Osobe najbliže Isusu
Foto: Canva

Tko su bili pet osoba najbližih Isusu za vrijeme Njegove zemaljske službe? Koga biste vi predložili?

Ivan, učenik kojega je Isus ljubio

Ivan, zajedno s Petrom, bio je između dvanaestorice najbližih Isusu. U Ivanovom evanđelju, apostol predstavlja sebe kao onoga kojeg je Isus osobito ljubio (Ivan 13,23).

Ivan to nije rekao jer je htio naglasiti kako ga je Isus volio više od ostalih, već zato što u svom evanđelju nije htio sebe zvati ”Ivanom” ili ”Ivanom Apostolom”, što je bio znak poniznosti.

Isus je imao povjerenja u Ivana toliko da mu je dopustio da se brine o Njegovoj majci, Mariji (19,26). To je imalo smisla jer je on bio najmlađi apostol, te će živjeti dovoljno dugo dok Marija ne umre. Isto tako, to potvrđuje kako je Isus dovoljno dobro poznavao Ivana te je znao da će se lijepo skrbiti o Njegovoj majci.

Crkvena tradicija drži da je Ivan živio do 90. godine po Kristu te je nadživio ostale apostole i majku Mariju. Ivanu je također bilo dopušteno da bude prisutan na gori Isusovog preobraženja, što je potvrđivalo da je jedan od izabranih (uz Petra i Jakova) koji se nalazi najbližjoj grupi ljudi za vrijeme Isusove zemaljske službe (Luka 9,28-36).

Marija Magdalena, žena vjere

Marija Magdalena se povezala s Isusom nakon što ju je oslobodio od sedam demona (Luka 8,1-3). Od tog trenutka slijedila je Isusa gdje god je išao, postala je Njegov učenik, služila Mu je (Marko 15,40-41), te je financijski podupirala Njegovu službu.

Nakon uskrsnuća, prva je vidjela uskrslog Gospodina (Marko 16,9). Činjenica da žene nisu smatrane vjerodostojnim svjedocima, ovo potvrđuje koliko je Isus vrednovao žene tih dana, za razliku od židovskog i rimskog društva. Nesumnjivo, Marija Magdalena je jedna od onih koji su mi bili najbliži dok je hodao zemljom.

Nagli Petar

Sasvim sigurno Petar je bio u najužem krugu sljedbenika koji je, zajedno s Jakovom i Ivanom, mogao sudjelovati u Isusovom preobraženju (Luka 9,8-36). Petru je često puta jezik bio brži od pameti. Bio je vrlo impulzivan te je brzopleto donosio odluke, no Isus je volio Petra, te ga učinio prvim vođom. Petrovo ime i grčka riječ za stijenu ”petros” su identične.

Često se hvalio pred Kristom, pa čak i da je bio voljan umrijeti za Njega, a tri puta Ga je zatajio (Ivan 13,38). Kasnije se pokajao te je njegov odnos s Isusom bio obnovljen, a kasnije postaje neustrašivi govornik, pun Duha Svetoga, te je ispropovijedao jednu od najvećih propovijedi ikad – na Pedesetnicu (Djela 2). Djela apostolska bilježe kako je ovaj čovjek bio ustrajan u vjeri te voljan patiti za Isusa. Nakon što je pretučen (Djela 5,41), Petar je zajedno s ostalim apostolima napustio Veliko vijeće radujući se što mora podnositi patnje radi Isusovog imena.

Pavao, sluga patnik

Premda apostol Pavao nije poznavao Isusa dok je hodao zemljom, sasvim sigurno je čuo o Njegovoj službi i čudima. Postoje špekulacije da je Pavao u mladim danima bio kod Isusovog križa dok su Ga razapinjali, no nitko to nije dogmatski potvrdio. Bilo kako bilo, nakon Pavlovog obraćenja na putu u Damask, Isus je pripojio apostola Pavla u Njegovo ekskluzivno društvo. Isus je osobno učio Pavla za vrijeme trogodišnjeg boravka u pustinji (Galaćanima1,12-18), na isti način kao što je poučavao apostole dok je bio na zemlji.

Nitko nije patio kao Pavao:  ”U naporima – preobilno; u tamnicama – preobilno; u batinama – prekomjerno; u smrtnim pogiblima – često. Od Židova primio sam pet puta po četrdeset manje jednu. Triput sam bio šiban, jednom kamenovan, triput doživio brodolom, jednu noć i dan proveo sam u bezdanu. Česta putovanja, pogibli od rijeka, pogibli od razbojnika, pogibli od sunarodnjaka, pogibli od pogana, pogibli u gradu, pogibli u pustinji, pogibli na moru, pogibli od lažne braće; u trudu i naporu, često u nespavanju, u gladi i žeđi, često u postovima, u studeni i golotinji!” (2 Korinćanima 11,23b-27).

U svojoj posljednjoj poslanici, samo nekoliko dana prije smrti, Pavao govori kako su ga svi napustili. Napisao je: ”Za prve moje obrane nitko ne bijaše uza me, svi me napustiše. Ne uračunalo im se! (2 Timoteju 4,16). No, nastavlja: ”Ali Gospodin je stajao uza me, on me krijepio da se po meni potpuno razglasi Poruka te je čuju svi narodi; i izbavljen sam iz usta lavljih. Izbavit će me Gospodin od svakoga zla djela i spasiti za svoje nebesko kraljevstvo. Njemu slava u vijeke vjekova! Amen!” (2 Timoteju 4,17-18) Pavao nikada nije odustao od Isusa!

Veliki Jakov

Jakov je bio jedan od dvojice Zebedejevih sinova groma, a za njega tradicija vjeruje da je bio prvi apostol koji je umro mučeničkom smrću. Sjetite se da su Jakov, Ivan i Petar jedini svjedočili Isusovom preobraženju, te je bio je dan od tri apostola najbliža Isusu.

Činjenica da je Jakov bio prvi apostol koji je umro za Isusa, to znači da je bio neustrašivi zagovornik Njegova kraljevstva. Bio je neustrašiv u naviještanju Evanđelja Gospodina Isusa Krista svakome tko je slušao.