Patlidžan za zdravlje: 7 ljekovitih svojstava koja trebate znati

Patlidžan je odličan za zdravlje jer sadrži mnogo vlakana, a jako malo kalorija te ima izrazito veliku nutritivnu vrijednost. U ovom članku pišemo o njegovim ljekovitim svojstvima.

Patlidžan pripada porodici biljaka koje se nazivaju biljke ‘pomoćnice’, zajedno s krumpirom i rajčicom.

Iako se često smatra povrćem, patlidžan se klasificira kao voće jer sadrži sjemenke, a biljka ima cvijet. Mnogo je vrsta i oblika patlidžana; iako je većina ljubičaste boje, on može biti crven, čak i crn.

Osim jedinstvenog izgleda i teksture, patlidžan ima razne zdravstvene dobrobiti, piše Healthline.

Patlidžan je koristan za zdravlje, a u nastavku donosimo neka ljekovita svojstva:

1. Patlidžan – nutritivna vrijednost

Patlidžan je bogat hranjivim tvarima, vitaminima, mineralima i vlaknima, a nema puno kalorija.

Jedna šalica patlidžana (oko 82 grama) sirovog patlidžana sadrži:

  • oko 20 kalorija,
  • 5 grama ugljikohidrata,
  • 3 grama vlakana,
  • 1 gram proteina,
  • 10% preporučenog dnevnog unosa (RDA) mangana,
  • 5% RDA folata,
  • 5% RDA kalija,
  • 4% RDA vitamina K,
  • 3% RDA vitamina C.

Patlidžan sadrži i druge hranjive tvari u tragovima, poput niacina, magnezija i bakra.

Patlidžan za zdravlje
Foto: Unsplash

2. Bogat je antioksidantima

Osim mnogobrojnih vitamina i minerala, patlidžan je bogat i antioksidantima. Ove tvari štite tijelo od oštećenja zbog štetnih tvari koje se nazivaju slobodni radikali.

Istraživanja su pokazala da antioksidant pomaže u sprječavanju mnogih kroničnih bolesti, kao što su srčane bolesti i rak.

Patlidžan je naročito bogat antocijanima, jednom vrstom pigmenta koji ima antioksidativna svojstva koja su i zaslužna za njegovu šaroliku boju.

Točnije, u patlidžanu se nalazi antocijanin koji se zove nasunin, a naročito je zdrav. Mnoga su istraživanja pokazala da je učinkovit u zaštiti stanica protiv slobodnih radikala.

3. Patlidžan smanjuje rizik od srčanih bolesti

Zahvaljujući antioksidantima, istraživanja pokazuju da patlidžan može pomoći u borbi protiv srčanih bolesti. 

U jednom su istraživanju znanstvenici zečevima s visokim kolesterolom davali 10ml soka od patlidžana dnevno kroz dva tjedna. Rezultati su pokazali da su zečevi imali nižu razinu LDL (‘lošeg’) kolesterola i triglicerida – ove tvari mogu dovesti do srčanih bolesti ako im je razina povišena.

Druga su istraživanja također potvrdila da patlidžan može zaštititi srce od bolesti.

U jednom su istraživanju znanstvenici hranili životinje pečenim patlidžanom 30 dana, a rezultati su pokazali da je srce uistinu bolje funkcioniralo i da se smanjio rizik od srčanih bolesti.

Iako ovi rezultati obećavaju, važno je uočiti da su trenutna istraživanja ograničena na životinje i laboratorij te da su potrebna dodatna istraživanja učinka na ljude.

4. Patlidžan regulira šećer u krvi

Konzumacija patlidžana može pomoći u kontroli šećera u krvi. To je zato što su patlidžani bogati vlaknima koja pomažu u probavi.

Vlakna mogu pomoći pri smanjenju šećera u krvi tako što usporavaju probavu i upijanje šećera u krv. Smanjena apsorpcija šećera u krvi drži šećer pod kontrolom. 

Ovo istraživanje smatra da polifenoli, koji se nalaze u namirnicama kao što je patlidžan, smanjuju apsorpciju šećera i povećavaju izlučivanje inzulina te tako drže šećer u krvi pod kontrolom. Odličan je izbor za one koje boluju od dijabetesa.

Jedno je istraživanje sagledalo utjecaj ekstrakta patlidžana obogaćenog polifenolima te je otkriveno da ti polifenoli mogu smanjiti količinu enzima koji utječu na apsorpciju šećera te tako reguliraju šećer u krvi. 

Patlidžan za mršavljenje
Foto: Unsplash

5. Dobar je za mršavljenje

Patlidžan je bogat vlaknima, a nema mnogo kalorija zbog čega je odličan za gubljenje kilograma. 

Vlakna se sporo kreću probavnim sustavom te mogu dovesti do osjećaja sitosti tako da unosite manje kalorija iz druge hrane. Samo 82 grama patlidžana sadrži 3 grama vlakana i samo 20 kalorija. 

Uz to, patlidžan se koristi kao zamjena za sastojke recepata koji imaju mnogo kalorija. 

6. Patlidžan može pomoći u borbi protiv raka

Patlidžan sadrži nekoliko supstanci koje se potencijalno mogu boriti protiv stanica raka. Na primjer, jedan od spojeva koje patlidžan sadrži može pomoći smanjiti ponovnu pojavu određenih vrsta raka. 

Iako je istraživanje ograničeno, spoj SRG se pokazao posebno učinkovit u borbi protiv raka kože.

Nadalje, nekoliko je istraživanja pokazalo da konzumiranje više voća i povrća kao što je patlidžan može osobu zaštititi od određenih vrsta raka. 

Jedan pregled istraživanja otkrio je da je konzumiranje voća i povrća povezano s povećanom zaštitom od raka želuca, mjehura, grlića maternice i raka dojke. 

No, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se odredilo kako spojevi u patlidžanu točno djeluju na rak kod ljudi. 

Patlidžan recepti
Foto: Unsplash

7. Lako ga je uključiti u prehranu

Patlidžan je vrlo raznolik te ga se lako može uključiti u prehranu. Postoje brojni zdravi recepti koje možete pripremiti od patlidžana. 

Može ga se kuhati, peći, dodavati umacima i jesti uz razne dodatke kao što je maslinovo ulje. On je također dobra zamjena za neke visokokalorične sastojke. 

Na taj ćete način smanjiti unos kalorija, a povećati unos vlakana. 

Zaključno

Patlidžan je zdravo povrće koje sadrži mnogo vlakana, a jako malo kalorija te je izrazito nutritivan. 

On može smanjiti rizik od srčanih bolesti, pomoći s gubitkom kilograma te s regulacijom šećera u krvi. Ujedno je vrlo svestran i ukusan te ga je lako učiniti dijelom svakodnevne prehrane. 

PROČITAJTE JOŠ: