. Ljudi žive različitim načinima života, imaju različite obitelji i žive u različitim kulturama. Prolaze kroz različite stvari, bez obzira na to bili oni s Bogom ili ne. 

Život je težak. U stvari, Biblija nas uči u Matejevom evanđelju 7, 13-14 da mnogi hodaju širokom putem, umjesto uskim, jer hodanje širokim putem izgleda lakše. No on u konačnici završava u smrti. Zbog čega je to tako? Možda zbog toga što je lakša i zbog toga što možemo vidjeti što je ispred nas. Ili možda zbog toga što se bojimo predati naše živote Isusu. (Marko 8, 35) 

Bez obzira na razlog, to nije vrijedno. Lukino evanđelje, 17, 33 nas uči: „Tko god bude nastojao život svoj sačuvati, izgubit će ga; a tko ga izgubi, živa će ga sačuvati.“ Tražimo ono što nam je poznato. Ako ne poznajemo Boga, onda ćemo uvijek tražiti nešto što bi nas moglo zadovoljiti. Također vjerujem da znamo nositi vlastite terete do te mjere da više ne možemo. Dugovi, krediti, bolesti, različiti drugi tereti će nas preplaviti ako to dopustimo. 

Biblija nam više puta ponavlja da naše terete trebamo baciti na Njega. (Psalam 55, Matej 11; 1. Petrova 5) Ponekad zaboravljamo da smo pretrpani stvarima koje nikada ne bismo ni trebali nositi. 

Smjer kojeg smo odabrali za sebe može biti privlačniji nego što smo očekivali. Život o kojem sanjamo pun je mogućnosti. No ponekad nas život ”pogodi u lice” i tada kontrola pokušava postati dio nas, da zbog nje zaboravimo da je Bog Taj koji je u kontroli. (Psalam 27) 

Bog nam je dao samokontrolu u vezi naših djela, osjećaja i misli. No Bog nas nije samo bacio na ovaj planet i rekao nam da se snađemo kako znamo. Bog je stvorio sve, uključujući i nas. (Postanak 1; 2) Stoga, Bog zna smjer kojim ćemo ići, jer je Bog taj smjer omogućio od početka. 

„Mnogo je namisli u srcu čovječjem, ali što Jahve naumi, to i bude.“ (Izreke 19, 21) 

Po vjeri mi, vjerujemo Bogu

„Pokazat ćeš mi stazu u život, puninu radosti pred licem svojim, sebi zdesna blaženstvo vječno.“ (Psalam 16, 11) 

Je li vaša vjera testirana? U redu. Jakovljeva 1, 2-4 nas uči da ispitivanje vjere stvara postojanost. Drugim riječima, ispit vjere daje nam izdržljivost za daljnji prolazak kroz nove ispite, kako bismo u konačnici mogli primiti krunu života. (Jakovljeva 1, 12) 

Vjera je povezana s pouzdanjem u činjenicu da nas Bog vodi cijelom stazom, kojom je želio da idemo od početka. Vjera ne kaže: „Znam da Bog ima plan za mene, ali ću ipak ja imati kontrolu nad svakim korakom.“ Jedan od mojih omiljenih stihova, onaj koji kao da uvijek djeluje na neki način kada pišem jest iz Mudrih izreka 3, 5-6: „Uzdaj se u Jahvu svim srcem i ne oslanjaj se na vlastiti razbor. Misli na njega na svim svojim putovima i on će ispraviti tvoje staze.“

Dopustite neka vas Bog vodi. Neka Bog vodi svaki dan vašega života. Bog vas neće napustiti niti ostaviti, čak niti u najtežim razdobljima. 

Ako vas Bog zaista vodi, onda nema potrebe za panikom i strahom. Jona se bojao i doslovno je pokušao izbjeći ono na što ga je Bog pozvao. No pogledajmo kamo ga je to odvelo. Jona je bio vraćen na početnu točku odakle je pobjegao, jer je Bog imao plan. 

Božjem se planu ne može pobjeći. Čak i ako odlutamo s puta, Bog će ostaviti onih devedeset i devet ovaca kako bi pronašao jednu koja je odlutala. (Luka 15) Bog nam je s razlogom dao svoju Riječ. Dao nam je s razlogom svoga Sina. 

Bog nam je dao život jer nas voli. Svojom ljubavlju, žrtvovanjem svoga jedinoga Sina Isusa, Bog nas je spasio od smrti. Njegova ljubav jest ono što nas privlači k Njemu, jer Bog je Otac nad očevima. Stoga, vjerujmo Njegovim planovima i težimo tomu da hodimo uskom i zahtjevnom, ali i stazom na čijem kraju jest nagrada. 

Završna molitva 

Oče, Ti si dobar. Volimo Te sa svime što imamo. Molim za to da svatko tko ima borbe u svome životu, sve te borbe preda Tebi. Molim za to da svaka osoba koja čezne za time da bude zadovoljena, bude istinski zadovoljena samo u Tebi, Bože. 

U konačnici, molim za to da uvijek budemo blizu Tebe i Tvoje Riječi. Jer Tvoja je Riječ oružje protiv Neprijatelja i vodstvo koje si nam dao Oče. U Isusovo ime, amen. 

Autorica: Rebecca Mashburn Gordon; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Christianity.com

PROČITAJTE JOŠ: