Tko je anđeo smrti iz Biblije?

Anđeo smrti je pogrešan naziv. Premda anđeli, ako im to Bog zapovijedi, mogu oduzeti život, oni to neće učiniti ako ne dobiju zapovijed ili ako to Bog ne odobri.

Ideja o koscu ne samo da je prevladala u popularnoj kulturi, kao što su knjige ”Kradljivica knjiga” i ”Kosa”, već je zauzela važna mjesta u mnogim religijama.

Judaizam, na primjer, ovu ulogu pridodaje Azraelu, anđelu uništenja. Islam ima naziv za ovu figuru; ”Malak Almawt”, kao i druge religije poput hinduizam.

Ima li i kršćanstvo sličnu figuru pod drugačijim imenom? Postoji li anđeo smrti i je li ideja o koscu istinita?

Neki kažu kako arkanđeo Mihael igra važnu ulogu u procesu prolaska s ovoga svijeta na sljedeći, ali niti jedan biblijski stih ili ulomak ne podržavaju ovo stajalište.

U Bibliji se Mihael bori u duhovnim borbama i izvršava Božje zapovijedi, od kojih niti jedna ne ukazuje na ulogu kosca. Ime ”Azrael” se isto tako ne pojavljuje nigdje u Bibliji.

VIDI OVO: 17 nevjerojatnih istina koje Biblija otkriva o anđelima

Iako se anđeli u Bibliji mogu pojaviti kako bi u nekim slučajevima uzrokovali smrt, trebamo imati na umu da niti jedan anđeo (ili demon) to ne mogu učiniti bez Božjeg odobravanja. Job jasno govori da je Bog odbrojao naše dane. Sam Bog odabire kada ćemo doći do završetka naših života na zemlji. (Job 14, 5)

Anđeo smrti u Bibliji

Kada razmatramo Bibliju, izgleda da su u nekim situacijama anđeli imali utjecaj na smrt i uništenje.

Na primjer, anđeo Gospodnji u 2. Kraljevima 19, 35 izašao je noću i pobio 185.000 Asiraca. Uzimajući u obzir to da su se Asirci sami učinili neprijateljima Božjeg naroda, Bog je dopustio anđelu počinjenje ovakvog masovnog uništenja.

VIDI OVO: Anđeli čuvari: Postoje li i što Biblija kaže o njima?

U Otkrivenju, Bog daje jednom od anđela moć da uzrokuje smrt, a četiri jahača imaju moć pobiti jednu četvrtinu zemljinog stanovništva. (Otkrivenje 6, 8) No, mogli bismo se složiti s time da četiri jahača ne predstavljaju anđele niti demone, već da simboliziraju vladare i vlasti na zemlji.

Ipak, izgleda da i demoni mogu uzrokovati smrt. Isus se susreo s dječakom zaposjednutog demonom, koji ga je pokušao ubiti. Demon ga je često bacao u vatru i vodu kako bi ga palio ili utopio. (Marko 9, 22)

Anđeo smrti u Bibliji
Foto: Pixabay

Znači li to da nas anđeli i demoni mogu ubiti?

Tehnički da, ali trebamo imati na umu da nam ne mogu skinuti dlaku s glave, ako to Bog ne odobri. Pogledajmo na Božju moć nad najpoznatijim od svih anđela; Sotonom.

Sotona je išao Bogu kako bi dobio dopuštenje da naudi Jobu. Bog mu je dao dopuštenje da pobije Jobovu obitelj i uništi sve što je Job posjedovao (Job 1) i da nanese štetu Jobovom zdravlju (Job 2), ali Bog je rekao sotoni da on ne smije uzeti Jobov život. On nije imao vlast to učiniti.

VIDI OVO: 10 stvari koje nam sotona ne može učiniti

Ako se Sotona, jedan od najmoćnijih anđela, mora pokoravati Bogu, to nam pokazuje da Bog neće dopustiti da se naši životi završe prije određenog vremena.

Biblija opisuje anđele kao Božje sluge. (Psalam 103, 20) Sluga će slušati svakoga onoga tko je na vlasti i neće odstupati od njegovih zapovjedi.

Postoji li anđeo smrti?

Anđeo smrti je pogrešan naziv. Premda anđeli, ako im to Bog zapovijedi, mogu oduzeti život, oni to neće učiniti, osim ako dobiju zapovijed ili ako to Bog ne odobri. Mračni kosac, takoreći ne postoji na način kako smo ga mi zamislili da postoji.

Ništa ne može personificirati smrt. Svi ćemo iskusiti smrt, ali da tako kažem, niti jedan anđeo pod imenom Azrael ne izvršava ”dužnosti smrti”.

Trebamo imati na umu i to da će Bog jednoga dana uništiti samu smrt. (Otkrivenje 20, 14) Bez obzira na to je li Bog stavio jednog anđela da upravlja smrću, koja nas treba prebaciti iz jednog života u drugi (što Pismo ne navodi), trebamo razumjeti da će uloge anđela postati nepotrebne nakon što se Krist vrati. Iako je to zanimljivo za pretpostavljati, ovo u vremenu koje dolazi nema tako veliko značenje, kao neke druge stvari.

Autorica: Hope Bolinger; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Christianity.com

NAJNOVIJE!