Evo kako pronaći pravu ljubav

Kako pronaći pravu ljubav? Dok svi putovi prema pravoj ljubavi izgledaju drugačije, postoji nekoliko stvari koje svi možemo učiniti kako bismo pronašli (i zadržali) pravu ljubav.

„Prihvaćam.“

To su riječi koje mnogi pojedini mladi ljudi sanjaju da izgovaraju. Sjećam se čežnje za danom kad bih mogla pogledati u oči ljubavi svog života i izgovoriti te savršene dvije riječi pred mnoštvom svjedoka. Bio bi to sveti trenutak, pun dubokih emocija i neopisive radosti.

Ali moj trenutak „prihvaćam“ nije baš ono što sam očekivala. Noć prije našeg vjenčanja, prekrasni lan bio je savršeno obložen po crkvi. Cvjetni aranžmani postavljeni na svakom prolazu. Vjenčanica spremna, prstenje na sigurnom, a svatovi pristigli na vrijeme iz cijele zemlje.

S prijateljima i obitelji u gradu, brzo smo završili naše probe, koje su prošle bez problema. Nisam previše razmišljala o pojedinostima svečanosti, jer sam vidjela dosta vjenčanja u posljednjih nekoliko godina i prilično znala praksu. Ubrzo nakon probe bili smo slobodni te se dobro zabavili i slavili na našoj probavnoj večeri.

Kad je naš dan vjenčanja konačno stigao, sve se dogodilo tako brzo da se činilo da dan prebrzo prolazi. Prije no što sam znala, hodala sam niz prolaz prema mom dragom mužu na rubu suza, a zatim, trenutak poslije, bila sam spremna konačno izgovoriti „prihvaćam“.

VIDI OVO: 5 stvari koje nas Biblija uči o vezama i odnosima

Dok sam slušala pastora kako recitira lijepe riječi i pita me hoću li „uzeti ovog čovjeka za svog voljenog muža“, shvatila sam nešto. Nisam imala pojma na koju ruku ide prsten. Na njegovu desnu ili lijevu ruku? Ili je svejedno? Bila sam tamo pred više od tri stotine ljudi, bez ikakve ideje što dalje.

Zato sam zgrabila njegovu ruku, i nadajući se da nitko neće primijetiti, stavila prsten na prstenjak svog voljenog muža. No nije promaklo mojoj glasnoj obitelji. Naravno, netko me prozvao.

„Pogrešna ruka!“, viknuo je iz mnoštva, probijajući sveti trenutak i stvarajući mreškanje i smijeh po cijeloj crkvi.

Pokušavajući spasiti trenutak, okrenula sam se i viknula: „Pogrešna ruka… ali barem pravi momak!“

Nakon što se smijeh slegao, ponovno smo se sabrali, stavili prsten na desnu (lijevu) ruku i nastavili s našim zavjetima.

Bez pravog supružnika, nemate ništa sa čime biste išli naprijed

Nije li tako kada je u pitanju pronalaženje istinske ljubavi? Toliko toga može biti ispravno na dan vašeg vjenčanja: savršeni dekor, najelegantnija dvorana, najveće okupljanje obitelji i prijatelja, prava ruka, pa čak i savršeni trenutak „prihvaćam“, ali bez pravog supružnika, nemate ništa sa čime biste išli naprijed.

Ako ste mlada, sama osoba, možda tražite istinsku ljubav. Vaša želja za brakom može biti snažna, čak i preokupacija koje se ne možete riješiti. Možda ste bolesni i umorni od samačkog života, gledate kako vaši prijatelji jedan po jedan ulaze u svijet ljubavi dok se vi sve više osjećate izoliranim.

Možda ste pronašli nekoga za koga ste mislili da je „onaj pravi/a“, da bi vam na kraju srce bilo slomljeno i vaše nade opet srušene. U svijetu koji se svodi na parove i obitelj, sjedenje za stolom za jednoga posljednje je mjesto na kojem želite biti.

No ironično oko pronalaženja istinske ljubavi jest da mora započeti za stolom za jednoga. U Crkvi nam često kažu da istinska ljubav čeka, ali istinska ljubav se također upoznaje. Upoznavanje može izgledati vrlo različito za različite ljude – neki se mogu tradicionalno družiti dok drugi vole udvaranje. No, u svakom slučaju, prije nego što dođe do bilo kakvog značajnog odnosa, morate se obvezati na tri faze upoznavanja istovremeno: iznutra, izvana i prema gore. Vjerovali ili ne, jedna faza počinje s jednom vrlo važnom osobom koju ste možda previdjeli: vi sami.

VIDI OVO: Najljepši citati za vjenčanje – svaki par ih treba pročitati

U svijetu koji idolizira odnose, izgubljena je važnost upoznavanja sebe. Ne samo da je to značajan korak ka pronalaženju sreće, nego i vitalno na putu pronalaženja istinske ljubavi. Upoznavanje iznutra je prva faza, temelj na kojem se gradi svaka druga faza.

Prava ljubav se upoznaje

Naravno, pronalaženje istinske ljubavi ovdje ne staje; ovo je samo početak. Istinska ljubav se upoznaje jer ste jednom upoznali sebe, sljedeći je korak upoznavanje drugih. Za vrijeme upoznavanja izvana, većina odnosa će biti privremena, korištena samo kao alat za vaše dubljenje i poliranje.

Upoznavanje izvana treba promatrati kao proces učenja u potrazi za istinskom ljubavlju. To uključuje transparentnost, vrijeme, komunikaciju i zdrave granice. To je davanje i primanje koje nikada ne smije davati previše ili davati premalo. To je niz izbora koji vas vode sve bliže pravoj ljubavi.

Uz sve umijeće upoznavanja iznutra i učenja iz složenosti upoznavanja izvana, najvažnije je upoznavanje prema gore. Upoznavanje prema gore je praksa povezivanja s Bogom, dopuštanje da On vodi vaš odnos i oblikuje vaš život.

Mnogi preskoče ovaj najvažniji korak u potrazi za istinskom ljubavlju, oslanjajući se na vlastite definicije i primjere ljubavi da ih vode. Upoznavanje prema gore znači da se u potpunosti uključite u razmjenu ljubavi s drugim ljudskim bićem, ali najprije ju morate doživjeti u kontekstu odnosa s Bogom. Upoznavanje prema gore zahtijeva predanost vašem odnosu s Dizajnerom i Stvoriteljem istinske ljubavi.

To uključuje prihvaćanje da ste voljeni od Njega, a potom učenje da tu ljubav ponovo vratite Bogu i širite je drugima. To znači pozivanje Boga u najdublje dijelove vašega srca, dopuštajući da Njegova definicija ljubavi prožima vaš život, i zauzvrat vaše odnose. Istinska ljubav se upoznaje jer unutar te tri istovremene faze upoznavanja možete naći pravu ljubav – pravu ljubav prema sebi, pravu ljubav prema budućem partneru i, ono najvažnije, pravu ljubav prema Bogu.

Autorica: Debra Fileta; Prijevod: Vesna L.; Uvod iz knjige ”True Love Dates

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!