Zašto je Isus rekao Petru: „Odlazi od mene, Sotono“?

Zapovijed „Odlazi od mene, Sotono“, koju je Isus uputio Petru, zabilježena je u Mateju 16,23 i Marku 8,33.

Izjava „Odlazi od mene, Sotono“ je oštra i ne priliči Isusu, osobito kada se obraća Petru, jednom od Njegovih najpredanijih učenika. Zašto je Isus to rekao? Što je Petar učinio da je zaslužio takav ukor? Petar je nesvjesno govorio u korist Sotone.

Isus je upravo po prvi puta otkrio plan svojim učenicima: trebao je otići u Jeruzalem kako bi pretrpio, umro i uskrsnuo u život (Matej 16,21; Marko 8,31). Suprotno njihovim očekivanjima u vezi Njega, Isus je objasnio da nije došao uspostaviti zemaljsko mesijansko kraljevstvo u to doba. Učenici nisu bili spremni za to novo otkrivenje o mesijanskoj svrsi.

Iako je Petar razumio Njegovu Riječ, jednostavno nije mogao pomiriti svoj pogled o pobjedonosnom Mesiji s patnjom i smrću o kojoj je Isus govorio. Zato ga je Petar „počeo odvraćati“ zbog takvog fatalističkog razmišljanja.

Petar je govorio u korist Sotone

Bez sumnje, Petar je govorio u korist Sotone. Kao Isusov protivnik, Petar nije kreirao svoje mišljenje na onom što se tiče Boga – Njegovim putovima, Njegovim planovima i Njegovim svrhama (Kološanima 3,2; Izaija 55,8-9). Umjesto toga, njegov je um bio usmjeren na ono što se tiče čovjeka, svijeta i zemaljskih vrijednosti. Isus je rekao da je put križa Božja volja, plan otkupljenja za cijelo čovječanstvo.

Petrovu reakciju najvjerojatnije su dijelili i drugi učenici iako je, kao i uvijek, Petar prvi govorio. Petar je nenamjerno poslužio Sotoni misleći da štiti Isusa. Sotona je iskušavao Isusa u pustinji kako bi ga odvratio od križa, od ispunjenja velikog dizajna Oca i Sina (Marko 1,12-13). Nevino, Petar je napravio isto. Još nije shvatio Isusovu pravu mesijansku svrhu.

VIDI OVO: Zašto je Isus tri puta Petru postavio pitanje ”Ljubiš li me”?

Isusov ukor „Odlazi od mene, Sotono!“ tada nije imao smisla Petru

Iako se Petar upravo vratio Isusu kao Kristu, okrenuo se od Božje perspektive i promatrao situaciju iz čovjekove perspektive, što je dovelo do teškog ukora: „Odlazi od mene, Sotono!“ Isus je objasnio: „Jer ti nije na umu što je Božje, nego što je ljudsko“ (Marko 8,33).

U to vrijeme, Isusov ozbiljan ukor nije imao smisla Petru. Međutim, Isusova optužba predstavlja duboku poruku za nas. Lako možemo vidjeti da je Petar imao pogrešnu perspektivu Božjeg plana za Kristovu patnju i smrt. No moramo također vidjeti kako lako i sami možemo postati nesvjesni glasnogovornik Sotone. To je osobito istinito kada izgubimo iz vida Božji plan za nas. To se događa kada se usredotočimo na našu karijeru, naše posjede, našu sigurnost, stvari ovoga svijeta, a ne na žrtvu i služenje i propovijedanje Božje poruke.

Kada se Petrov fokus preusmjerio na vlastite želje i planove, Isus ga je ukorio kako bi ga vratio na put. Neka naš fokus bude na Bogu i Njegovim planovima, da nikada ne doživimo sličan ukor našega Gospodina.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Vesna L.

NAJNOVIJE!