6 pravila zdrave prehrane koja će vam produžiti život

Donosimo šest novih pravila zdrave prehrane koja će vam produžiti život i učiniti da se osjećate zdravije i mlađe.

1. Najbolja dijeta je… da nema dijete

Atkinsonova dijeta, Paleo, dijeta s velikim unosom masti, s manjim unosom masti, mediteranska… Koja je najbolja? Nijedna.

Najbolje je da konzumirate što manje mesnih prerađevina, a što više organsku hranu. Bazirajte svoju prehranu na voću i povrću, jedite žitarice, lješnjake, ribu i piletinu. Izbjegavajte prženu hranu. I pijte dosta tekućine.

2. Posljednja riječ o svemu

Crveno meso – bogato je proteinima, željezom i vitaminom B što je dobro, ali sadrži dosta kolesterola, što je svakako vrlo loše. U vašem treba biti mjesta za male porcije crvenog mesa, ali ne u vidu brze hrane i definitivno ne četiri puta tjedno.

PROČITAJTE: ZDRAVA HRANA: 7 ljekovitih namirnica koje trebate imati u svom domu

Maslac – U usporedbi s alternativama i problemima s mesnim prerađevinama i mastima, maslac je dobar budući da predstavlja manje zlo. Ali svakako nije poželjan, pa ga zato jedite koliko je manje moguće.

Soja – manje obrađeni oblici soje su sjajan izvor proteina i super način da zamijenite crveno meso sojom.

Čokolada – Istraživanja pokazuju da je čokolada izvor antioksidanata, kao i da poboljšava zdravlje vašeg srca, što vas duže održava mladolikim, ali nažalost, sve vrste čokolade osim crne, sadrže dosta šećera i masti, koji će prouzrokovati bolesti. Jedite je u umjerenim količinama.

3. Ne vjerujte da će vas kasniji obroci udebljati

Jedan od najvećih mitova. Zapamtite – nije bitno kada jedete, nego što jedete, jer vas izbor namirnica čini kandidatom za povećan obujam struka.

4. OVO JE MIT: Jedite pet obroka dnevno i poboljšat ćete metabolizam

Vaše tijelo ne mari jeste li pojeli tri normalna , pet manjih porcija ili jedan zalogaj na svakih sedam minuta – ono sagorjeva kalorije po istoj stopi.

5. Osmislite novi način pripreme povrća

Često ljudima postane dosadno jesti povrće, budući da ga uvijek pripremaju na isti način. Tretirajte povrće kao i meso – grilajte ga, pripremajte na pari, prokuhajte, jedite sirovo.

6. Hrana nije matematička formula

Zdrava prehrana nije matematika. Nemojte brojati grame koje ste unijeli u organizam. Jednostavno, jedite što više organskih namirnica. Balansiraje između kvalitetnih namirnica, a povremeno počastite svoj organizam uživanjem u hamburgeru, piše Men’s Health.