Koji su najbolji prirodni lijekovi i metode za kašalj kod djece?

Jako je teško gledati našu djecu koju muči kašalj te im želimo što prije pomoći. Ako ne volite sirupe i lijekove, nekoliko je prirodnih načina za liječenje kašlja.  

Stručnjaci se slažu da neki lijekovi protiv kašlja nisu dobri. Djecu mogu učiniti hiperaktivnima, uzrokovati vrtoglavicu i nemiran san. Ujedno nisu dobri za djecu ispod 4 godine starosti. 

Ovo su najbolji prirodni lijekovi za kašalj kod djece: 

Med

Istraživanja su pokazala da je med bolji od lijekova kada je riječ o smanjenju kašlja i spavanju kod djece. 

Ian Paul, ugledan liječnik, je rekao: „Med je siguran za djecu od jedne godine starosti, a ujedno je i dobrog okusa“. S tim na umu, nemojte davati med ako je vaše dijete mlađe od jedne godine jer može doći do problema sa zdravljem. 

Najbolji je tamni med jer je bogat antioksidantima. Djeci u starosti od 1. do 5. godine možete dati pola žličice meda, a starijoj djeci jednu žličicu. 

Juha od piletine

Da, ona zaista djeluje. Čak su i istraživanja potvrdila da pileća juha može izliječiti upalu. Topla je tako da odlično vlaži i pomaže pri izbacivanju šlajma. 

Prirodni lijekovi za kašalj kod djece
Foto: City photo created by prostooleh – www.freepik.com

Topla ili hladna pića

Topla ili vrlo hladna pića su odlična za djecu jer prorjeđuju šlajm te ga je lakše iskašljati. Tekućine ujedno ublažuju bol u grlu i pomažu održati dijete hidratiziranim. Dijete može piti ledeni čaj, topli ili hladni sok te lagani čaj s malo meda. 

Umirujuće poslastice

Djeca starija od 4 godine mogu cuclati pastile, nezašećerene slatkiše ili zamrznuto voće. Za mlađe dijete koje boli grlo odlični su domaći voćni sladoledi ili mljeveni led, savjetuje Parents.com

Ovlaživač zraka

U dječjoj sobi držite ovlaživač zraka kako bi dijete lakše disalo i manje kašljalo preko noći. Zbog brzog rasta bakterija ne zaboravite redovno čistiti uređaj i stavljati u njega čistu vodu. Ako nemate ovlaživač, pomoći mogu i parne kupke ili tuš pod jako toplom vodom. 

Slana voda

Jedan od najjednostavnijih prirodnih lijekova za kašalj je slana voda. Pomiješajte malo vode s pola čajne žličice soli i dajte djetetu da time ispire grlo. Tako se smanjuje iritacija u grlu. No, pripazite, ovo možete davati samo djeci starijoj od 4 godine jer tekućinu nikako ne treba gutati. 

Lagano podignuta glava

Tijekom noći dajte djetetu dodatan jastuk kako bi dišni putevi bili što prohodniji. Za malene bebe je dobro pod madrac na području glave staviti maleni jastuk kako bi se madrac podignuo prema gore. No, ako je vaše dijete mlađe od 4 mjeseca, a počelo je kašljati, svakako nazovite liječnika prije nego što sami nešto pokušate. 

Fiziološke otopine

Fiziološka otopina može pomoći pri opuštanju začepljenog nosa i izbacivanju šlajma. U špricu stavite malo tekućine, nakon toga ju ispraznite u djetetov nos, a sadržaj usišite nastavkom za nos na usisavaču ili ručnom pumpicom. 

Masaža prsa

Ako vaše dijete ima više od 2 godine, možete smanjiti začepljenost masažom prsa posebnim gelom za djecu. Vaše će dijete poslije toga mnogo bolje spavati. 

PROČITAJTE JOŠ: