Bog nam je obećao da ćemo imati uspjeha u životu ako Ga slušamo. To nam je obećanje dao davno kada je rekao Jošui:

„Samo budi odvažan i hrabar da sve učiniš vjerno prema naredbama koje ti je dao Mojsije, sluga moj. Ne skreći od toga ni desno ni lijevo da bi ti bilo sretno sve što poduzmeš. Neka knjiga Zakona bude na ustima tvojim: razmišljaj o njoj danju i noću, kako bi vjerno držao sve što je u njoj napisano: samo ćeš tada biti sretan i uspjet ćeš u pothvatima. Nisam li ti zapovjedio: odvaži se i budi hrabar? Ne boj se i ne strahuj, jer kuda god pođeš, s tobom je Jahve, Bog tvoj.“

Božja je Riječ jasna – ako smo poslušni Njegovoj Riječi, bit ćemo uspješni.

Ali zašto onda mnogi od nas, čak i kada radimo u skladu s Božjom voljom, i dalje doživljavaju neuspjehe?

Kako završavaju ljudi koji kažu da vole Boga, a nisu poslušni Njegovoj Riječi?

Kada poslušnost ne vodi „uspjehu“

Neki se od nas osjećaju loše jer ne vidimo uspjeh koji smo očekivali. Odlazimo u crkvu i služimo Bogu, ali ne dobivamo blagoslove koje smo očekivali. Dajemo siromašnima jer nas Bog tako uči, ali ne vidimo nagradu za ono što smo dali. Poštujemo druge i ponašamo se kako bismo se prema sebi ponašali, ali oni su prema nama bezobrazni i loši.

Zbog ovakvih i sličnih iskustava mnogi kršćani odustaju od svoje vjere, prestaju pomagati siromašnima i prestaju biti dobri prema drugima.

Možda onda uspjeh krivo doživljavamo. Možda uspjeh mjerimo prema vlastitim mjerilima i definicijama.

Evo što će vam sotona htjeti napraviti kada odlučite biti poslušni Bogu

Kada uspjeh ne izgleda onako kako to svijet očekuje

Biblija nam govori da Božji putevi nisu kao naši. Njegovi su putevi viši i sveti, Njegove su misli uzvišenije od naših (Izaija 55, 8-9).

Zbog toga moramo razumjeti da Božja ideja uspjeha nije nužno jednaka našoj.

Iako mi pod uspjehom smatramo novac, poštovanje i promaknuće na zemlji, Božje je viđenje uspjeha kada živimo u skladu s Njegovom voljom.

POSLJEDICE NEPOSLUŠNOSTI BOGU: Što možemo očekivati ako nismo poslušni Bogu?

To u našim životima izgleda i zvuči kao sličnost Kristu. Kada smo slični Kristu na zemaljskom svijetu, i to Bogu na slavu.

Kada slušamo Boga, postajemo slični smo Kristu, jedinom Njegovom Sinu. Možda hoćemo, a možda nećemo postati bogati i slavni u očima ljudi, ali u Božjim ćemo očima itekako biti uspješni.

Bit ćemo uspješni zato što Ga slušamo, kao što je i Krist činio.

Zaključak

O uspjehu ne trebamo razmišljati iz zemaljske perspektive. Nego, pokušajmo ga promotriti kroz Božje oči: Bog nas smatra uspješnima kada ga slušamo kao Njegov Sin Isus Krist.

„Jer koje predvidje, te i predodredi da budu suobličeni slici Sina njegova te da on bude prvorođenac među mnogom braćom.“ (Rimljanima 7, 29)

Autor: JB Cachila; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Christian Today