Nepravilan srčani ritam – test koji vam može spasiti život

Nepravilan srčani ritam, odnosno aritmija, česta je pojava kod velikog broja ljudi, a pojavljuje se kada električni impulsi koji koordiniraju otkucaje srca ne rade ispravno, pa uzrokuju da srce kuca prebrzo, presporo ili neredovno.

Mada se u većini slučajeva sve završava na neobičnom osjećaju preskakanja ili “treperenja” srca, aritmija može uzrokovati znakove i simptome opasne po život. Kada osjećamo da nam srce jako “lupa”, to je znak za alarm.

Nepravilan srčani ritam može biti opasan

Aritmije mogu biti opasne jer su nepredvidive, a jedna od mogućih fatalnih posljedica nepravilnog srčanog ritma može biti i moždani udar.

Ozbiljniji poremećaj srčanog ritma može biti i fibrilacija atrija, koja je obično povezana sa oboljenjima kao što su srčana slabost, koronarna bolest, oboljenja srčanih zalistaka, šećerna bolest i povišen krvni tlak. Karakterizira je nepravilan srčani ritam, a može imati asimptomaske oblike pa sve kardiogenog šoka i teških cerebrovaskularnih komplikacija.

Problem je što ovo stanje često prolazi nezapaženo, jer ima vrlo “obične” simptome (umor, razdražljivost), odnosno simptome koji se mogu se dovesti u vezu sa drugim manje opasnim stanjima.

VIDI OVO: Kako izmjeriti puls?

Smatra se da do 30% moždanih udara može izazvati neotkrivena fibrilacija atrija.

Međutim, britanski britanski liječnici kažu da ako jednom mjesečno odvojite bukvalno minutu za jedan jednostavan test, možete prepoznati znakove upozorenja da patite od fibrilacije atrija.

Nepravilan srčani ritam – test

Nepravilan srčani ritam se može otkriti pomoću ovog jednostavnog i brzog testa. Evo što trebate činiti:

Sjedeći na stolici, stavite kažiprst i srednji prst jedne ruke preko nadlanice (unutarnje strane zgloba) druge ruke ili na aortu na vratu. I na jednom i na drugom mjestu biste trebali osjetiti jak puls. Svaki put kad osjetite puls, lupnite stopalom o pod. Tako ćete uočiti je li vam srčani ritam ujednačen ili nije.

NAJNOVIJE!