5 stvari koje nas Biblija uči o vezama i odnosima

Veze i odnosi su sastavni dio života. Ipak, važno je pored sebe imati osobe koje će nam biti na blagoslov i kojima ćemo mi biti to.

Svaki odnos može biti ili božanski i dobar za nas ili može biti smrtonosan i loš. Ove stvari u nastavku nas Biblija uči o vezama i odnosima.

Prijatelji vam govore istinu

Puno više toga sam naučila onda kroz opomene drugih nego što sam naučila dok sam vjerovala da sam u pravu. Vaši istinski prijatelji će vam reći istinu, no oni koji vam nisu pravi prijatelji će vam laskati. Problem kod druge skupine jest taj što u takvim odnosima nećete rasti i što će se izgubiti mogućnost za osobnim razvojem.

Biblija je točna i po pitanju toga da su „iskreni udarci prijatelji, a da su lažni neprijateljevi poljupci“ (Mudre Izreke 27, 6). Zbog čega su udarci iskreni? Vaši prijatelji su prema vama iskreni i ne boje se povrijediti vas kako bi vas opomenuli, no poljupci (ili lažno laskanje) ”prijatelja” govore da vam taj prijatelji zapravo uopće nije prijatelj već da vam je neprijatelj. Psalmist dobro govori kada u psalmu 141, 5. piše: „Nek, vjernošću, pravednik me udari i zarobi! Nek mirisno ulje ne naulji glavu moju, ali nek traje molitva moja nasuprot njihovim opakostima“!

PROČITAJTE: Zašto je tako teško steći prijatelje? (3 greške koje nas sputavaju u stvaranju čvrstih prijateljstava)

Znam da će ovo zvučati grubo, ali da imam loš vid i da se krećem prema litici željela bih da me netko upozori umjesto da mi laska i kaže: „sve je u redu“. Upravo zbog toga je Salomon napisao: „Krvave modrice operu zlo, i udarci očiste odaje srca“. (Mudre Izreke 20, 30) Uistinu, „kao što ulje i kad vesele srce, tako i slatkoća prijateljstva tješi dušu“. (Mudre Izreke 27, 9) Iako Božja Riječ reže poput oštrice, ona reže kako bi pomogla u ozdravljenju. (Hebrejima 4, 12)

Vezano uz bračno poštovanje i ljubav

Biblija je istinita kada kaže da je Bog muškarca i ženu spojio u sveti brak. Brak je institucija koju je osmislio Bog. On je stvorio brak. Kao što i čitamo u Knjizi Postanka 2, 18 to nije bilo nešto čega se dosjetio muškarac: „Tada reče Gospod Bog: “Nije dobro čovjeku, da je sam. Načinit ću mu pomoćnicu, koja mu pristaje“ i nadalje „od rebra što ga je uzeo čovjeku napravi Jahve, Bog, ženu pa je dovede čovjeku“. (Postanak 2, 22)

Riječ ”načiniti” doslovno znači izgraditi, što znači da su muškarac i žena stvoreni od oste stvari. „Nato čovjek reče: “Gle, evo kosti od mojih kostiju, mesa od mesa mojega! Ženom neka se zove, od čovjeka kad je uzeta! Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu i bit će njih dvoje jedno tijelo“. (Postanak 2, 23-24)

Ovdje treba dodati to da bi muškarac trebao ostaviti i spojiti se sa ženom, to jest da će muškarac i žena napustiti svoje domove i osnovati svoju novu obitelj.

PROČITAJTE: Ovako Bog spaja muža i ženu

Pavao je napisao „Jer je muž glava ženi, kao što je i Krist glava crkvi; on je spasitelj tijela. Ali kao što se crkva pokorava Kristu, tako i žene svojim muževima u svemu“. (Efežanima 5, 23-24) Ipak muškarci nikada ne bi trebali biti grubi prema svojim ženama jer se one neće lako pokoriti njima (Kološanima 3, 18). Nisam pronašla niti jednu ženu koja je odbila pokoriti se mužu koji je slijedio ovu zapovijed: „Muževi, ljubite svoje žene, kao što je i Krist ljubio crkvu i sebe samoga predao za nju“, (Efežanima 5, 25) što znači da su „muževi dužni ljubiti svoje žene kao svoja tjelesa. Tko ljubi svoju ženu, sebe samoga ljubi“. (Efežanima 5, 28)

Ako muž voli svoju ženu kao što voli sebe i onako kao što Krist voli svoju crkvu tada žena neće imati nikakav problem s poštovanjem svoga muža. Muž će pak moći lako voljeti svoju ženu kao što voli i samoga sebe i kao što Krist voli svoju crkvu ako ga žena poštuje. Ženi ljubav pokazuje da je muž poštuje, a mužu poštovanje pokazuje da ga žena voli.

Foto: Unsplash

O potrebi za božanskim prijateljima

Ponekad postanemo ono s kime se družimo. Drugim riječima, ako svoje vrijeme provodimo s bezbožnim, grešnim ljudima, za nas će biti teško da i sami ne budemo takvi. Neizbježno je da s vremenom postanemo onakvi s kime provodimo svoje vrijeme.

Pavao je napisao: „Ne varajte se: Zli razgovori kvare dobre običaje“. (1. Korinćanima 15, 33)

Iz tog razloga trebamo paziti: „Ne druži se sa srditim i ne idi s čovjekom zajedljivim da se ne bi privikao na staze njegove i namjestio zamku duši svojoj“. (Mudre Izreke 22, 24-25) -32 Iz istog razloga je psalmist molio: „Ne daj da mi se srce zlu prikloni, da bezbožno počinim djela opaka; i u društvu zlotvora da ne blagujem poslastica njihovih“! (Psalam 141, 4) -22 Jer, „Druži se s mudrima, i postat ćeš mudar, a tko se drži bezumnika, postaje opak“. (Mudre Izreke 13, 20)

PROČITAJTE: 5 savjeta iz Mudrih izreka o tome kako sklopiti prijateljstva i kako ih zadržati

Salomon nas upozorava na to da „silovit čovjek traži da zaludi prijatelja svojega i da ga zavede na zao put“. (Mudre Izreke 16, 29) Zbog toga trebamo pažljivo birati svoje prijatelje jer „Ima prijatelja koji vode u propast, a ima i prijatelja privrženijih od brata“. (Mudre Izreke 18, 24)

O prijateljima koji ne izdaju ukazano povjerenje

Trač je u današnjoj crkvi možda jedan od najrazornijih poroka. No osim u crkvi, trač može značajno naštetiti u svakom odnosu. Činjenica je da „Tko okolo kleveće, otkriva tajne: zato se ne miješaj s onim komu su usne uvijek otvorene“. (Mudre Izreke 20, 19)

Imam nekoliko prijatelja koji sa mnom dijele svoje najintimnije tajne, slabosti i grijehe jer znaju da ih neću nikome ispričati. Oni mi mogu vjerovati, ali „tko s klevetom hodi, otkriva tajnu, a čovjek pouzdana duha čuva se“. (Mudre Izreke 11, 13)

Kada im kažem da ću to zadržati za sebe, iz iskustva sa mnom mogu znati da tako zaista i mislim. To dokazuje da „himben čovjek zameće svađu i klevetnik razdor među prijatelje“. (Mudre Izreke 16, 28)

Čuvanje tajni pokazuje ljubav. Otkrivanje tajni pokazuje da nismo zaista njihovi prijatelji jer „tko prikriva prijestup, traži ljubav, a tko glasinu širi, razgoni prijatelje“. (Mudre Izreke 17, 9)

Biblija nas upozorava o bračnoj nevjeri

Biblija je jasna i po pitanju seksualne nevjere ili preljuba i kaže da je to vrlo ozbiljna uvreda prema Bogu. „Ali tko učini preljubu sa ženom, izgubio je razum; tko hoće da sam sebe strovali u propast, učini tako što.“. (Mudre Izreke 6, 32) Za Boga je preljub ako samo pogledamo na muškarca ili na ženu s požudom u srcu (Matej 5, 28) zbog čega bi brak trebao „biti u časti u sviju i postelja neokaljana! Jer bludnicima će i preljubnicima suditi Bog“. (Hebrejima 13, 4)

PROČITAJTE: 10 neočekivanih načina na koje počinje nevjera u braku

To je zato što „Svaki grijeh koji učini čovjek, izvan tijela je, a bludnik griješi protiv svojega tijela“. (1. Korinćanima 6, 18) To je onaj grijeh koji je protiv tijela zbog čega Pavao i kaže „Ne znate li da su tijela vaša udovi Kristovi? Hoću li dakle uzeti udove Kristove i učiniti ih udovima bludničinim? Nipošto“. (1. Korinćanima 6, 16) Isto kao što muž i žena u braku postaju jedno (Postanak 2, 24) na sličan način i jedan preljubnik postaje jedno s drugim preljubnikom.

Zaključak

Žudite za time da budete pravi prijatelj i tražite one prijatelje koji će vas voljeti dovoljno da vam kažu istinu. Muževi neka vole svoje žene kao što vole sami sebe i kao što Krist voli svoju crkvu jer je dragovoljno svoj život dao za nju. Žene neka poštuju svoje muževe. Ono uz što jesmo takvi ćemo postati. Budite povjerljiv prijatelj, poštujte privatnost svojih prijatelja kao što biste očekivali da oni poštuju i vašu. I konačno – ostanite čisti i vjerni, suzdržite s od preljuba ili ako ste samac, živote životima slobodnim od seksualnih nemorala jer Biblija jasno govori da seksualno nemoralni „neće imati udjela u Kraljevstvu Božjem“. (Efežanima 5, 5). Isto tako Pavao upozorava „da oni koji tako čine neće biti nasljedovatelji u Božjem Kraljevstvu“. (Galaćanima 5, 21)

Stoga „Ne varajte se: Bog se ne da izrugivati! Što tko sije, to će i žeti! Doista, tko sije u tijelo svoje, iz tijela će žeti raspadljivost, a tko sije u duh, iz duha će žeti život vječni“. (Galaćanima 6, 7-8)

Izvor: Theprayingwoman.com; Prijevod: Ivan H.

NAJNOVIJE!