5 pitanja na koja treba odgovoriti prije ulaska u brak

Postoje pitanja na koja treba odgovoriti prije ulaska u brak. Brak bi trebao biti poput raja na zemlji, ali nažalost, može biti kao pakao.

Svjedoci smo kako iz godine u godinu raste broj razvoda. Nažalost, naša zemlja također bilježi taj trend. Brak bi trebao biti poput raja na zemlji, ali nažalost, može biti kao pakao.

Mnogima ništa ne znače riječi izrečene na oltaru: u dobru i zlu, dok nas smrt ne rastavi. Neki parovi su ušli u brak zbog strasti i zato što im je ta osoba tada odgovarala. Bog im nije bio ni na popisu. Kada su se, nakon nekog vremena, pojavile ozbiljne oluje, razišli su se.

5 pitanja na koja treba odgovoriti prije ulaska u brak

Ako ste vjernik, onda ćete željeti brak koji slavi Boga. Bog je temelj na kojem će se vaš brak graditi i samo s Njim taj brak može uspjeti. Zato prije ulaska u tu predivnu luku, treba postaviti ova pitanja.

1. Voli li moj partner Isusa i je li On njegov Spasitelj?

Ovo je stvarno važno pitanje, jer muškarac i žena, nakon sklapanja braka, moraju ići ukorak – moraju imati ista vjerska uvjerenja i istu predanost Bogu. Trebate nekoga tko ima pravi odnos s Bogom, tko je iskreni vjernik.

Ako vaš partner trenutno nema zanimanje za Boga, bogoslužje, molitvu i proučavanje Božje Riječi, ne pretpostavljajte da će imati kasnije. Rizično je ako je jedan partner vjernik, a drugi nije. Bit će izuzetno teško pronaći zajednički jezik u teškim situacijama.

2. Volite li bezuvjetno tu osobu i ona vas?

Svatko tko se namjerava vjenčati, mora ozbiljno razmotriti je li to iskrena ljubav i uzajamnost, ili je to samo strast, fizička privlačnost, prijateljstvo.

3. Možete li zamisliti svoj život bez te osobe?

Kroz odgovor na ovo pitanje možete otkriti koliko su duboki vaši osjećaji i koliko je čvrst odnos. Morate biti potpuno predani osobi da biste se vjenčali s njom, i ovo pitanje otkriva jeste li toj osobi posvećeni cijelom svojom dušom.

4. Ima li nekih ozbiljnih problema o kojima treba raspravljati prije braka i treba li što promijeniti?

Kada upoznamo Isusa “ono što je staro, prošlo je” (2 Korinćanima 5, 17). U Njemu smo nova stvorenja, obnovljeni. Ali to ne znači da možete lagati o svojoj prošlosti. Ako imate problema u nekim područjima, treba otvoreno razgovarati o tome.

5. Obećavate li da ćete poštovati vašeg budućeg supružnika i ne nanositi nikakvu štetu?

Nažalost, neki ljudi su odrasli u obitelji u kojoj je bilo zlostavljanja. U većini slučajeva oni prenose isti obrazac ponašanja u brak, iako razumiju da je neprihvatljivo tući osobu s kojom ste u braku. Nikada se nemojte vjenčati za osobu koja vam je već naudila. Supružnici se moraju međusobno poštovati, čak i kada se među njima pojave nesuglasice ili nesporazumi.

Ne ulazite u brak s osobom koja nije predana Bogu. Iako vaš partner nije savršen, nikako ne radite kompromise u nadi da će se on s vremenom promijeniti. Ne odlučujte se za manje od najboljeg Božjeg za vas.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!