Trebamo li oprostiti onima koju su nas povrijedili ako se ne pokaju?

Nismo savršeni i vrijeđamo jedni druge. Trebamo li oprostiti onima koju su nas povrijedili ako se ne pokaju?

Što učiniti kada osoba koja vas je povrijedila ne pokazuje nimalo kajanja? Bili ste povrijeđeni, a osoba koja vas je povrijedila nimalo ne žali. Često je teško oprostiti toj osobi, zar ne?

Često vjerujemo da oni koji su nas povrijedili moraju ispričati, izraziti žalost i tražiti oproštenje. Ili, nekako očekujemo da se iskupe za bol koji su nam nanijeli. Ipak, u većini slučajeva ne postoji ništa što bi učinio onaj koji nas je povrijedio za bol koji nam je prouzročio. Šteta je napravljena. Ali vama i meni je zapovjeđeno da opraštamo bez obzira li je ta osoba zatražila oproštenje ili ne. Bez obzira kaje li se osoba. Bez obzira zaslužuje li.

U svojoj 30-godišnjoj službi ženama, vidjela sam kako neopraštanja prema drugima može negativno utjecati na duhovni život i veze. S druge strane, također sam vidjela kako to oslobađa osobu da voli i živi potpuniji život.

Oprostiti nekome tko vas je povrijedio ne znači da ih oslobađate od njihove krivnje. Ne znači da opravdavate njihove uvrede. Također ne znači zaboraviti u potpunosti ono što su vam učinili. To jednostavno znači da ste vi poslušni Bogu i da sebe oslobađate od emocionalne sveze s njima. Kada priznamo da je naša uvreda bila stvarna, to boli, i to je neoprostivo, ali tako je i s našim grijesima prema Bogu. Možemo oprostiti drugima baš kao što je Bog oprostio nama.

Zašto trebamo oprostiti onima koji su nas povrijedili ako se ne pokaju?

Opraštamo jer to Bog zapovijeda, ne zato što to druga osoba traži ili zaslužuje.

Ako čekate da se pokaju ili ispričaju oni koji su vas povrijedili, to se možda nikada neće dogoditi a ta isprika možda neće ni doći. Čak iako bi se ispričali, oni nikad ne bi mogli ukloniti bol koji su vam prouzročili. Da vam je potrebna isprika kako biste oprostili, onda nikada ne biste mogli oprostiti onima koji su umrli i nikad nisu izmirili račune s vama? Zapovjeđeno nam je da oprostimo bez obzira kaje li se ta osoba ili se pokušava iskupiti. Razmišljajte o oproštenju kao daru koji dajete nekome zato što je Bog vama bezrezervno oprostio. U stvari, razmišljajte o svom oproštenju prema onome tko vas je povrijedio više kao dar Bogu, a manje prema toj osobi.

Opraštamo jer je Bog oprostio nama, čak iako to nismo zaslužili

Novi zavjet nam govori da oprostimo drugima kao što je i nama oprošteno (Efežanima 4,32). Kada je Isus otišao na križ za vas, On je oprostio vaše grijehe i prije nego što ste zatražili oproštaj (Rimljanima 5,8). On želi da takvu istu milost i oprost date drugima, bez obzira na količinu bola koju su vam nanijeli.

Kološanima 3,12-13 upućuje da “podnosite jedni druge praštajući ako tko ima protiv koga kakvu pritužbu! Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi!”

PROČITAJTE: 12 savjeta kako oprostiti nekome tko te u prošlosti povrijedio

Svatko od nas je uvrijedio, izdao ili povrijedio Boga na ovaj ili onaj način. A ipak nam je besplatno i velikodušno oprostio. Dug zahvalnosti koji imamo prema Njemu se plaća tako što i mi besplatno i velikodušno opraštamo drugima

Opraštamo kako bi napredovali i osobno i duhovno

Kada odbijemo oprostiti drugoj osobi, mi dozvoljavamo da njihove uvrede odlučuju kako ćemo živjeti, i stoga im dozvoljavamo da nas njihove uvrede kontroliraju. Nedostatak oproštenja vodi ka ogorčenosti i nemogućnosti da se prevlada njihova uvreda. Ne dopustite sebi da se emocionalno i duhovno zaglavite zato što se povrijeđeni. Oprostite onima koji su vas povrijedili kako bi nastavili rasti na osobnom i duhovnom nivou.

Ostajemo u lancima emocionalnog ropstva kada odbijamo oprostiti. Neopraštanjem govorimo, “Ovo se nikada neće moći riješiti.” Ali ono što u stvari govorimo je, “Držat ću se ove boli.” A tu ne želite biti … zarobljeni na mjestu bola. Na kraju, živite s teretom ogorčenosti. Umjesto toga, možete živjeti slobodno, ako besplatno oprostite.

PROČITAJTE: Najvažnija stvar koju kršćani trebaju znati o oprostu

Jeste li i dalje u lancima osobe koja vas je povrijedila? Želite li se osloboditi ogorčenosti koja vas veže i sprječava da napredujete u životu? Izdvojite vrijeme da sada priznate Bogu vašu povrijeđenost. Izađite i priznajte Gospodinu da osoba koja vas je povrijedila vam duguje. Onda priznajte neke želje za osvetom koje ste možda imali, i molite se:

“Gospodine, odlučujem oprostiti (ime te osobe) zato što je (nabrojite stvari kojim vas je ta osoba povrijedila), jer sam se zbog nje osjećao/la (bolne uspomene i osjećaje).”

Bez obzira je li žao ljudima koji su vas povrijedili, bez obzira iskazuju li žaljenje ili ne, vaša odluka da ih oslobodite njihove uvrede i duga prema vama će vas osloboditi iz vašeg zatvora i omogućiti vam da napredujete.

Autorica: Cindi McMenamin; Prijevod: Ivana R.

NAJNOVIJE!