Ovisnost o kofeinu nije grijeh ako imamo granice. Mnoga istraživanja dokazala su i koristi za zdravlje i opasnosti od konzumiranja kofeina.

Konzumiranje kofeina se ne spominje izravno u Bibliji. No, postoje neka biblijska pravila koja se mogu primijeniti u raspravama o tome je li ovisnost o kofeinu grijeh. 

Najprije, 1. Korinćanima 6, 12-13 uči: ”Sve mi je dopušteno!” Ali – sve ne koristi. “Sve mi je dopušteno!” Ali – neću da mnome išta vlada. “Jela trbuhu, a trbuh jelima; Bog će i jedno i drugo uništiti.” Ali ne tijelo bludnosti, nego Gospodinu, i Gospodin tijelu“!

Drugim riječima, želudac je stvoren zbog hrane, no to ne znači da se prema njemu trebamo ponašati kako želimo. Naš cilj je u svakom području služiti Gospodinu, uključujući i u onome što konzumiramo.

Ovisnost o kofeinu nije grijeh ako imamo granice

Osoba može odabrati konzumirati kavu, čaj, gazirana ili energetska pića, no ona bi isto tako trebala razmišljati o tome postoji li granica u vezi toga kada je kofein štetan za tijelo osobe. Mnoga proučavanja dokazala su i koristi za zdravlje i opasnosti od konzumiranja kofeina.

U malim količinama, kofein može popraviti izdržljivost i energiju. U velikim količinama, kofein može dovesti do ovisnosti, uzrokovati glavobolje i čak doprinijeti do srčanih problema. Zdravstveni stručnjaci preporučuju umjerenost kako bi se izbjegli takvi problemi. 

Drugo, vjernik u Krista također treba razmišljati hoće li ga konzumiranje kofeina sprječavati u služenju Bogu. Na primjer, šalica kave nije problem, no deset šalica dnevno može uzrokovati da osoba živi nezdravim načinima života, na način da šteti odnosu s Bogom i služenju drugima, piše Compellingtruth.org.  

Ovisnost o kofeinu ne smije biti zamjena za adekvatan odmor

Treće, zapitajte se je li konzumacija kofeina u očima Boga dobar način upravljanja. Drugim riječima, povremeni capuccino ili latte ne mora biti problem, no šteti li vašem odnosu s Bogom to koliko novca potrošite na kofeinska pića? Vaša razina kofeina u tom slučaju ne mora biti grješna, no ono što jest je način na koji upravljate novcem. 

Četvrto, zapitajte se je li ovisnost o kofeinu zamjena za štovanje Boga vlastitim tijelom. Drugim riječima, pijete li svakodnevno energetska pića jer ne uspijevate štovati Boga svojim načinom života, koji uključuje i adekvatan odmor?

Za neke ljude je najpobožnija odluka koju mogu donijeti dobar noćni san. No, to također ide u interakciju sa drugim životnim problemima, kao što su radni raspored, sadržaj kojeg gledate prije spavanja na televiziji ili drugi čimbenici koje možda trebate ponovno razmotriti. 

Zaključak

Skraćeno, kofein se može umjereno konzumirati; to nije grijeh protiv Boga. No, nezdrava ovisnost o kofeinu može imati nekoliko negativnih posljedica. One mogu uključivati zdravstvene probleme, ne odavanje časti Bogu našim tijelima, negativan utjecaj na služenje drugima i mogućnost lošeg financijskog upravljanja.

Svatko bi sam trebao procijeniti djelovanja u ovome području i željeti promjene kao nešto nužno kako bi se štovalo Boga tijelom, služenjem i resursima. 

PROČITAJTE JOŠ: