Simptomi dijabetesa tipa 2 uključuju umor, neobjašnjiv gubitak težine i osjećaj žeđi. Međutim, liječnici su otkrili prvi simptom dijabetesa koji je alarm za uzbunu.

Dijabetes tipa 2 je kronično stanje pri čemu gušterača ne može proizvesti dovoljnu količinu inzulina. Iako se ovaj proces može činiti bezopasnim, vremenom se poremete sve funkcije tijela. Visoki nivo šećera u krvi može ozbiljno oštetiti srce, oči, ali i bubrege.

Prvi simptom dijabetesa je zamagljen vid

Ključan korak u ovom slučaju je rano otkrivanje problema. Prvi simptom dijabetesa je zamagljen vid, tvrde liječnici, koji svakim danom postaje sve ozbiljniji.

Dijabetes može izazvati zamagljen vid, ali i suzenje oka. Ovo stanje je poznato i kao dijabetička retinopatija – rezultat je problema s krvnim žilama oko mrežnice.

VIDI OVO: Kako prepoznati dijabetes? Rani znakovi i simptomi dijabetesa

Kod većine pacijenata ovaj problem se razvija postepeno. Rano otkrivanja i odlazak kod liječnika može spasiti pacijenta ozbiljnijih problema kao što je potpuni gubitak vida.

U oku se počne stvarati višak tekućine

U oku se počne stvarati višak tekućine koji stvara zamućenje i smanjuje fokus. Ukoliko ovo stanje potraje nekoliko dana, vrijeme je da posjetite liječnika.

Stručnjaci naglašavaju i da zamagljen vid nije u 100 posto slučajeva posljedica niti prvi simptom dijabetesa. On također može biti uzrokovan brojnim drugim stanjima, uključujući suhe oči, slabovidost ili neku zarazu.

U svakom slučaju, liječnici preporučuju, redovnu kontrolu i praćenje svih signala koje nam organizam šalje.

VIDI OVO: Dva rana pokazatelja dijabetesa koja često zanemarujemo