Nova otkrića su dodatno rasvijetlila pojedinosti o vjerskom i političkom okruženju koje je obilježilo Isusovo odrastanje i utjecalo na njegove stavove.

Britanski Independent navodi da je Nazaret zapravo bio znatno veće naselje nego što se do sada vjerovalo, a njegovi stanovnici – kojih je, kako tvrde britanski istraživači, bilo i do 1.000 – pridržavali su se vrlo konzervativnih vjerskih shvaćanja i bili vrlo naklonjeni Rimu.

Arheolozi su došli do saznanja da su Židovi u tadašnjem Nazaretu koristili isključivo predmete koje su smatrali čistim u obrednom smislu, poput keramičkih.

Također iz vjerskih razloga, strogo su poštovali zabranu korištenja ljudskog izmeta za gnojenje zemljišta.

VIDI OVO: 10 najljepših izjava Isusa iz Nazareta

Usporedbe radi, ovakva pravila nisu važila u obližnjem Sepphorisu, gdje se život odvijao pod jakim utjecajem grčke i rimske kulture, što su Nazarećani smatrali opasnim.

Zahvaljujući ovim arheološkim istraživanjima, najvećim ikada sprovedenim na tom području, došlo se i do podatka da su sredinom prvog vijeka poslije Krista pobunjenici ispod Nazareta izgradili široku mrežu podzemnih skrovišta i tunela koju su koristili u akcijama protiv rimske vlasti.

“Naše novo istraživanje je preobrazilo arheološko poznavanje Nazareta iz rimskog doba”, naglasio je rukovoditelj projekta, Ken Dark sa Sveučilišta u Readingu.