Nokti i zdravlje su usko povezani. Zapravo, nokti mogu otkriti puno toga o vašem zdravlju. Njihova boja, struktura ili oblik mogu biti pokazatelji bolesti koja se skriva u vašem tijelu. Tako možete otkriti probleme s jetrom, plućima i srcem.

Što vaši nokti otkrivaju o vašem zdravlju? Obratite pozornost na moguće promjene na njima:

1. Blijedi nokti

Vrlo blijedi nokti ponekad mogu biti znak ozbiljnih bolesti kao što su: 

  • Anemija
  • Zatajenje srca
  • Bolest jetre
  • Manjak vitamina

2. Bijeli nokti

Ako su vaši nokti većinom bijeli s malo tamnijim rubom, to može ukazivati na probleme s jetrom, kao što je hepatitis. 

3. Žuti nokti

Jedan od najčešćih uzroka žutih noktiju jesu gljivične infekcije. Kako se infekcija pogoršava, nokti postaju sve deblji te se lome. U rijetkim slučajevima, žuti nokti mogu ukazivati i na ozbiljniju bolest kao što su problemi sa štitnjačom, bolest pluća, dijabetes ili psorijaza, piše WebMD.

4. Plavkasti nokti

Nokti koji su plavkasti govore da tijelo nema dovoljno kisika što može upućivati na problem s plućima ili srcem.

VIDI OVO: Ovaj test s noktima se koristi za rano otkrivanje raka pluća

5. Rebrasti ili rupičavi nokti

Ako su nokti rebrasti ili imaju rupice, to može biti rani znak psorijaze ili upalnog artritisa. Česta je i promjena boje nokta te se koža ispod nokta čini crveno-smeđom.

6. Guljenje i pucanje noktiju

Suhi, krhki nokti koji često pucaju ili se gule mogu biti znak bolesti štitnjače. Guljenje ili pucanje uz plavkasti ton označava gljivičnu infekciju.

7. Otečena koža iznad nokta

Ako se koža oko nokta čini otečenom, riječ je o upali koja je rezultat lupusa ili drugog problema s tkivom. Može se javiti crvenilo i upala kože oko nokta.

8. Crne linije ispod nokta

Crne linije odmah treba pregledati kod liječnika. Ponekad ih uzrokuje melanom, najopasniji tip raka kože.

VIDI OVO: Dobro pregledajte nokte – evo što vam mogu otkriti o zdravlju

9. Izgriženi nokti

Griženje noktiju je možda samo navika, no ponekad je znak neprestane tjeskobe koju treba liječiti. Kidanje ili griženje noktiju povezuje se i s opsesivno-kompulzivnim poremećajem. Ako ne možete prestati gristi nokte, korisno je posavjetovati se s liječnikom. 

Nokti i zdravlje su usko povezani. Iako promjene na noktima mogu ukazivati na razne bolesti u tijelu, one su rijetko prvi znak te bolesti.

Mnoge abnormalnosti na noktima su sasvim bezopasne – nema svaka osoba s bijelim noktima hepatitis. Ako se brinete zbog izgleda vaših noktiju, posjetite liječnika ili dermatologa.