Kako i kada nam Bog oprašta?
Foto: Unsplash

Ako razumijemo što je grijeh, znat ćemo zašto nam je potreban Božji oprost. Kako i kada nam Bog oprašta naše grijehe?

Grijeh je uvreda protiv Boga, dakle, Bog je taj koji mora oprostiti grijeh. David je rekao: “Protiv tebe i samo protiv tebe zgriješio sam.”

Bog je taj koji je povrijeđen. Treba nam oprostiti. Kako i kada nam povrijeđeni Bog oprašta grijeh?

Isus Krist je bio zamjenska žrtva 

Doista, i Krist jednom za grijehe umrije, pravedan za nepravedne, da vas privede k Bogu – ubijen doduše u tijelu, ali oživljen u duhu. (1. Petrova 3, 18)

Isus je kao zamjena zapravo zauzeo naše mjesto. Mi smo grešnici: po rođenju, po naravi, po izboru, po praksi. Moralno smo povrijedili svetog Boga. On mora kazniti grijeh, a mi zaslužujemo kaznu. Ipak, istovremeno nas Bog voli. Ne želi da završimo u paklu. Pružio nam je ruku pomirenja. Kako? Odgovor je: zamjenskom žrtvom.

Netko je tu kaznu preuzeo u naše ime. Osoba koja ni sama nije znala za grijeh, dovoljno pravedna, dovoljno sveta, dovoljno dobra postala je zamjena. To je morao biti netko tko će patiti umjesto nas. Jedini koji je to mogao učiniti bio je Sin Božji. On je Božja zamjenska žrtva – i naš Spasitelj.

Umro je ne samo za nas, umro je umjesto nas. U Pashi vidimo sliku Kalvarije. Bog daje pashalno janje, zamjenu za otkupljenje grijeha. Isus Krist, Jaganjac Božji, postao je naša Pasha. Umro je da bismo mogli živjeti. Da, cijelu vječnost s Njim!

Ta znate da od svog ispraznog načina života, što vam ga oci namriješe, niste otkupljeni nečim raspadljivim, srebrom ili zlatom, nego dragocjenom krvlju Krista, Jaganjca nevina i bez mane. (1. Petrova 1, 18-19)

Božji Jaganjac uzeo je grijeh svijeta i patio kao nevina zamjena – pravedan za nepravedne – da bi nas mogao dovesti Bogu.

Kada nam Bog oprašta?

Oprost se može dogoditi samo kad je počinjena nepravda. Priča o izgubljenom sinu to jasno pokazuje. Sin kreće na put pobune, a kad dođe k sebi, kaže: “Otići ću k ocu.”

Započinje dugo putovanje kući. Sjetite se što se događa: otac ga ugleda izdaleka i trči mu u susret. Umjesto da čeka, trči. Zašto? Bog nas grli s milosrđem i opraštanjem na prvi znak pokajanja. Ali upamtimo ovo: nema oprosta bez pokajanja. Bog oprašta na prvi znak našeg pokajanja i tamo gdje se pokajanje i oprost sretnu, uspostavlja se odnos. Pomireni smo s Bogom!

Kako mogu primiti Božji oprost?

Želite li da vam se oproste grijesi? Imate mučan osjećaj krivnje koji nikako ne odlazi? Oprost svih grijeha možete primiti ako vjerujete u Isusa Krista kao svog Spasitelja.

U Njemu [Isusu], njegovom krvlju, imamo otkupljenje, otpuštenje prijestupa po bogatstvu njegove milosti. (Efežanima 1, 7)

Isus je platio naš dug za nas, tako da bi nam moglo biti oprošteno. Sve što trebate učiniti je tražiti da vam Bog oprosti preko Isusa, vjerujući da je Isus umro da plati za vaše oproštenje – i On će vam oprostiti!

Je li to stvarno tako lako? Da, to je tako lako! Ne možeš zaraditi oproštenje od Boga. Ne možeš platiti Bogu za oprost. Možeš ga primiti samo vjerom i milošću Božjom. Prihvati taj dar od Boga i koristi ga svaki put kada učiniš nešto protiv Njega i bližnjih.

PROČITAJTE JOŠ: