Kako se rashladiti na prirodan način?

Ako ne podnosite vrućine i nemate klima uređaj, ipak postoje načini kako se možete uspješno rashladiti i na prirodan način. 

Uživamo u ljetu, ali nesnosne vrućine u zatvorenom prostoru svima stvaraju problem. Ako niste pobornik klima uređaja ili nemate klimu u svom domu, život ljeti postaje nemoguć.

Poznato je da je boravak i spavanje pod klima uređajem nezdrava i štetna navika koju bi trebalo izbjegavati. Upala sinusa, prehlade, ukočenost i bolovi u kralježnici samo su neki od najčešćih posljedica.

Kako se rashladiti na prirodan način?

U nastavku je nekoliko savjeta koji će vam sigurno pomoći da lakše preživite “pasje” vrućine.

1. Nabavite ventilator(e)

Nemojte podcjenjivati moć ventilatora. Dva ventilatora oponašaju efekt klime, no samo ako ih dobro postavite, svaki na svoj kraj prostorije tako da “tjeraju” zrak u istom smjeru. Pazite da vam nikad ne pušu direktno u lice ili ramena.

2. Pripazite na zrak

Rano ujutro širom otvorite sve prozore kako biste pročistili zrak i provjetrili sve prostorije, a nakon toga ih sve do večernjih sati držite zatvorenima. Zatvaranjem prozora smanjuje se prodor sunčeve svjetlosti koja zagrijava prostorije. Svakako i zamračite prozore (rolete, žaluzine, tamni zastori …).

3. Noću otvorite sve prozore

Noću su temperature znatno niže, osobito oko 4 sata. Hladniji zrak će osvježiti vas i vaše prostorije.

4. Isključite uređaje koje ne koristite

Kućanski aparati čak i u stanju mirovanja proizvode toplinu pa ih je ljeti bolje u potpunosti isključiti. Tako ćete izbjeći nepotrebno grijanje prostora, ali uštedjeti na računima za struju. Koliko je moguće, izbjegavajte kuhati neka složena jela u pećnici.

5. Stavite tendu ispred prozora, ako stanujete u kući

Temperaturu u prostoriji možete smanjiti za oko 5°C.

6. Uklonite sve predmete oko kreveta koji griju

Maknite suvišne deke, jastuke, prekrivače i pospremite sve što u svom sastavu ima poliester i umjetna vlakna. Birajte isključivo pamuk bez sintetskih vlakana. To posebno naglašavamo kod satena jer on često zna u sebi imati poliesterska vlakna. 100 posto pamučni saten hladi, a saten s umjetnim vlaknima grije. Slična situacija je i s viskozom i svilom, a ako želite biti sigurni, birajte običnu pamučnu posteljinu, piše hespo.hr.

7. Stavite plahu u zamrzivač ili hladnjak

Sat-dva prije spavanja, stavite plahtu u vrećicu, a potom u zamrzivač ili hladnjak. To će vas znatno osvježiti kada legnete. Također prije spavanja možete rashladiti cijelu sobu tako da prebacite mokru plahtu preko otvorenog prozora. Lagani povjetarac će u kratkom vremenu sniziti temperaturu sobe.

PROČITAJTE JOŠ: