Noćni kašalj nam ne da zaspati, budi nas iz sna i čini razdražljivima. Koji su simptomi, uzroci i što možemo učiniti u svrhu liječenja?

Sigurno ste barem jednom osjetili ono neugodno škakljanje negdje u grlu i želju da se počešete. Da je dan, to vam možda ni ne bi smetalo, ali kada vas takvo škakljanje i kašalj uhvati tijekom noći dok se pokušavate naspavati, onda postaje pravi problem.

Kašljanjem se naše tijelo pokušava riješiti štetnih tvari koje iritiraju grlo, no to može biti velik problem kada pokušavamo spavati. 

Mnogi uzroci su krivi za noćni kašalj tako da je portal Healthline napravio popis najčešćih uzroka i potencijalnih načina za liječenje. 

Suh zrak i spuštanje glave

Čest uzrok kašlja je suh zrak koji iritira grlo. Mnogi kašlju kada po zimi počnu paliti grijanje jer se tada razne spore šire iz cijevi. U tim bi slučajevima bilo korisno imati ovlaživač zraka kako bi zrak bio ugodniji za grlo i disanje. 

Ujedno, spore lakše ulaze u vaš nos i grlo kada ležite, tako da je korisno podignuti glavu na nekoliko jastuka kako bi otežali sporama da uđu u vaš nos i usta. 

Med za kašalj

Ako je vaše grlo puno šlajma te kašljete kako bi ga izbacili, pokušajte popiti toplu vodu s medom ili čaj s medom prije spavanja. No, ne zaboravite, kada je riječ o djeci, ona ne smiju jesti med ako su mlađa od 1 godine. 

VIDI OVO: Je li med najbolji lijek za kašalj i prehladu?

GERB

GERB (Gastroezofagealna refluksna bolest) je bolest u kojoj se sadržaj iz želuca vrača u vaš jednjak te je čest uzrok noćnog kašlja. Kako biste ublažili simptome te bolesti možete izbjegavati namirnice koje uzrokuju vraćanje hrane iz želuca, podignuti glavu na više jastuka te izbjegavati odlazak u krevet manje od 3 sata nakon obroka. 

Žohari

Žohari, njihovi ostatci i otpaci mogu uzrokovati noćni kašalj. Ako ste ih primijetili u svom domu, nastojte ih otjerati zatvaranjem sve hrane, uklanjanjem svih papira koji skupljaju prašinu i zvanjem službe za suzbijanje kukaca. 

Žohari mogu uzrokovati napade astme, uz razne druge uzroke. Astma isto tako dovodi do noćnog kašlja tako da je pametno otići liječniku po inhalator. 

Pušenje

Ne, pušenje nije zdravo, a ujedno može uzrokovati noćni kašalj. Ako ste pušač učinite što možete kako bi se odvikli od te štetne navike. 

Kašalj po noći
Foto: Unsplash

Alergije

Ako imate alergije vaš će imunitet na njih reagirati te se može javiti i noćni kašalj, pogotovo ako ste alergični na prašinu.

Kako biste to izbjegli važno je da koristite prekrivače za posteljinu od antialergijskih materijala, da često perete posteljinu, čistite spavaću sobu, ne dopuštate kućnim ljubimcima da borave gdje spavate. Također, uklonite i čistite tepihe u spavaćoj sobi. 

Sinusi i prehlada

Noćni kašalj mogu uzrokovati i upaljeni sinusi. Kada je o tome riječ, jako je važno otići liječniku kako bi vas pregledao i dao vam antibiotike. 

Prehlada je vrlo čest uzrok kašlja koji se pogoršava po noći. Najbolji lijekovi za to jesu pileća juha, spavanje, unošenje tekućina i neki lijekovi za prehladu. Ako vam je nos začepljen, dobro je koristiti i sprejeve koji će vam olakšati disanje. 

VIDI OVO: Lovorov list liječi kašalj – ovaj čaj vam može ublažiti tegobe

Noćni kašalj i djeca

Kada vaše dijete ne može spavati zbog kašlja, možete mu pomoći kupkom s mnogo pare kako bi mu se otvorili dišni putevi. Ponekad pomažu i pastile za kašalj, ali samo ako je vaše dijete starije od 3 godine. 

No, ako vaše dijete kašlje, ima vrućicu, povraća, teško ili brzo diše te ako osjetite šuštanje prilikom disanja obvezno idite liječniku. 

Isto učinite ako primijetite da vaše dijete iskašljava žuti, zeleni ili krvavi šlajm. 

Noćni kašalj i odrasle osobe

Ponekad noćni kašalj može ukazivati na nešto opasnije. Zbog toga je važno odmah zatražiti liječničku pomoć ako imate vrućicu, probleme s disanjem, osjećaj gušenja, oteklinu na području nogu i abdomena, šuštanje u plućima, zeleni, žuti ili krvavi šlajm te ako ni nakon 3 tjedna ne možete prestati kašljati.