pouzdavati u boga
Foto: Unsplash

Danas se jako naglašava da trebamo vjerovati u sebe. Zašto se ponajprije trebamo u pouzdavati u Boga? 

Pouzdanje je dobra stvar, dok god dobivamo naše pouzdanje iz pravog izvora, a to je sam Bog. Biblija pokazuje da čovjek uvijek iznova pokušava doseći velike ciljeve i upadne u grijeh ponosa. Babilonska kula (vidi Postanak 11); popis Izraela proveden za vrijeme Davida (vidi 2. Samuelova 24; 1. Ljetopisa 21); te uzvikivanje naroda „Božji glas“ na govor kralja Heroda (vidi Djela apostolska 12,20-23) samo su neki primjeri takvog samopouzdanja i posljedičnog prkosa prema Bogu.

Kao kršćani se moramo sjetiti da je dobro imati samopouzdanje kako bismo mogli činiti velike stvari, ali naše pouzdanje moramo položiti u Gospodina, koji nas je dizajnirao i neprestano nas osposobljava da činimo dobra djela. Nema drugog načina. Pavao je rekao u Filipljanima 3,3 da se oni koji štuju Boga oslanjaju na ono što je Krist Isus učinio, a ne stavljaju pouzdanje u ljudski napor.

Ali radio sam na tome!

Naravno, možda ćete reći da je nešto postignuto vašim naporom. Bravo za vas! No, razmislite o ovome: Tko vam je dao dah? Tko vam je dao život? Tko vas je dizajnirao i dao vam potencijal ako ne Onaj koji vas je još u majčinoj utrobi pažljivo stvorio. Prijatelji, možemo samo raditi ono što radimo jer Bog to želi!

Biblija kaže: „Nema pravedna nijednoga, nema onoga koji razumije, nema onoga koji Boga traži. Svi skrenuše, svi zajedno beskorisni postadoše; nema onoga koji čini dobro, nijednoga nema“ (Rimljanima 3,10-18; Propovjednik 7,20).

PROČITAJTE: 10 lijepih stvari koje se dogode kada se pouzdamo u Boga

Prijatelji, iako nam Bog daje neke vještine i sposobnosti, On također poznaje našu nesposobnost za obavljanje nekih stvari. Ovo su neki od razloga zašto bismo naše pouzdanje trebali staviti u Boga:

1) Ne možemo zaraditi naše spasenje

Efežanima 2,19 nam kaže da spasenje nije nagrada za dobro koje smo učinili, tako da se nitko od nas ne može pohvaliti. Nitko nikada ne može zaraditi svoje spasenje. To nije neka vrsta nagrade zato što smo dobri, ili neka roba koju možemo kupiti našim teško zarađenim novcem. To je nešto što možemo dobiti samo ako se okrenemo Isusu Kristu.

2) Ne možemo se osloboditi grijeha

Nikada se ne možemo osloboditi grijeha ni osude našom vlastitom snagom. Biblija kaže da nas Mojsijev zakon nije bio u stanju spasiti zbog slabosti naše grešne prirode, stoga je Bog učinio ono što zakon nije mogao učiniti. Poslao je vlastitog Sina u tijelo kakvog mi grešnici imamo. I u tom je tijelu predajući svog Sina kao žrtvu za naše grijehe, Bog proglasio kraj grijehu koji je imao kontrolu nad nama. Vidi Rimljanima 8,1-3.

3) Ne možemo imati odnos sa samim Bogom na vlastiti način

Nikada ne možemo imati odnos s Bogom na vlastiti način. No, zahvaljujući Kristu sada svi imamo pristup k Ocu po istom Duhu Svetome zbog onog što je Krist učinio za nas (Efežanima 2,18).

Autor: JB Cachila; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Christian Today