Kurkuma i papar – savršena kombinacija za dobro zdravlje

Neki od začina u vašim kuhinjama odlični su za zdravlje. Ono što dodajemo kako bismo si poboljšali okus nekih namirnica može ujedno pomoći s nekim zdravstvenim problemima. Takva je i kurkuma.

Kurkuma je zlatni začin ključan za pripremu indijskih specijaliteta. Koristi se i u narodnoj medicini kao lijek za mnoge tegobe. Uz kurkumu se često nađe i papar koji je sam po sebi iznimno koristan za zdravlje, a u kombinaciji s kurkumom postaje fantastičan za vaše zdravlje. 

Kurkuma i crni papar – savršena kombinacija za dobro zdravlje

Kurkuma i papar odlični su za zdravlje jer ih krase slijedeće kvalitete:

1. Bolje upijanje kurkumina

Kurkumin je ključni sastojak kurkume. On je zaslužan za većinu zdravstvenih koristi kurkume. U drugu ruku, crni papar sadrži piperin. Piperin pomaže pri upijanju kurkumina. Kombinacija papra i kurkume osigurat će da vaše tijelo dobije dovoljnu količinu kurkumina.

VIDI OVO: Kurkuma je najbolji lijek za vaš organizam: Njena ljekovita svojstva su čarobna!

2. Snažan lijek za upalu

Papar i kurkuma puni su protuupalnih svojstava. Kada se koriste zajedno, oni odlično smiruju upale, pogotovo tijekom zime. Prema nekim istraživanjima, mogu čak prevenirati simptome artritisa.

3. Pospješena probava

Kombinacija papra i kurkume pomaže pospješiti probavu. Oba začina su odlična za zdravlje trbuha i crijeva. Istraživanja su ih povezala i sa boljom probavom. No, ne treba ih konzumirati u prevelikim količinama. 

Kako koristiti papar i kurkumu

Ova dva začina možete dodavati raznim jelima; jajima, salatama, napitcima i slično.