Rajčice su ukusne i dobre za zdravlje, odličan su dodatak salatama, a mnoge od njih su odlične i za razne druge vrste jela kao što su umaci. 

Iako većina osoba misli da su rajčice povrće, one su zapravo voće. Dolaze u raznim oblicima, od malene cherry rajčice do iznimno velikih rajčica. Inače su crvene, ali neke vrste mogu biti žute, zelene narančaste ili ljubičaste. 

Nutritivni profil rajčice

Rajčice se sastoje od ugljikohidrata i nešto vlakana, ali su iznimno bogate vitaminima koji uključuje beta karoten (koji se u tijelu pretvara u vitamin A), vitamin C, E, B i K. Ujedno imaju i magnezija kao i malo kalcija. 

Rajčice su dobre za zdravlje 1
Foto: Pixabay

Rajčice su dobre za zdravlje srca

Samo 100 grama rajčice pokriva 6% preporučene dnevne doze kalija za odraslu osobu. Kalij smanjuje rizik od moždanog udara te je povezan sa smanjenim postotkom srčanih bolesti. 

Rajčice sadrže i likopen koji im daje crvenu boju, a ima potencijal za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti. 

Rajčice za zdravlje očiju

Rajčice sadrže karotenoide, likopen, lutein i beta-karoten. Ti spojevi su važni za održavanje zdravlja očiju i sprječavanje makularne denegeracije. 

Rajčice za zdravlje kože

Karotenoidi u rajčicama i drugim namirnicama, mogu pomoći smanjiti štetu UV zračenja na koži. Istraživanje je pokazalo da redovno konzumiranje rajčica dovodi do smanjenja u osjetljivosti kada je riječ o UV zračenju. No, to ne znači da nećete izgorjeti na suncu ako jedete puno rajčica. 

Rajčice su dobre za kardiovaskularne zdravlje.

Rajčice su odličan izvor vitamina K koji je važan za zgrušavanje krvi i zacjeljivanje. 100 grama rajčica sadrži 6 mikrograma vitamina K. Vitamin K kojeg sadrže rajčice je ujedno dobar i za kardiovaskularno zdravlje te za kosti. 

Rajčice i menopauza

Istraživanje iz 2015. godine daje naznačiti da konzumiranje soka od rajčice smanjuje neke simptome menopauze kao što je tjeskoba i rad srca. U istraživanju je sudjelovalo 95 žena (40-60 godina) koje su pile 200 ml čistog soka od rajčice, dva puta dnevno, u razdoblju od 8 tjedana. 

Svježe ili kuhane rajčice? 

Istraživanje pokazuje da kuhanje rajčica može povećati njihovu nutritivnu vrijednost, osobito sok od rajčice koji čudotvorno djeluje na zdravlje našeg organizma, najviše srca i krvnih žila. Potvrđeno je i da kuhana rajčica skida kilograme.

PROČITAJTE JOŠ: