Pobijedio je rak: Vjera koja je jača od raka

Dok čekamo konačnu pobjedu, možemo vjerom reći da je Darrell Carman pobijedio rak. Kršćanska vjera je jača od raka i bilo koje bolesti.

Darrell Carman bio je član moje crkve, koji je umro od raka prije šest mjeseci. Njegova supruga Ann umrla je šest mjeseci ranije zbog posljedica Covid-a.

Dok sam razmišljao o Darrellu tijekom dana nakon što je umro i o onome što je sigurno doživio na nebu, počeo sam razmišljati o tome što znači “pobijediti rak”. Svi smo vidjeli majice i naljepnice na braniku na kojima piše: “Pobijedio sam rak.” Tako ste ga “pobijedili”. Živjeti je pobjeda; umrijeti je gubitak.

Da budemo jasni, radujem se svakome tko preživi rak. Ali prema toj definiciji, Darrell nije pobijedio rak, rak je pobijedio njega. Na jednoj razini to je očito istina, ali nije cijela istina. Jer kao Isusovi sljedbenici hodamo vjerom, a ne pogledom. To ne znači da zatvaramo oči pred bolnim stvarnostima pred nama, ali to znači da otvaramo oči za veću sliku koju nam Bog slika u svojoj Riječi. To je ono što znači hodati po vjeri. Vjera je uvjerenje u stvari koje još ne vidimo, ali koje je Bog obećao u svojoj Riječi. (Hebrejima 11,1)

Ako hodamo pogledom, zaključit ćemo da je rak pobijedio Darrella Carmana. Ali ako hodamo po vjeri, vidjet ćemo veličanstveno veću sliku. Kako bih nam pomogao u tome, želio bih podijeliti tri biblijska i praktična razloga zašto je Darrell Carman, zapravo, pobijedio rak.

1. Rak nije pobijedio Darrellovu vjeru u Isusa

Možda ćete biti u iskušenju pomisliti da je najgora stvar koju rak može učiniti jest uništiti vaše tijelo. Ali nije. Najgora stvar koju rak može učiniti je uništiti vašu vjeru, natjerati vas da mislite da Bog nije baš dobar ili vas zapravo ne voli ili da Ga ne smijete stvarno poznavati, jer zašto bi inače dopustio da vam se to dogodi? To je najgore što rak može učiniti. Darrellu to nije učinilo. Bilo da je to bilo šest mjeseci ranije kada je izgubio ženu ili šest tjedana prije smrti kada je dobio dijagnozu, Darrell je uvijek davao isti odgovor: “Bog je dobar. Bio je dobar prema meni i spreman sam Ga upoznati.” Iako ga je Bog ubio, Darrell je vjerovao u Njega. Razlog zašto je Darrell imao to povjerenje nije bio zato što je bio savršen muškarac. Imao je mnogo grijeha koji su ga proganjali, kao i svi mi.

Zapamti ovo, čitatelju, jer ćeš jednog dana umrijeti. I ako, poput Darrella, imate vremena vidjeti kako smrt dolazi, Sotona će vas proganjati s vašim dugim iskustvom prijestupa: svim ljudima koje ste povrijedili, svim trenucima kada ste podbacili, svim razlozima koje ne zaslužujete nebo. I što se više usredotočite na to, više ćete se bojati smrti. Ali Darrell se nije bojao, jer nije gledao unatrag; radovao se (Filipljanima 3,13). A kad se ipak osvrnuo, to nisu bili njegovi grijesi nego križ na kojem je Isus platio za njih. Kao što Sveto pismo kaže: “Ovo je pobjeda koja je pobijedila svijet, naša vjera”. (1. Ivanova 5,4) Ako je to istina, onda je Darrell Carman pobijedio. Pobijedio je rak, jer rak nije ubio njegovu vjeru u Isusa. Samo ju je osnažila.

2. Rak nije odvojio Darrella od Isusa

Ako je Sotonin cilj bio odsjeći Darrella od Isusa, on je užasno podbacio. Ne samo da rak nije odvojio Darrella od Krista, već ga je samo približio Kristu (Filipljanima 1,23). Rak nikada nije mogao odvojiti Darrella od Božje ljubavi. Isus Ga nikada neće izgubiti, jer ga je Isus volio, otkupio ga je i molio se da Darrell bude s njim gdje je bio (Ivan 17, 24). I sada je Isusova molitva uslišana. Razmislite samo o kontrastu između onoga što je Darrell doživio tijekom svojih posljednjih šest tjedana na zemlji i onoga što doživljava sada. Ne samo da je potpuno oslobođen boli i grijeha i potpuno je ispunjen pravednošću, već je ponovno spojen sa svojom ženom od 50 godina. I najbolje od svega, konačno je vidio Isusovo lice i rekao: „Hvala ti za križ! Hvala ti što me voliš! Hvala što si me doveo ovamo“! Možemo li vjerovati u sve to i dalje misliti da je rak nekako pobijedio Darrella? Ako je ovo “gubitak”, onda što prije svi izgubimo, to bolje. Ali Biblija to ne naziva “gubitak”; Biblija to naziva “dobitak”. (Filipljanima 1, 21) Daleko od toga da je pobijedio Darrella, rak ga je predao ravno u Isusovu prisutnost.

3. Rak ne može zadržati ni ono što je uzeo od Darrella

Jedini najbolji argument da je rak pobijedio Darrella je da je njegovo tijelo podignuto na brdo u njegovom rodnom gradu Hartsvilleu u Tennesseeju i zakopano u zemlju. Rak je uzeo njegovo tijelo i to je vrijedno plakanja. Ipak, istaknuo bih da su Njemačka i Japan dobili mnogo bitaka tijekom Drugog svjetskog rata, prave pobjede, ali su na kraju izgubili rat.

Isto je i s rakom. Najviše što se može reći za rak je da je dobio bitku. Ali rezultat rata je odlučen. Dan D je već ostvaren i pobjeda se već dogodila. Kako kaže stara izreka, „Krist uskrsnu od mrtvih, smrću smrt zgazi, a onima u grobovima život daruje“.

Sve što je rak mogao uzeti od Darrella bilo je njegovo tijelo, ali ne može ni to zadržati. Jer kada je Isus umro na križu i poslao Duha Svetoga u Darrellovo srce, on je davao predujam na Darrellovo tijelo i jednog dana će doći pokupiti. (Efežanima 1,14; Rimljanima 8,11) A kada se to dogodi, tijelo koje je sada posijano u slabosti bit će uskrsnuto u moći. Ovaj će se smrtnik obući u besmrtnost, a ovo ponizno tijelo će se preobraziti da bude poput Isusovog slavnog tijela.

Kad sam sjedio uz Darrellov krevet nekoliko dana prije nego što je umro, vidjevši na što ga je rak sveo, pogledao sam u njegov noćni ormarić i primijetio njegovu sliku kao mladića. Bila je to njegova verzija koju nikad nisam vidio. Darrell u snazi mladosti, s radosnim osmijehom tek oženjenog muškarca. I nisam mogao ne pomisliti da će sljedeći put kad ga vidim, vjerojatno izgledati nekako tako.

O smrti, gdje je tvoja pobjeda? O raku, gdje ti je žalac?

Mi tugujemo zbog Darrella, ali kao oni koji vjeruju u uskrslog Krista, ne tugujemo kao oni koji nemaju nade. Vjera vidi cijeli kontekst. Pa čak i sada, dok čekamo konačnu pobjedu, možemo vjerom reći da je Darrell Carman pobijedio rak.

Autor: Justin Dillehay; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoalition.org koje vrijedi za Novizivot.net.

PROČITAJTE JOŠ: