Očekuje li Bog da vjernici budu savršeni?

Očekuje li Bog da vjernici budu savršeni?
Foto: Pixabay

Mnogi se pitaju očekuje li Bog da vjernici budu savršeni i nikad ne griješe? Koliko god se trudili, mnogi često namjerno ili nenamjerno sagriješe.

Svi smo čuli izjavu: “Nitko nije savršen!” Neki kršćani vjeruju da možemo postati savršeni u smislu da više ne griješimo. Ali jedini način da to postignemo je da redefiniramo grijeh kao nešto manje nego što jest ili odbacimo riječi iz 1. Ivanove 1, 8: “Reknemo li da grijeha nemamo, sami sebe varamo i istine nema u nama.”

Bez obzira koliko se trudili, griješimo stalno i stoga smo daleko od savršenstva. Radimo, mislimo i govorimo ono što ne bismo smjeli i ne činimo ono što bismo trebali. Očekuje li ipak Bog da vjernici budu savršeni?

Kao ljudska bića vezani smo za Adamovu prirodu na ovom svijetu. Koliko god se trudili da to ne činimo, ipak ćemo griješiti protiv Boga. To vrijedi za sve. Apostol Pavao ukorio je Petra što je pokazao naklonost Židovima (Galaćanima 2, 11–13). Pavao je sebe nazvao čak najvećim grešnikom (1. Timoteju 1, 15). Petar, Jakov, Ivan i Pavao, svi su priznali da su nesavršeni. Kako vi ili ja možemo tvrditi nešto drugačije?

Bog vidi i zna naše nedostatke

Bog zna koliko smo nesavršeni i koliko se borimo da ne griješimo. Zna koliko nam je žao kada sagriješimo, namjerno ili nenamjerno. I zato nam je u svakodnevnom životu potrebna Njegova milost. Unatoč nama, Njegova beskonačna ljubav je bezuvjetna. Naš odnos prema Bogu ne temelji se na našem savršenstvu, već na Kristovom. On je bio savršena žrtva pomirnica za grijehe cijeloga svijeta. Kad nas Bog gleda, vidi nas kao savršene zbog toga što smo svoju vjeru stavili u Krista. Kad bismo mogli biti savršeni svojim snagama, Kristova smrt bila bi nepotrebna.

Nitko tko je kršćanin ne živi savršenim životom, potpuno ugodnim Bogu. Ali prihvaćeni smo od Boga zbog Isusove smrti u naše ime, oprošteno nam je i proglašeni smo pravednima u Božjim očima zbog Isusove pravednosti.

Svi su zaista sagriješili i potrebna im je slava Božja; opravdani su besplatno, njegovom milošću po otkupljenju u Kristu Isusu. Njega je Bog izložio da krvlju svojom bude Pomirilište po vjeri. (Rimljanima 3, 23-25)

Isus je umro na križu zbog naših grijeha. Nudi nam oprost na temelju onoga što je učinio. Naš je fokus sada biti u Njegovoj Riječi, tražiti od Njega da ugradi u naš život ono što vidimo u Bibliji, oslanjajući se na Njega da će to učiniti u nama. Nemojte se obeshrabriti, ali nastavite Mu vjerovati, nastavite počivati ​​u Njegovoj sposobnosti da vas promijeni i oslobodi vas grijeha. Pokoravajte se Njemu, jer vam daje put za bijeg od iskušenja!

Hoćemo li ikada biti savršeni poput Isusa?

Ne u ovom životu. Ali to je naš cilj kojem težimo svim srcem. Dok god smo na zemlji, moramo se boriti protiv grijeha, odupirati se iskušenjima i težiti za posvećenjem. Pravo savršenstvo neće doći sve dok ne umremo ili ne uskrsnemo.

Naša je pak domovina na nebesima, odakle iščekujemo Spasitelja, Gospodina našega Isusa Krista: snagom kojom ima moć sve sebi podložiti, On će preobraziti ovo naše bijedno tijelo i suobličiti ga tijelu svomu slavnomu. (Filipljanima 3, 20-21)

Jednog dana stajat ćemo pred Kristovim sudištem gdje će se prosuđivati ​​naša djela i dodjeljivati ​​nagrade. Naše će otkupljenje biti potpuno, a naš grijeh nestat će zauvijek. Živjet ćemo i kraljevati s Kristom.

PROČITAJTE JOŠ: